Congresul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania condusa de avocatul Gheorghe Florea (foto) porneste cu stangul in deschiderea lucrarilor ce vor avea loc, vineri, 15.06.2012, la Hotel Marriot intrucat sute de avocati din Baroul Bucuresti sunt impotriva proiectului de reformare a Casei de Asigurari a Avocatilor, pe motiv ca acest proiect nu a fost pus in dezbatere inaintea votului, iar modificarile pe care vrea sa le faca conducerea UNBR vor duce la mari deficiente in sistem si chiar la abuzuri.Pentru a amana votarea acestui punct de pe ordinea de zi a Congresului UNBR, mai multi avocati din ADSA (Asociatia de Dialog Social a Avocatilor) a demarat o campanie de strangere de semnaturi. Pana la aceasta ora, din datele pe care le avem, existau deja cateva sute de avocati care au semnat pentru amanarea votarii proiectului de reformare a sistemului propriu de asigurari. Una dintre modificarile care au deranjat foarte mult avocatii semnatari este cea legata de varsta de pensionare a femeilor avocat, care ar urma, contrar legii organice, sa se majoreze de la 60 la 63 de ani. Daca o asemenea modificare ar avea loc, aceasta contravine legii actuale (Ordonanta de guvern nr. 221/2000) pe baza careia varsta de pensionare la femei este de 60 de ani.

 

Lantul ”slabiciunilor” proiectului

Avocatii contestatari ai proiectului vor sa se amane votarea ”in orb” a acestuia intrucat – ne-a declaratav. Silvana Racoviceanu – ”desi proiectul are parti bune, exista si un deficit foarte mare la nivelul reglementarilor punctuale, lasand loc unor posibile abuzuri sau a unui blocaj pe termen mediu si lung, cu consecinte nefaste asupra viitorilor pensionari din Baroul Bucuresti”. Mai mult, avocatii considera ca la nivelul reglementarilor actuale, Casa Centrala de Asigurari a Avocatilor nu-si exercita atributiile de control si sanctiune pe care le are asupra filialelor din toata tara, astfel incat numeroase filiale de asigurari din tara nu percep penalitati de intarziere a platii, altele nu respecta perioada maxima de neplata si unele din barouri n-au platit de 5-6 ani dar presteaza activitati in continuare.

Ca sa se inteleaga clar care e problema in cazul centralizarii dorite de UNBR la aceasta ora a filialelor de asigurari din tara la Bucuresti, trebuie mentionat faptul ca Baroul Bucuresti are 9646 de avocati activi care reprezinta 40% din totalul avocatilor din tara si colecteaza circa 60% din contributiile la asigurarile din sistem pe tara. Pe locul 2, la mare distanta, se afla Clujul, cu 954 de avocati, adica cca 10% din totalul avocatilor din Baroul Bucuresti. Urmeaza celelalte filiale cu mult mai putini avocati, deci si contributori. Prin proiectul actual, ce va fi supus votarii fara dezbatere se doreste eliminarea descentralizarii existente, si introducerea unui sistem mai flexibil, in practica fiind vorba de preluarea administrarii caselor de asigurari ale barourilor din tara de Casa de Asigurari a Avocatilor de la Baroul Bucuresti, urmarindu-se ca pe viitor, filialele sa poata fi si desfintate, nu numai infiintate.”Nu sunt, insa, stipulate si conditiile in care s-ar face aceste desfiintari”, declara avocatii de la ADSA care s-au ocupat cu colectarea sematurilor pentru amanarea acestui proiect.

Avocatii mai sustin ca vor dezbatere pentru ca exista in proiect si parti pozitive, precum modificarea prin care fondul de pensii sa se desparta de celelalte asigurari, numai ca partea negativa consta in faptul ca nu se lamureste si in ce procente va fi constituit, la defalcare, fondul de pensii, in ce termeni si in ce conditii.

Minusurile filialelor din tara si secretizarea activitatii Consiliului CAAv

In momentul in care casele judetene isi vor pierde rolul de administrare, vor ramane doar cu un rol colector, iar cheltuielile vor fi platite de Consiliu. Multe din filialele de asigurari de la barourile din tara sunt pe minus, iar acest minus era acoperit pe actualul sistem din fondul de rezerva, de 5 la suta, care anual se vira la CAAv centrala, numai ca o serie de case judetene de asigurari a avocatilor nu au virat tot timpul acest fond. Din surse, pentru ca nici avocati nu stiu cifre concrete intrucat nu li s-au oferit, acest fond de rezerva s-ar ridica la cca 30.000.000 lei.

O alta problema legata de posibila centralizare e legata de fililalele care de mai mult timp nu au perceput penalitati, desi la nivelul CAAV centrala se plateste o penaliate de neplata de 0,5 la suta pe zi. Daca acest sistem al asigurarilor se va centraliza, depasirea termenului de virare catre casa centrala va fi penalizata cu 0,5 la suta pe zi, numai ca in proiect nu se prevede si cine anume suporta aceste penalitati.

Pe de alta parte, la barourile din tara deciziile individuale emise de Consiliile filialelor in baza proceselor verble intocmite de inspectorii financiari vor constitui titluri executorii, avocatii din ADSA aratand ca aceasta prevedere excede dispozitiilor legale.

Mai mult, supararea vine si din alte considerente legate de modificarile ce se vor a fi aduse prin instituirea aceste ”reforme”, intrucat din pleiada de atributii ale Consiliului de Administratie al Casei de Asigurari a Avocatilor lipseste obligatia de informare sau transparenta decizionala. Adica, totul e la ”secret” cum a fost si pana acum. O alta prevedere ce se doreste a fi dezbatuta este cea legata de situatia in care avocatul care, pe viitor, va avea intarzieri mai mari de trei luni la plata contributiilor si accesoriilor, va putea fi suspendat de catre Consiliul Baroului.

Conform datelor obtinute de Lumeajustitiei.ro, printre filialele care nu au constituit pentru anul 2011 fondul de rezerva sunt: Arges, Arad, Bacau, Braila, Caras, Ialomita, Maramures, Valcea.

La 31 decembrie au inregistrat deficit un numar de 14 filiale:

Arad (71.590 lei)

Bacau (230.573 lei)

Bistrita (169.432 lei)

Brasov (182.431 lei)

Caras (74.769 lei)

Covasna (66.573 lei)

Dambovita (80.632 lei)

Galati (18.418 lei)

Iasi (595.908 lei)

Maramures (100.725 lei)

Neamt (104.765 lei)

Prahova (14.503 lei)

Salaj (129.740 lei)

Valcea (129.002 lei)

In oglinda, Filiala Bucuresti s-a incadrat in prevederile bugetare realizand un excedent de 36.913.531 lei, mai mare decat cel prevazut in buget.

Printre cele cateva sute de avocati care solicita amanarea votarii proiectului de reformare a sistemului de pensii si asigurari a avocatilor se numara Cristian Sarbu, Catalin Dancu, Alexandru Chiciu, Toader Iancu, Paul Varzaru, Marcel Vrabie, Petre Gabriel, Ingrid Zaarour, Octavian Topa, Bogdan Vlad, Mircea Trofin, Petre Gabriel si decanul Baroului Alba, Ioan Rus.

Sursa: luju.ro

]]>

CategoryUncategorized
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer