Berlusconi scufunda Italia: Bursa cade cu peste 3%, iar bãncile se prãbuºesc cu 6-7% Bursele din Europa scãdeau pronunþat în debutul sesiunii de luni, cele mai mari cãderi fiind înregistrate în Italia, unde bãncile pierdeau 6-7%. Pieþele reacþionau puternic negativ la rãzbunarea fostului premier Italian Silvio Berlusconi, care i-a retras sprjinul premerului Mario Monti, spunând cã se opune mãsurilor de austeritate. Prin mãsuri de austeritate, premierul technocrat Mario Monti reuºise sã stabilizeze într-un mod incredibil finanþele Italiei, deteriorate puternic sub guvernul lui Berlusconi. Fãrã sprijinul lui Berlusconi, Mario Monti a anunþat cã demisioneazã, imediat ce va trece prin parlament bugetul pe 2013. Veºtile au lovit decisiv pieþele de acþiuni, care scãdeau de la maximul ultimelor 18 luni, dar ºi pieþele de obligaþiuni, unde randamentul la bondurile italiene creºtea.

Bursa din Milano scãdea cu 3,6%, iar principalele bãnci pierdeau peste 6%. Mai exact, în jurul orei 13:00, Unicredit se deprecia cu 6,5%, iar Intesa Sanpaolo se prãbuºea cu 7%.
A doua cea mai mare scãdere era consemnatã de bursa din Spania, de 1,7%. Bursa din Frankfurt se deprecia cu 0,6%, la fel ca bursa cea din Paris, în vreme ce bursa londonezã scãdea cu 0,3%. Iminentul sfârºit al guvernului Monti ameninþã sã deschidã un nou front al crizei în Europa, înaintea summit-ului de la sfârºitul acestui an, transmite Bloomberg. ªi asta la scurt timp dupã ce Grecia a câºtigat ºase luni în urma unui nou acord cu creditorii sãi. Demisia lui Monti, anunþatã duminicã, a survenit dupã ce fostul premier Silvio Berlusconi a declarat cã îi va retrage sprijinul, existând acum pericolul ca sã fie provocate alegeri anticipate. Mesajul lui Berlusconi este unul anti-austeritate, ceea ce sperie investitorii. Indicele Stoxx Europe 600 (SXXP), care mãsoarã performanþa celor mai importante 600 de companii din Europa, mai are încã pentru acest an un avans de 14%, în special datoritã faptului cã Banca Centralã Europeanã (BCE) a apelat la cumpãrarea de bonduri guvernamentale, ceea ce a contribuit la creºterea încrederii. De asemenea, randamentul pentru bondurile italiene pe 10 ani creºtea cu 20 de puncte de bazã, la 4,72%, iar cel pentru titlurile pe 2 ani avansa cu 11 puncte de bazã, la 2,09%. Tensiunile au revenit în pieþele obligaþiunilor dupã o relativã liniºte datã de preºedintele BCE Mario Draghi care a declarat în iulie cã va face tot ce îi este cu putinþã pentru a salva euro. De atunci, liderii europeni s-au tot certat asupra planurilor privind crearea unei uniuni bancare, iar luna tecutã au eºuat pentru a cãdea de acord asupra unui nou buget pe 7 ani. sursa: capital.ro
]]>

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer