Oamenii au avut din cele mai vechi timpuri nostalgia bunãstãrii materiale infinite. De la vechii greci și romani, care vorbeau în miturile lor despre cornul abundenței – și pânã la poveștile europene cu gãina ce face ouã de aur, sacul fermecat al dorințelor din care scoți orice îți dorești sau punguța fermecatã din care poți scoate oricâți bani ai nevoie, fiorul bogãției nemãrginite a înfierbântat imaginația a generații întregi.

Mai nou, regãsim aceeași pulsiune subconștientã a înavuțirii și în miturile urbane actuale, transpuse sub forma unor rețete fanteziste de îmbogãțire rapidã și nelimitatã – desigur fãrã nici un efort.

Începând cu “revelațiile” realizatorilor filmului The Secret și terminând cu tot felul de scheme piramidale elaborate ce promit prosperitate financiarã fãrã eforturi (vezi cu titlu de exemplu Curs de initiere in ALCHIMIE, PROSPERITATE SI IMBOGATIRE! sau , 15 carti de finante personale, pentru prosperitatea familiei sau DEZVOLTARE PERSONALA / FINACIARA – Carte Audio) toate acestea i-au îmbogãțit în realitate mai mult pe autori decât pe cumprãtorii acestor “metode”, cãci lumea e plinã de vânzãtori de iluzii și de cumpãrãtori naivi ce confirmã dorința arzãtoare a oamenilor de îmbogãțire facilã.

Ei bine, pentru cã sunt totuși mulți oameni cu bun simț care ar vrea câteva sfaturi clare care sã îi ajute sã obținã prosperitatea materialã doritã, o sa dau eu câteva pe care le-am testat personal în practicã și știu sigur cã funcționeazã:

  1. Trãiește în prezent. Asta înseamnã sã îți auto-evaluezi în mod realist posibilitãțile actuale și sã îți ajustezi dorințele la mijloacele actuale de a le realiza. O zicalã înțeleaptã spune cã “cine este sãrac în dorințe este bogat în mulțumiri”. Deci, o analizã lucidã a mijloacelor financiare actuale îți va da posibilitatea unui bun control asupra cheltuielilor.

  2. Nu ești mulțumit cu cât ai ? Fã eforturi sã îți depãșești condiția. Cautã noi oportunitãți de a face bani, dar nu trãi pe seama viitorului. Asta înseamnã cã nu e cazul sã faci împrumuturi la bãnci sau cãmãtari (e cam tot aia) pentru a-ți satisface dorințele, pe seama unor câștiguri sau speranțe incerte din viitor. Ceea ce împrumuți acum pentru a-ți satisface o dorințã actualã vei plãti de 2-3 ori mai mult înapoi celui care te-a împrumutat, deci îl vei îmbogãți pe respectivul și nu vei avea niciodatã posibilitatea sã crești, cãci bunãstarea ta va pleca cãtre cel care te împrumutã.

  3. Renunțã la vicii. În general viciile costã: pãcãnele, droguri, bãuturã, țigãri, haine sau bunuri de consum scupne, extravaganțe, jocuri pe calculator, femei. Toate acestea consumã o resursã necesarã prosperitãții: banii sau timpul (bun și el pentru a face bani). Un om fãrã vicii costisitoare consumã exact cât îi trebuie iar fericirea lui nu depinde de satisfacerea unor pasiuni costisitoare. Un om cu vicii poate cheltui oricât de mulți bani ar avea. Deci, feriți-vã de vicii, ele sunt cel mai mare inamic al prosperitãții financiare.

  4. Munca. Fii realist. Banii, ca mijloc de exprimare al prosperitãții, nu se dobândesc decât ca expresie a unei contraprestații. Care în general se traduce printr-un serviciu prestat, adicã muncã. Desigur, unele servicii sunt mai bine plãtite decît altele, însã fiecare activitate necesitã anumite calitãți și abilitãți. Cu cât abilitatea sau calitatea respectivã este mai rarã, cu atât ea este mai cãutatã și mai bine plãtitã. Deci este esențial sã te perfecționezi încontinuu în domeniul tãu de activitate, pentru a deveni competitiv, cãutat și bine plãtit.

  5. Dacã muncești, muncește cât mai mult pentru tine. Nu te lãsa folosit, slugãrit. Muncește corect, dar respectã-ți munca și cere pentru ea un ban corect. Desigur, nu te uita în troaca angajatorului tãu și nu evalua câștigul sãu din perspectiva salariului tãu. Dacã poți, schimbã-ți poziția și fã și tu ce face el, pune și tu pe alții sã munceascã pentru tine, însã nu exploata oamenii, cãci în final vei rãmâne singur.

  6. Economisește. Oricât de puțin, dar zilnic. Dacã nu poți pune deoparte nimic, înseamnã cã ai o problemã. Fie câștigi prea puțin și atunci e cazul sã schimbi jobul, fie cheltui prea mult – ceea ce înseamnã cã ai o problemã cu viciile sau cu auto-controlul. Un om care are puși deoparte niște bani strânși din greu, prin economiile fãcute din munca sa, cunoaște cu adevãrat valoarea banului. Dacã are niște bani strânși, sentimentul lui de siguranțã financiarã crește. Iar acest sentiment este foarte important, cãci îi reduce foarte mult stresul vieții de zi cu zi, îl face mai relaxat. Îi dã posibilitatea de a profita de oportunitãțile ce i se ivesc, de a investi banii în mijloace realiste de a-i înmulți. Și aici e o problemã de psihologie. Am cunoscut mulți oameni care odatã ce se vãd cu niște bani la teșcherea, se sperie, nu se simt bine, nu știu ce sã facã cu ei. Și fie îi cheltuie rapid, fie îi investesc în proiecte prostești sau afaceri în care nu au nici o experiențã, și ca atare îi pierd. Cele mai sigure investiții sunt cele imobiliare (poți închiria ulterior imobilul cumpãrat) sau afaceri de nișã, la care te pricepi și pe care le poți controla direct. Pentru a face însã afaceri este necesar sã ai un minim de cunoștiințe, sã știi sã îți faci un plan de afaceri cu un minim de previziuni pe termen scurt sau mediu.

  7. Mediul social. Cautã sã îți creezi prietenii-relații în zona oamenilor aflați pe nivelul sau peste nivelul tãu, nu sub nivelul tãu. Fii un om ce cautã prezența celor aflați peste el social-economic-cultural-spiritual, iar nu invers. Desigur, asta sunã un pic oportunist, însã în realitate nu este așa. Dacã ai nevoie de confirmare personalã, o sã ai tendința sã te înconjuri de oameni sãraci, fãrã perspective, care îți cautã prezența-prietenia în speranța cã îi poți ajuta, iar tu te vei simți bine pentru cã îți vor da un sentiment de falsã stimã. Însã dacã vei sã crești, ai nevoie sã ai în jurul tãu mãcar de oameni de același nivel cu tine. În acel moment, și perspectivele/oportunitãțile de a face bani se vor schimba.

  8. Fii corect. Adicã nu profita de alții, nu da țepe. Pentru cã oamenii vorbesc și dacã îți vei face un prost renume, acesta te va urma precum o umbrã, pe oriunde ai merge. Mai ales în lumea occidentalã, acest principiu este indispensabil reușitei și însoțește ideea de respectabilitate.

În fine, mai sunt multe de spus despre cum se fac bani, poate cã odatã voi scrie și o carte care sã se adauge mormanelor de maculaturã scrise pe tema fascinantã a prosperitãții materiale. Și care, desigur, sã mã îmbogãțeascã și pe mine 🙂

]]>

CategoryUncategorized
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer