Procesul în care liderul MISA, Gregorian Bivolaru, îl acuzã pe fostul viceprim-ministru al guvernului Petre Roman, Gelu Voican-Voiculescu de colaborare cu securitatea s-a finalizat dupã doi ani de tergiversãri. Decizia nu este definitivã.
Curtea de Apel Bucureºti a respins, la data de 25 septembrie 2012, contestaþia fãcutã de Gregorian Bivolaru, dar ºi de revoluþionarul Marius Mioc, împotriva verdictului dat de CNSAS, potrivit cãruia Gelu Voican-Voiculescu nu a colaborat cu securitatea comunistã. Decizia nu este definitivã, ºi poate fi contestatã cu recurs la Curtea Supremã de Justiþie. Gregorian Bivolaru a sesizat, la 29 iunie 2010, Curtea de Apel Bucureºti ºi cere sã se constate cã Gelu Voican- Voiculescu a fost informator al Securitãþii. Liderul MISA, cel care în 2005 a fugit din România, susþine cã arestarea ºi condamnarea sa, în 1984, s-au datorat delaþiunilor lui Voican-Voiculescu.
Gregorian Bivolaru (58 de ani), zis „Guru” sau „Grig”, domiciliat în prezent în Suedia, cu statut de azilant politic, a trimis o sesizare judecãtorilor Curþii de Apel Bucureºti cãrora le cere sã-l declare colaborator al Securitãþii pe fostul viceprim-ministru al României, Gelu Voican Voiculescu. Motivul invocat de liderul Miºcãrii de Integrare Spiritualã în Absolut (MISA) este acela cã în urma delaþiunilor date de fostul demnitar, el ar fi fost arestat în 1984, condamnat la un an ºi jumãtate de închisoare ºi internat cu forþa în Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare.
CNSAS: Nu a colaborat cu securitatea
Potrivit CNSAS, Gelu Voican Voiculescu a fost în atenþia fostei Securitãþi atât în calitate de urmãrit, cât ºi în cea de sursã. El ar fi primit mai multe nume informative: „Virgil”- (1973), „Viorel” ºi „Cãlugãrul”- (1977-1985), ºi ar fi dat mai multe note, unele din proprie iniþiativã, despre rude ºi prieteni- printre care Gregorian Bivolaru -, profesorul Mario Sorin Vasilescu sau inginerul Alexandru Tocineanu. La 23 februarie 2010, Colegiul CNSAS a decis cã Voiculescu nu a colaborat cu fosta Securitate.
Acuzaþii: notele „Cãlugãrului” se regãseau în rechizitoriul lui „Guru”
Cea mai gravã acuzaþie pe care „Guru” i-o aduce lui Voiculescu este cã pasaje întregi din rechizitoriul de la 20 august 1984, prin care Bivolaru a fost trimis în judecatã, se aseamãnã cu notele „Cãlugãrului”.„Sunt izbitoare ºi sunt de naturã sã dovedeascã cã informaþiile furnizate de cãtre acesta erau de naturã a aduce atingere drepturilor ºi libertãþilor fundamentale ale subsemnatului“, mai noteazã Gregorian Bivolaru. Liderul MISA mai aratã cã, potrivit delaþiunilor, Voiculescu avea acces la documente ºi la informaþiile deþinute de Securitate atunci când s-a referit la „fotografiile instantanee” de la percheziþie. Bivolaru îi reaminteºte lui Voiculescu refuzul dea-l ajuta sã fie externat din spitalul de psihiatrie în zilele Revoluþiei din decembrie 1989.
Marius Mioc: “Viza prin aceste informaþii sã îngrãdeascã drepturi ºi libertãþi fundamentale”
Revoluþionarul Marius Mioc a fost nemulþumit de verdictul dat de CNSAS ºi a cerut instanþei sã constate colaborarea lui Voica-Voiculescu. „În concluzie, pîrîtul a dat Securitãþii informaþii despre activitãþi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist (înfiinþarea de cercuri yoga fiind o astfel de activitate în condiþiile interzicerii acelor cercuri de cãtre regim; deasemenea þinerea de conferinþe pe diferite subiecte), vizînd prin aceste informaþii sã îngrãdeascã drepturi ºi libertãþi fundamentale ale omului, precum dreptul de liberã exprimare, dreptul de asociere, dreptul de întrunire, dreptul de împlinire profesionalã, dreptul la imagine, dreptul la viaþã personalã. Faptul respectiv a fost sesizat de altfel chiar ºi de Direcþia Juridicã a CNSAS, care în avizul ei se pronunþã pentru stabilirea calitãþii de colaborator al securitãþii pentru domnul Voican Voiculescu”, susþinea revoluþionarul Marius Mioc.
sursa:
evz.ro
Comentariu rapcea.ro: decizia Curții de Apel București este cel puțin surprinzãtoare în condițiile în care procesul verbal al ședinței de analizã CNSAS al dosarului lui Gelu Voican Voiculescu se concluzioneazã cã acesta a fãcut poliție politicã, însã decizia CNSAS este “pe invers” și în scoate basma curatã pe “Cãlugãr” datoritã unor “intervenții” la nivel înalt… Vom vedea ce va fi la recurs, la Înalta Curte de CAsație și Justiție… Dacã hotãrârea va fi casatã și Gelu Voican va fi considerat cã a fãcut poliție politicã, va pierde pensia de fost director al SRI (pentru cã art. 27 din Legea 14/1992 privind activitatea Serviciului Român de Informații, “Nu pot activa in Serviciul Roman de Informatii aceia care, facind parte din structurile represive ale statului totalitar, au comis abuzuri, informatorii si colaboratorii securitatii, precum si fostii activisti ai partidului comunist, vinovati de fapteindreptate impotriva drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.“)
Pe e altã parte, dacã pierde procesul, Voican nu va mai putea fi relansat în funcții publice, așa cum dorește USL-ul sã o facã dupã alegerile din iarnã… însã probabil cã nu va pierde, cãci va da din nou fuga la tãtuca Iliescu sã i se plângã, cum a fãcut-o și în problema cu vila în care locuiește, iar Ilici va apãsa încã o datã pe butoanele roșii ale justiției aservite politic și gata, Geluțu va scãpa de problema cu yoghinii cei sâcâitori.
Întâlnirea lui Voican cu Petricã Groza a fost interesantã. S-a petrecut dupã mitingul de la Ministerul Justiției, exact la final, când Gelu Voican venea la minister, cu treabã (oare ce treabã o avea un simplu particular cu Ministrul Justiției – cã pe noi, o grãmadã de ONG-uri, nu ne-a primit ?!).
Pedro a dat dovadã de echilibru și bun simț, protejându-l pe Voican de injuriile și atacurile verbale ale celorlalți participanți la miting (în special ale Victimelor Mineriadelor – ce nu au uitat cã Gelu Voican a condus operațiunile de incendiere a sediului Ministerului de Interne și a altor instituții de stat – diversiunea marca Silviu Brucan).
Întrebat fiind dupã discuție ce a discutat cu Gelu Voican, Petricã Groza a refuzat sã dezvãluie conținutul discuției, spunând totuși cã a aflat lucruri interesante…
]]>
Post Views: 24