De ce nu renunta Germania la marca? - secrete din culisele zonei euro
Chiar si astazi, intr-o Europa unit,a cu moneda unica, o mare parte a germanilor au ramas fideli vechii monede nationale, marca. In urma cu exact zece ani, avea loc sfarsitul unei legende. Atunci, Germania renunta la vechea moneda, adoptand euro. Desi de 10 ani euro este singura moneda acceptata la plata in Germania, marca continua sa ramana vie, sume mari de bani in aceasta moneda gasindu-se si acum in casele, conturile si buzunarele oamenilor. Potentialul afacerilor cu marci nu este de neglijat, chiar si dupa 10 ani de la disparitie aceasta moneda avand o mare putere de cumparare, noteaza Deutsche Welle. In Germania, dar si in afara granitelor tarii, se mai afla in circulatie aproximativ 13 miliarde de marci – jumatate in bancnote, cealalta jumatate in monede. Nu doar comerciantii cu amanuntul, ci chiar mari firme se straduiesc sa atraga in seifurile lor o parte din aceasta suma imensa. 48.000 de telefoane stradale ale Deutsche Telekom accepta inca marci sub forma de monede. Casele de marcat ale magazinelor de imbracaminte, C&A, au fost dotate cu un soft special pentru incasarea sumelor in marci, lunar, prin ele, trecand peste 150.000 marci. In filiala berlineza a Bancii Centrale, se pot schimba marci contra euro la un curs de 1:1,95. Se platesc, deci, aproape doi euro pentru o marca, fiind evident de ce vechea valuta a Germaniei a devenit o miza pentru multi. Pana acum, in cadrul acestei filiale au fost schimbate peste 9 milioane marci. Aceasta practica, des intalnita in Germania, nu reprezinta o obisnuinta pentru tarile din eurozona. Doar 5 tari mai accepta monede din vechea valuta nationala la schimb, iar bancnote se mai pot schimba doar in 9 tari. In unele state, temenul a trecut dupa cativa ani. De exemplu, cine mai are drahme grecesti trebuie sa scape de ele pana la 1 martie 2012. Germania, insa, are o mai mare rabdare cu moneda sa. “Nu putem stabili un termen limita pentru preschimbarea marcilor in euro, deoarece exista mari sume in aceasta moneda, atat in Germania cat si in afara granitelor tarii” a declarat un oficial al filialei berlineze a Bancii Centrale Germane. “Pana la urma, in unele tari balcanice, marca germana a fost ca si a doua moneda oficiala pentru ei, Banca Centrala a Germaniei nedorind sa le ingradeasca dreptul de a-si schimba liber banii. In afara de asta, germanii inca sunt fideli marcii, chiar daca vremea ei a trecut“, a incheiat oficialul citat mai sus. Multi specialisti ai pietelor financiare considera puerile explicatiile oficiale ale Germaniei, intrebandu-se ce-o impiedica sa stabileasca un termen limita de preschimbare a vechii marci. Au trecut, totusi, 10 ani de la adoptarea euro !
Rãspunsul corect, care dã fiori reci celor ce vor cu tot dinadinsul o Europã unitã cu orice preț, este cã Germania își pãstreazã în continuare capacitatea de a ieși oricând din zona euro, și de a se întoarce la marcã, fãrã prea multe pierderi.
De altfel, Germania nu a comunicat niciodatã oficial Bãncii Centrale Europene câte mãrci mai sunt oficial în circulație, și a refuzat sã emitã norme bancare pentru Banca Centralã (echivalentul Bãncii Naționale n.n.) Germanã privind fixarea unui termen limitã de retragere din circulație a mãrcii, sau ATENȚIE ! emiterea de norme privind obligativitatea de a nu mai tipãri/produce marca germanã !
În aceste condiții, zvonurile privind tipãrirea de mãrci gername de cãtre Banca Centralã rãmân în continuare credibile, fapt ce duce la situația în care Germania are în circulație în paralel, pe piața internã monetarã, atât euro, cât și mãrci.
citiți și:
]]>

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer