Toatã lumea se întreabã dacã guvernul propus de tehnocratul Dacian Cioloș va aduce schimbarea mult doritã de români, ieșirea din zona roșie a PSD-ului. Rãspunsul este sec: NU. Ba dimpotrivã. Și o sã explic argumentat cum PSD-ul a reușit deja sã câștige detașat alegerile de anul viitor, prin retragerea de la guvernare și instaurarea noului guvern “tehnocrat” condus de Prim-Ministrul Cioloș.

O serie de scumpiri vor intra în vigoare, ca de obicei, în aceastã iarnã, o serie de promisiuni au fost fãcute de cãtre guvernul Ponta unor categorii sociale captive (bugetari, pensionari, asistați sociali). La buget nu existau banii necesari creșterii salariilor funcționarilor și profesorilor cu 15%, nici pentru creșterea punctului de pensie sau a ajutorului social. În schimb, s-au votat pensii mari pentru aleșii locali – lucru pe care opoziția l-a speculat din plin – în prag de alegeri, chiar dacã a votat cot la cot cu PSD-ul “pensiile nesimțite” ale aleșilor locali.

Astfel, demisia „de onoare” a guvernului Ponta a scãpat PSD-ul de povara respectãrii unor promisiuni fãcute în prag de an electoral, nerespectare care ar fi dus la pierderea unor voturi din bazinul electoral PSD-ist.

Din opoziție, comuniștii lui Ion Iliescu se pot victimiza, scuzându-se în fața votanților tradiționali (pensionari, șomeri și bugetari) cã nu au putut crește pensiile, salariile și alocațiile pentru cã strada le-a cerut demisia. Deja pe anumite posturi TV guvernarea Ponta este regretatã, ridicatã în slãvi ca fiind “cea mai bunã guvernare din ultimii ani” cu argumente de genul “Guvernul Boc a tãiat salariile și pensiile, noi le-am mãrit – și dacã eram lãsați sã o facem le mãream și mai mult”, se încearcã chiar organizarea unui miting de susținere a guvernului Ponta.

Pe de altã parte, Dacian Cioloș este opțiunea atât Occidentului pentru noul guvern cât și cea a PSD-ului ca alternativã la rotativa guvernamentalã cu PNL-UNPR-ul. Ca sã nu lase ciolanul pe mâna adversarilor politici în prag de alegeri, PSD-ul va susține și el varianta aleasã de Europa pentru România.

Cãci dacã PNL-ul venea la guvernare, ar fi numit miniștri care ar fi tãiat finanțãrile din teritoriu pentru primarii și prefecții PSD-iști, atât de necesare în prag de alegeri, și le-ar fi direcționat cãtre zonele cu primari PNL-iști, pentru creșterea influenței acestora și atragerea electoratului. Un primar care aduce fonduri poate da o grãmadã de beneficii electoratului din aria lui de influențã iar treaba asta se reflectã în vot.

De aceea spun cã PSD-ul a câștigat deja alegerile de la anul. A avut grijã sã îi strecoare domnului Cioloș pe lista sa de miniștri douã nume, la douã ministere-cheie din perspectiva luptei la urne de anul viitor:

Dâncu a fost membru PSD, ceea ce spune totul despre orientarea pe care o vor lua banii din ministerul lui. Trebuie spus cãMinisterul Dezvoltãrii și Administrației este ministerul cu cel mai mare buget, prin el se împart banii cãtre proiectele de dezvoltare din teritoriu. Adicã banii de campanie pentru primari. Iar pionul de la Ministerul de Finanțe ajutã ca lucrurile sã nu se blocheze din motive de buget.

Cu aceste douã ministere cheie în portofoliu, PSD-ul are asigurat “carburantul”  pentru cursa electoralã de anul viitor, și sunt deja câștigãtori, cãci se știe cã în România nu programele politice, și nici liderii charismatici nu aduc voturi cât aduc banii dați sãrãcimii în avans, pentru vot.

Singura șansã de a contracara o nouã prezențã masivã a PSD-ului pentru încã 4 ani în Parlament ar fi: – fie cãderea guvernului Cioloș la votul de investire în Parlament, fie scãdere pragului electoral la minim 3% în legea electoralã.

Având însã asiguratã majoritatea, guvernul Cioloș va trece astãzi de votul Parlamentului, indiferent de cum voteazã PNL-ul sau PND-ul lui Daniel Fenechiu, cãci pentru investiturã, Guvernului îi trebuiesc doar 284 de voturi, pe care PSD-ul s-a asigurat cã le are împreunã cu ALDE, UDMR și U NPR. Vor vota probabil la vedere, rânjind cu gurile pânã la urechi, dând poporului ceea ce a cerut în piațã (un guvern de tehnocrați), dând și Europei ceea ce ea și-a dorit mereu – numirea unui pion controlat de la Bruxelles în colonia numitã România.

Astfel, în mod paradoxal, tinerii de la Colectiv au murit pentru ca PSD-ul sã revinã la anul mai puternic ca niciodatã în Parlament.

O altã soluție ar fi scãderea pragului electoral la 3% sau mai jos. Pentru asta însã nu vãd pe nimeni sã se mai zbatã prin Parlament în afarã de noi veniții de la Partidul Național Democrat. Scãderea pragului electoral sub 3% pentru accesul în Parlament ar da posibilitatea partidelor mici sã intre în Parlament. Voturile ne-redistribuite PSD-ului ar scãdea puterea acestuia, noi intrații ar putea face alianțe politice pentru a contitui opoziție la influența PSD-ului în Parlament, și astfel PSD-ul nu s-ar mai putea întoarce la guverare din 2017.

Astea sunt premizele, rãmâne de vãzut dacã totuși strada va rãmâne tãcutã, dacã facebookul se trezește – și datoritã unor articole ca acesta, dacã oamenii vor reacționa și se vor trezi. 

]]>

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer