LIFE SITE: Hundreds of former Israeli surveillance agents hold top roles at Google, Facebook, Microsoft, and Amazon

Sute de foști agenți de supraveghere israelieni dețin funcții de conducere la Google, Facebook, Microsoft și Amazon

Veteranii Unității de Informații 8200 din Israel extind ‘experimentul lor de supraveghere în Palestina’ în toată lumea.

De Patrick Delaney, 23 Noiembrie 2022, LifeSiteNews

Un recent raport de investigație al MintPressNews, a dezvăluit că sute de foști agenți ai serviciilor de informații militare din ‘celebra organizație de spionaj israeliană’ Unitatea 8200, au dobândit poziții de influență în mai multe mari corporații de tehnologie, printre care Google, Facebook, Microsoft și Amazon.

Potrivit profilurilor profesionale de pe LinkedIn, publicația a relatat că Google angajează în prezent, cel puțin 99 de foști agenți ai Unității 8200, iar Microsoft beneficiază de serviciile a 166 dintre astfel de veterani.

Și, după cum a explicat jurnalistul Alan MacLeod, aceste cifre cu siguranță subestimează colaborarea dintre aceste mari corporații de tehnologie și această unitate de informații israeliană, deoarece aceste cifre nu includ foștii angajați sau pe cei care nu au conturi pe LinkedIn, sau pe cei care mențin astfel de profiluri, dar s-au supus legii militare israeliene care le cere să își ascundă afilierea la această unitate specială.

O astfel de asociere semnificativă este relevantă deoarece Unitatea 8200 a fost descrisă ca fiind ‘NSA a Israelului’ și a fost legată de dezvoltarea unor metode de supraveghere represive, mai întâi împotriva poporului autohton palestinian și apoi pentru tehnologiile de ultimă generație care au fost folosite pentru a spiona zeci de mii de persoane notabile din întreaga lume.

Deși adesea trecut cu vederea în Occident, există un consens mondial copleșitor de drept internațional care favorizează cauza palestiniană pentru un stat liber și suveran ‘în interiorul granițelor convenite la nivel internațional’ (sursa).  Episcopii catolici din Țara Sfântă, împreună cu Sfântul Scaun, și-au unit în unanimitate și în mod constant vocile pentru această cauză, cerând guvernului israelian ‘să pună capăt ocupației [militare ilegale]’ a teritoriului palestinian, inclusiv a confiscării continue a terenurilor, a demolării locuințelor, a construirii de așezări ilegale și a detenției prizonierilor politici.

În ceea ce privește actele specifice de opresiune comise de Unitatea 8200, un grup de 43 de rezerviști din unitatea israeliană a emis o scrisoare deschisă în 2014 către prim-ministrul Benjamin Netanyahu, în care îl înștiința pe acesta și pe alți superiori militari că nu vor mai servi în acest regiment din cauza „persecuției politice” a poporului palestinian.

„Refuzăm să luăm parte la acțiuni împotriva palestinienilor și refuzăm să continuăm să servim ca instrumente în aprofundarea controlului militar asupra teritoriilor ocupate”, au scris rezerviștii. „Serviciul nostru militar ne-a învățat că serviciile de informații fac parte integrantă din ocupația militară a Israelului asupra teritoriilor.”

La fel ca Jeffrey Epstein, care ar fi fost și el un spion israelian care a colectat informații compromițătoare despre oameni puternici în scopul extorcării, MacLeod explică faptul că Unitatea 8200 a folosit „big data pentru a întocmi dosare despre un număr uriaș de persoane din populația autohtonă internă, inclusiv istoricul medical, viața sexuală și istoricul căutărilor, pentru a putea fi folosite ulterior pentru extorcare”.

„Dacă o anumită persoană trebuia să călătorească peste punctele de control pentru un tratament medical crucial, permisiunea putea fi suspendată până când aceasta se conforma”, a scris MacLeod. „Informațiile, cum ar fi dacă o persoană își înșela soțul/soția sau era homosexual, sunt, de asemenea, folosite ca momeală pentru șantaj.”

Poate cel mai relevant, acești rezerviști disidenți s-au opus tratării întregii populații palestiniene ca inamici. „Nu există nicio distincție între palestinienii care sunt sau nu sunt implicați în violență”, acuză scrisoarea.

O astfel de supraveghere agresivă și cuprinzătoare din partea armatei israeliene ‘dăunează oamenilor nevinovați’, au declarat rezerviștii. „Este folosită pentru persecuție politică și pentru a crea diviziuni în cadrul societății palestiniene prin recrutarea de colaboratori și împingerea unor părți ale societății palestiniene împotriva ei însăși”.

Astfel, MacLeod rezumă că „Unitatea 8200 este parțial o organizație de spionaj și extorcare care își folosește accesul la date pentru a șantaja și extorca oponenții statului de apartheid” (nota).

„Faptul că această organizație are atât de mulți agenți (literalmente sute) în poziții cheie în marile companii de tehnologie cărora lumea le încredințează cele mai sensibile date ale noastre (medicale, financiare etc.) ar trebui să fie un motiv serios de îngrijorare. Acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât ei nu par să facă distincție între ‘băieții răi’ și noi ceilalți. După câte se pare, pentru Unitatea 8200, oricine este considerat un subiect de interes”, a declarat el.

Unitatea 8200 îi spionează și pe americani, primește practic toate datele de la NSA

Potrivit denunțătorului Edward Snowden, această supraveghere excesivă a Unității 8200 se aplică și americanilor și altor cetățeni internaționali. În 2013, Snowden, care a lucrat ca antreprenor pentru CIA, a dezvăluit documente guvernamentale extrem de secrete ale Agenției Naționale de Securitate (NSA), dezvăluind modul în care guvernul federal a colectat în mod excesiv metadatele a milioane de americani care nu aveau nicio legătură cu terorismul.

Potrivit lui Elizabeth Goitein, „NSA împărtășește [aceste] date neprelucrate cu multe alte agenții – inclusiv FBI și CIA – și toate acestea păstrează datele pentru o perioadă minimă funcțională de cinci ani”.  Cu toate acestea, pe lângă aceste agenții americane, scurgerile de informații ale lui Snowden au dezvăluit că NSA transmite aceste date neprelucrate și Unității 8200 din Israel, ceea ce înseamnă că această agenție militară străină îi spionează și ea pe cetățenii americani.

„Cred că este uimitor”, a declarat Snowden reporterului James Bamford. „Este unul dintre cele mai mari abuzuri pe care le-am văzut”.

Într-un interviu pe această temă, MacLeod a exprimat modul în care acest aranjament demonstrează o anumită intimitate împărtășită între statul profund al SUA și guvernul israelian, care, după cum observă el, este „într-adevăr tratat ca… un aliat de mare încredere al statului american în materie de securitate națională. Este practic locotenentul Statelor Unite în Orientul Mijlociu”.

Veteranii regimentului extind experimentul de supraveghere al Israelului în Palestina, în toată lumea

În timp ce toți cetățenii evrei din Israel sunt obligați să facă trei ani de serviciu militar, cei mai buni și mai străluciți dintre tinerii națiunii concurează pentru a fi admiși în Unitatea 8200, care a fost numită ‘Harvardul Israelului’.

Pe baza abilităților pe care le primesc în urma acestei pregătiri militare în domeniul tehnologiei de vârf, mulți veterani se bucură de cariere lucrative în domeniul tehnologiei, proiectând aplicații populare precum serviciul de hărți Waze sau serviciul de comunicare Viber.

Cu toate acestea, potrivit unui comentator, aceștia au fondat, de asemenea, companii care să extindă la nivel mondial „experimentul de ‘supraveghere’ al Israelului în Palestina”. Unul dintre motivele pentru care palestinienii sunt supuși unei supravegheri atât de opresive este „pentru că sunt participanții involuntari la un experiment israelian foarte profitabil”, a scris jurnalistul Ramzy Baroud.

Astfel de experimente includ implementarea tehnologiei de recunoaștere facială ‘Blue Wolf’, despre care The Washington Post a relatat anul trecut că este „printre cele mai elaborate implementări ale unei astfel de tehnologii de către o țară care încearcă să controleze o populație supusă”.

Un denunțător, veteran al Unității 8200, care fusese recent eliberat din funcție, a declarat pentru publicație: „Oamenii își fac griji în legătură cu amprentele digitale, dar acest lucru este cu mult peste”. Ea a spus că a fost motivată să vorbească, deoarece aceste sisteme de supraveghere reprezintă o „încălcare totală a vieții private a unui întreg popor”.

Baroud observă că astfel de experimente permit firmelor israeliene să își promoveze „sinistrele ‘tehnologii de securitate’ în fața restului lumii, ca fiind ‘dovedite pe teren’, ceea ce înseamnă că au fost folosite împotriva palestinienilor aflați sub ocupație”.

Absolvenții unității continuă să creeze ‘arme de supraveghere cibernetică’, responsabile de operațiuni masive de spionaj și de atacuri malware pe întreg mapamondul

Veteranii Unității 8200 lucrează, de asemenea, la firme precum NSO Group, despre care MacLeod relatează că este ‘o companie privată din punct de vedere tehnic’, al cărei personal este format în principal din foști membri ai unității.

Această firmă a creat o ‘armă de supraveghere cibernetică’ numită Pegasus, care a fost folosită pentru a asculta peste 50.000 de persoane proeminente din întreaga lume, printre care aproape 200 de jurnaliști, zeci de apărători ai drepturilor omului și peste 600 de politicieni, inclusiv pe președintele francez Emmanuel Macron, președintele irakian Barham Salih și premierul pakistanez Imran Khan.

O altă firmă numită Toka a fost „înființată de fostul ministru israelian al apărării și prim-ministru, Ehud Barak, cu ajutorul mai multor ofițeri ai Unității 8200”, a scris MacLeod. Acționând efectiv ca „un grup paravan pentru operațiunile de spionaj ale guvernului israelian”, această tehnologie „se poate infiltra în orice dispozitiv conectat la internet, inclusiv în ecouri Amazon, televizoare, frigidere și alte aparate electrocasnice”.

„O a treia firmă privată de spionaj plină de absolvenți ai Unității 8200 este Candiru”, despre care jurnalistul afirmă că se crede pe scară largă că se află în spatele atacurilor malware observate în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Singapore, Qatar și Uzbekistan.

Big Tech ‘recrutează în mod activ’ membrii Unitatii 8200, ceea ce ar putea explica manipularea și cenzura online

Printre veteranii Unității 8200 angajați de Google se numără Gavriel Goidel, șeful departamentului Strategie și Operațiuni, Cercetare, care a lucrat în unitatea de informații între 2010 și 2016; Jonathan Cohen, șeful departamentului Insights, Date și Măsurători, (2000-2003); și managerul de parteneriat al produselor, Ben Bariach, care s-a concentrat pe ‘conținut controversat, dezinformare și securitate cibernetică’ pentru marea organizație tehnologică între 2018 și 2020 și a lucrat în unitate ca ofițer de informații cibernetice între 2007 și 2011.

MacLeod subliniază, de asemenea, modul în care Google pare să „recruteze în mod activ membrii actuali ai controversatei organizații”, remarcând cum „Gai Gutherz și-a părăsit slujba de șef de proiect la Unitatea 8200 și a intrat într-un loc de muncă cu normă întreagă la Google, ca inginer software” în 2020. Un alt exemplu îl include pe Lior Liberman, care pare să fi făcut același lucru în 2018 „ocupând un post de manager de program la Google după 4 ani în serviciile de informații militare. La începutul acestui an, a părăsit Google și acum lucrează la Microsoft”.

Investigatorul a căutat, de asemenea, să vadă dacă „foști spioni din țări adversare precum Rusia, Venezuela sau Iran” ar putea fi identificați ca fiind, de asemenea, angajați de către aceste mari firme de tehnologie și nu a putut găsi niciunul în căutarea sa.

MacLeod a documentat, de asemenea, modul în care „marile companii de tehnologie precum Twitter, Facebook, Google, TikTok și Reddit, au angajat sute de spioni de la CIA, NSA, FBI, Secret Service, NATO și alte agenții de informații” în ultimii ani.

Faptul că Unitatea 8200 este, de asemenea, o entitate de recrutare evidențiază din nou ‘relația specială’ dintre Israel și guvernul SUA.

Deși niciuna dintre aceste informații nu oferă dovezi că vreunul dintre acești angajați este o cârtiță sau că acționează într-un mod problematic, numărul mare de astfel de persoane dintr-o agenție militară de informații cu antecedente în ceea ce privește asuprirea și controlul unei întregi populații de oameni prin încălcări grave ale drepturilor personale, inclusiv prin utilizarea de informații obținute în mod necorespunzător ca metodă de război, ar trebui, în mod natural, să provoace îngrijorare.

Iar astfel de practici de angajare ar putea ajuta la explicarea modelului de manipulare de către marile organizații de tehnologie a alegătorilor în alegeri cruciale, cenzurarea COVID și a informațiilor privind alegerile din 2020 și colaborarea perfectă cu agențiile guvernamentale pentru a viza inamicii politici ai regimului Biden.

Pe același subiect:

Google quashedmidterm ‘redwave’ bymanipulating swing voters: Big Tech expert Robert Epstein

Heroic veteran researcherwarnsevidenceshows Google stillinterferingtohelpDemocratswinelections

Biden executive orderallowsspying on Americanstoassess ‘political instability,’ climate ‘threats’

Big Techcollusionwith intelligence agencieshasbecome a pillar of gov’tsurveillance

Christian bishops in Holy Land say ‘fringe radical groups’ are tryingto drive them out of Jerusalem

sursa: blogul lui SACCSIV

Categoryinternational
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer