O anchetă jurnalistică realizată de publicația britanică The Guardian dezvăluie faptul că Volodymyr Zelenskiy a criticat politicienii ucrainieni care și-au ascuns averile offshore, dar nu a dezvăluit legăturile cu firma ofshorre înregistrate în Insulele Virgine Britanice (BVI).

Aparentele legături de afaceri ale lui Volodymyr Zelenskiy cu Rusia prin intermediul Maltex se vor dovedi probabil controversate.

A fost o poveste care în vremuri mai vechi ar fi părut imposibilă. Timp de patru ani, actorul și comediantul Volodymyr Zelenskiy a distrat publicul TV din Ucraina cu rolul principal din sitcomul Servant of the People. Zelenski a jucat rolul unui profesor care, revoltat de corupția cronică a țării sale, candidează cu succes la președinte. În 2019, Zelenskiy a făcut din ficțiune realitate când a contestat alegerile prezidențiale reale din Ucraina și a câștigat.

Pe parcursul campaniei electorale, Zelenski s-a angajat să curețe sistemul de guvernământ dominat de oligarhi al Ucrainei. Și a criticat politicieni precum bogatul actual Petro Poroșenko, care și-a ascuns bunurile în afara țăriiMesajul a funcționat. Zelenskiy a câștigat 73% din voturi și acum stă într-un birou cavernos din capitala Kiev, decorat cu tavane din stuc aurit. Luna trecută, a purtat discuții cu Joe Biden în Biroul Oval.

Știrile Pandora , divulgate Consorțiului Internațional al Jurnaliştilor de Investigație (ICIJ) și împărtășite cu The Guardian, ca parte a unei investigații globale, sugerează că Zelensky este destul de asemănător cu predecesorii săi.

Documentele scurse sugerează că acesta avea – sau are – o participație nedezvăluită anterior într-o companie offshore, pe care se pare că a transferat-o în secret unui prieten cu săptămâni înainte de a câștiga votul prezidențial.

Zelenskiy nu a comentat afirmația, în ciuda încercărilor ample ale The Guardian și ale partenerilor săi mass-media de a-l contacta. Purtătorul de cuvânt al său, Sergiy Nikiforov , a transmis un mesaj: „Nu va fi dat nici un răspuns”.

Fișierele arată că Zelenskiy a participat la o rețea extinsă de companii offshore, deținute în comun cu prietenii săi de multă vreme și partenerii de afaceri TV. Printre aceștia se numără Serhiy Shefir, care a produs serialele de succes ale lui Zelensky, și fratele mai mare al lui Shefir, Borys, care a scris scenariile. Un alt membru al consorțiului este Ivan Bakanov, un prieten din copilărie. Bakanov a fost director general al studioului de producție al lui Zelenskiy, Kvartal 95 .

Încă din Servitorul poporului, spectacolul de comedie satirică cu Volodymyr Zelenskii în frunte în rolul președintelui ucrainean.

Îmagine din Servitorul poporului, spectacolul de comedie satirică cu Volodymyr Zelenskii în frunte în rolul președintelui ucrainean. Fotografie: Kvartal 95

Toate sunt asociate cu orașul natal al lui Zelenskiy din sudul Ucrainei , Kryvyi Rih. După ce a câștigat puterea, Zelenski a adus la guvernare acești aliați apropiați. Bakanov a devenit șef al agenției de securitate SBU a Ucrainei. Zelenskiy l-a făcut pe Serhiy Shefir primul său asistent, un rol neremunerat care presupune gestionarea programului zilnic al președintelui. Un al patrulea membru al acestui grup apropiat, Andriy Yakovlev, este regizor de film și producător Kvartal 95.

Zelenskiy a spus că aceste numiri au fost mai degrabă despre încrederea personală decât despre clientul financiar. „Am câțiva oameni care lucrează cu mine și care mi-au fost prieteni de multă vreme… Nu au nicio legătură cu afaceri sau cu bugetul”, a spus el pentru The Guardian în 2020.

Un transfer secret

Înainte de a deveni președinte, Zelenski și-a declarat unele dintre bunurile sale private. Acestea includ mașini, proprietăți și trei dintre companiile offshore deținute în comun. Unul, Film Heritage, pe care l-a deținut împreună cu soția sa, Olena, o fostă scriitoare Kvartal 95, este înregistrată în Belize.

Dar documentele Pandora arată alte active offshore pe care Zelenskiy pare să nu le fi dezvăluit. Film Heritage deținea un pachet de 25% din Davegra, un holding din Cipru. La rândul său, Davegra deține Maltex Multicapital Corp, o entitate necunoscută anterior înregistrată în paradisul fiscal din Insulele Virgine Britanice (BVI). Zelenskiy, frații Shefir și Yakovlev dețineau fiecare un pachet de 25% din Maltex.

Pe 13 martie 2019, cu două săptămâni înainte de primul tur de scrutin la alegerile din Ucraina, Zelenskiy i-a cedat un sfert de acțiune din Maltex lui Serhiy Shefir, arată documentele. Nu este clar dacă Shefir l-a plătit pe Zelenskiy. Bakanov a asistat la acest transfer secret și a semnat actele offshore.

Volodymyr Zelenskiy și soția sa, Olena, la o secție de votare în timpul alegerilor parlamentare de la Kiev, Ucraina, în iulie 2019.

Volodymyr Zelenskiy și soția sa, Olena, la o secție de votare în timpul alegerilor parlamentare de la Kiev, Ucraina, în iulie 2019. Fotografie: Valentyn Ogirenko/Reuters/Alamy

Aproximativ șase săptămâni mai târziu, după victoria zdrobitoare a lui Zelenskiy, un avocat care acționa pentru grupul Kvartal 95 a semnat un alt document. Acesta prevedea că Maltex va continua să plătească dividende către Zelenskiy’s Film Heritage, chiar dacă nu mai deținea nicio participație în companie. Principalul său venit provine din activitatea din Ucraina, Rusia și Belarus, potrivit unui profil de client Maltex.

Documentele Pandora nu indică dacă dividendele au fost plătite vreodată sau mărimea acestora. Nici nu dezvăluie câte plăți ar fi putut fi efectuate. Soția lui Zelenskiy, Olena, este acum proprietarul efectiv declarat al Film Heritage, ceea ce înseamnă că orice plăți din 2019 ar fi venit către ea.

Documentul cheie – din 24 aprilie 2019 – spune că Maltex deține acțiuni la companii care produc și distribuie filme TV. Un motiv pentru înființarea Maltex a fost „acumularea eficientă din punct de vedere fiscal a profiturilor comerciale”; altul, se spune, a fost „protecția legală”. Borys Sheifir a spus că Bakanov a creat în mare parte aceste „scheme financiare” offshore pentru a proteja compania de „autorități și bandiți”.

Vorbind sincer, nu sunt pregătit să vă răspund. S-ar putea să fiu proprietar [al Maltex]”, a declarat Shefir pentru Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției (OCCRP), unul dintre partenerii media ai ziarelor Pandora. El a spus că încearcă să se retragă de interesele sale offshore, dar a spus că acesta a fost un proces lent și dificil. Serhiy Shefir, Bakanov și Yakovlev au refuzat să comenteze, la fel ca și avocatul lor.

Dezvăluirea Maltex este jenantă pentru Zelensky, având în vedere angajamentul său de a-i reprima cei care își trimit averile în străinătate. Luna trecută, parlamentul Ucrainei a adoptat un proiect de lege anti-oligarh . Votul a avut loc la o zi după ce asasini necunoscuți au încercat să-l omoare pe Shefir. Un bărbat înarmat deschisese focul asupra mașinii sale în afara Kievului. A fost nevătămat, dar șoferul său a fost rănit. Este posibil ca încercarea să fi fost motivată de opoziția față de proiectul de lege.

Într-un articol de opinie recent pentru Consiliul Atlantic, Zelensky a spus că scopul său final în calitate de președinte este să distrugă „ordinea tradițională oligarhică” și să o înlocuiască cu un „sistem mai corect”. Criticii, însă, spun că Zelensky nu a reușit să reformeze statul și a îmbrățișat aceleași modalități umbre ca și predecesorii săi. Auditorii UE au avertizat luna trecută că „marea corupție și capturarea statului” au rămas larg răspândite în Ucraina.

De când a intrat în politică, Zelenskiy a fost urmărit de pretenții că se află sub influența lui Igor Kolomoisky , un miliardar al cărui canal TV a difuzat emisiunea lui Zelenskiy. În timpul campaniei, oponenții lui Zelenskiy au susținut că 41 de milioane de dolari de la entitățile Kolomoisky și-au găsit drum între 2012 și 2016 în firme offshore aparținând lui Zelenskiy și cercului său, inclusiv Film Heritage.

conexiune rusă

Sursele Pandora arată că cel puțin unele dintre detaliile din schema presupusă de partidul lui Poroșenko corespund realității. Acestea arată că o parte a rețelei Kvartal 95 a fost gestionată cu ajutorul Fidelity Corporate Services, o consultanță offshore și una dintre cele 14 firme ale căror documente compun scurgerea. Dosarele arată că Zelenskiy și partenerii săi de afaceri au folosit companii cu sediul în BVI, Belize și Cipru.

Activele deținute prin intermediul acestor companii offshore sunt variate. Acestea includ imobiliare din Londra. Shefir deține două proprietăți de top – un apartament cu trei dormitoare într-un bloc de conac edwardian din Regent’s Park, cumpărat în 2016 pentru 1,575 milioane de lire sterline și un alt apartament cu trei dormitoare în Baker Street din apropiere, vizavi de Muzeul Sherlock Holmes, și cumpărat cu lire sterline. 2,2m, conform evidențelor de carte funciară.

Între timp, compania lui Yakovlev din BVI, Candlewood Investments, deține un apartament de lux într-un bloc de conac victorian din Artillery Row, Westminster. Proprietățile au fost achiziționate în perioada în care spectacolul lui Zelenskiy a fost transformat într-un lungmetraj și recomandat pentru o a doua serie. Nu este clar dacă cele trei apartamente sunt lăsate afară sau folosite ocazional. O companie rusă care se autoproclamă „serviciu individual pentru clienți cu statut înalt” îi gestionează.

Aparentele legături comerciale ale lui Zelenskiy cu Rusia prin intermediul Maltex se vor dovedi probabil controversate. Poroșenko a fost criticat pentru că deține o fabrică de ciocolată în Rusia într-un moment în care Ucraina ducea un război împotriva trupelor ruse și a împuterniciților acestora după anexarea Crimeei de către Kremlin în 2014. Conflictul , în care au murit 14.000 de oameni, continuă în estul țării. țara și în teritoriile rebele Donețk și Lugansk susținute de Moscova. Rusia a fost anterior o piață majoră pentru Kvartal 95, televiziunea rusă și-a proiectat emisiunile de comedie.

Luke HardingLuke Harding

Corespondent strainForeign correspondent The Guardian

Categoryinternational
 1. November 23, 2022

  Absolut o sa-si ia Sluga Narodu gazilioanele cu el. De-aia si plange acum cand ii mor oamenii si tara e pe duca sub atacul lui Putin. Este doar Putin, nu Rusia intreaga, pentru ca doar Putin ii cauta pe rusii care dezerteaza.
  Stii ceva MR? Eu am de scapat de hoarding pana maine ca vin copiii sora-mii in vizita. E mai mult control, mai ales de la cel mic adult de 18. Il ia cu durere de cap cand vede ce stare de cloaca am. Deja am avut 2 vise in care trecea autobuzul peste toate nimicurile. Trag nadejde ca se poate. Ca se poate ca pana maine si curcanul e in mod miraculos impartit in 2: cel de tava si cel de ciorba fara dinti, si ca si camera si baile (haha!) si bucataria, si holurile (halls of church) sunt gata lustruite sa placa la scorpion. Dupa ce inspecteaza tot, sa vezi ce me ia si banii intr-un trust de college si ce mai gaseste prin casa si i-ar place. Dar sa vezi la prietena mea cum i-a sarit in sus mustarul cand i-am sugerat sa dea nepoatei sale, Carina, masina. A luat foc si-a explodat. :)))
  Si ne mai numim crestini cand suntem asa de zgarciti, avem atasamente multe si ne identificam cu mintea, samskara adica.
  Acum asta, Carina, de-abia ce si-o lua cetatenia si nu mai are nevoie de nebuna.
  Tu nu stii ce putem noi, romanii. Capabili suntem de cele mai diabolice acte, de ce vii cu povesti despre Zelinskyy?

 2. November 23, 2022

  Ironia pentru tine si mine e ca ajungi sa-ti strangi singur mizeria precum Milarepa si sa-ti citesti singur Bardo Thodol. Toti ceilalti sunt ocupati sa-si traiasca viata, singurul lucru pe care-l mai poti face e sa le dai ce nu le-ai dat toata viata: iubirea si dreptul de a lua tot ce vor si de a merge pe drumul lor exact cum ai facut si tu alor tai. Le dai de voie cand poti, ele sunt primite, le dai dupa, vor crede ca vrei sa-i cumperi.
  Lumea nu-i proasta, MR!
  Nevoia ii invata. Platesc ca sa treaca la next level.

  • November 23, 2022

   Chiar dacă stilul tău e un pic mai agresiv și dur pe alocuri, în mare îți dau dreptate la ce ai scris mai sus. Totuși, asta e natura umană. Suntem ignoranți cu privire la propriul nostru sine și de aceea suntem egoiști, indiferenți la cei din jur și pe alocuri, răi. Însă asta nu ne face mai puțin divini, mai puțin capabili să devenim ceea ce am fost dintotdeauna, adică buni, bunătatea naturală, spontană, născută din natura noastră de Buddha.

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer