Marți, la reuniunea NATO de la București, Ungaria a anunțat că nu va permite convocarea Comisiei NATO-Ucraina până când autoritățile de la Kiev nu vor restabili drepturile maghiarilor din regiunea Transcarpatia.

Ungaria nu va permite convocarea Comisiei NATO-Ucraina până când autoritățile de la Kiev nu vor restabili drepturile maghiarilor din regiunea Transcarpatia, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei, Peter Szijjarto, la reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO de la București.

„Am spus clar cu mulți ani în urmă că, până când Ucraina nu le va reda drepturile etnicilor maghiari din regiunea Trascarpatia, nu vom contribui la convenția unei astfel de comisii.

Toată lumea poate vedea că ţara noastră nu a mai ridicat chestiunea drepturilor ungurilor din Transcarpatia”, a declarat Peter Szijjarto.

Ungaria blochează activitatea Comisiei NATO-Ucraina

El a subliniat că, de când a început conflictul ucrainean, Ungaria nu a ridicat această problemă și nici nu intenționează să o facă.

„Nu aducem această chestiune în discuţie, dar nici nu am uitat-o. Să sperăm că pacea va veni cât mai curând posibil și atunci vom putea reveni la această chestiune”, a spus ministrul.

Ungaria blochează activitatea Comisiei NATO-Ucraina la nivel ministerial din 2017. Ungaria a protestat împotriva legii „Cu privire la educație”, adoptată de autoritățile de la Kiev, care a încălcat drepturile minorităților etnice, în special ale diasporei maghiare din regiunea Transcarpatia.

De atunci, reuniunile Comisiei NATO-Ucraina au avut loc doar la nivelul reprezentanților permanenți.

Dmitro Kuleba a fost împiedicat să participe la reuniunea oficială de la București

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, nu a putut participa la reuniunea oficială de la București, din cadrul Comisiei Ucraina-NATO, din cauza veto-ului impus de Ungaria. Kuleba va participa doar la o întrunire avută într-un format separat, informează publicația ucraineană „European Truth”.

Unul dintre subiectele principale ale reuniunii de la București a miniștrilor de externe din țările NATO îl reprezintă sprijinul suplimentar pe care țările Alianței Nord-Atlantice urmează a-l acorda Ucrainei în războiul cu Rusia.

Dmitro Kuleba a fost nevoit să se întâlnească cu miniștrii de externe ai NATO în cadrul unei „cine separate”, după ce Ungaria s-a opus participării oficialului ucrainean la sesiunea oficială, conform publicației citate.

Ministerul ucrainean de Externe a explicat situația prin „necesitatea găsirii unui format special, pentru a depăși obstacolul provocat de veto-ul maghiar”.

De asemenea, Kuleba va avea la București discuții cu miniștrii NATO în cadrul unei întâlniri separate, special organizate de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

sursa: CAPITAL

Categoryinternational
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer