Materialul de mai jos a fost publicat pe un blog rusofil și este în mod evident destinat propagandei rusești în spațiul occidental, fiind scris foarte atent într-o engleză corectă. Autorul nu își ascunde originea rusească sau apartenența la valorile rusești, ci scrie amplu, din perspectiva unui cetățean rus, analizând la toate nivelele impactul războiului Occidentului asupra Rusiei. Concluzia trasă de autor: până în prezent, Rusia a avut numai de câștigat și nu are nici un motiv să se teamă că va pierde pe viitor.

Fără a avea pretenția că în articolul respectiv sunt prezentate doar adevăruri, căci în orice luptă, combatanții își vor ascunde greșelile și pierderile păstrând pe cât posibil aparența victoriei, merită totuși să ascultăm și o voce de dincolo de noua cortină de fier ridicată de conflictul din Ucraina, conform principiului latin audiatur et altera pars – să ascultăm și cealaltă parte, căci – vorba lui Aristotel, din contradicție se naște adevărul. 

Iată articolul publicat cu titlul original Războiul mamei urs, autor Dmitry Orlov (inginer și scriitor american de origine rusă):

”Sunteți mulțumiți de felul în care decurge războiul din fosta Ucraina ? Majoritatea oamenilor nu sunt – dintr-un motiv sau altul. Unii oameni urăsc faptul că există un război acolo, în timp ce alții îl iubesc, dar urăsc faptul că nu a fost încă câștigat, de o parte sau de alta. Cantități generoase din ambele tipuri de hateri se găsesc de ambele părți ale noii Cortine de Fier, care este construită în grabă în toată Eurasia, între Vestul colectiv și Estul colectiv. Acest lucru pare rezonabil; la urma urmei, ura războiului este o procedură standard pentru majoritatea oamenilor (războiul este un iad, nu știi ?!) și, prin extensie, un război mic este mai bun decât unul mare și un război scurt este mai bun decât unul lung. Și, de asemenea, un astfel de raționament este banal, banal, banal, vanitos, previzibil, lipsit de imaginație și… lipsit de originalitate (conform Tezaurului englez).

Rareori se găsește un observator de război care este mulțumit de progresul și durata războiului. Din fericire, televiziunea de stat rusă arată aproape zilnic una foarte semnificativă. Este președintele Rusiei, Vladimir Vladimirovici Putin. După ce i-am acordat atenție de peste douăzeci de ani încoace, pot afirma cu încredere că niciodată nu a fost atât de îmbibat cu o seninătate calmă, sigură de sine, dospită cu umor ironic. Aceasta nu este atitudinea cuiva care se simte în pericolul de a pierde un război. Alamele de la Ministerul Apărării par întunecate și sumbre în fața camerei – un comportament potrivit bărbaților care trimit alți oameni să lupte și, eventual, să fie răniți sau să moară; dar în afara camerei se fulgeră reciproc, Mona Lisa zâmbește rapid. (Bărbații ruși nu rânjesc prost în stil american cu ochi de pește, rar își arată dinții când zâmbesc și niciodată în prezența lupilor sau urșilor).

Având în vedere că procentul de susținere populară al lui Putin se menține ferm la aproximativ 80% (un număr care nu poate fi accesat de nici un politician occidental), este rezonabil să presupunem că el este doar vârful vizibil al unui aisberg gigantic, puternic de 100 de milioane de ruși, care așteaptă cu calm încheierea cu succes a operațiunii militare speciale de demilitarizare și denazificare a fostei Republici Socialiste Sovietice Ucrainene (deci, vă rog, nici măcar nu-i spuneți război). Rareori se aude de acești 100 de milioane de ruși, iar atunci când fac zgomot, este pentru a protesta împotriva zădărniciei birocratice și a târâirii picioarelor sau pentru a strânge fonduri private cu care să remedieze lipsa unor echipamente de specialitate cerute de trupe: ochelari de vedere nocturnă. , quadrocoptere, obiective optice și tot felul de echipamente tactice de lux.

Mult mai mult zgomot este făcut de acel unu sau doi la sută al cărui întreg plan de afaceri a fost distrus de apariția bruscă a Noii Cortine de Fier. Cei mai prosti dintre aceștia credeau că fuga spre vest sau spre sud (în Turcia, Kazahstan sau Georgia) le-ar rezolva cumva prin magie problema; nu este și nu va fi o soluție aceasta. Oamenii la care ne-am aștepta să țipe cel mai tare sunt activiștii LGBTQ+, care au crezut că vor folosi banii subvențiilor occidentale pentru a construi Sodoma de Est și Gomora de Est. Ei au fost zădărniciți și întârziați de noile legi rusești care îi etichetează drept agenți străini și le interzic acest tip de propagandă. De fapt, însuși termenul LGBTQ+ este acum ilegal și așa că, presupun, vor trebui să folosească PPPPP+ în schimb („P” vine de la „pídor”, care este termenul generic rusesc pentru orice fel de pervers sexual, degenerat sau deviant). ). Dar mă abat (de la subiect).

Se poate observa destul de ușor că cei care sunt cel mai puțin mulțumiți de cursul campaniei ruse sunt, de asemenea, cel mai puțin probabil să fie ruși. Cel mai puțin fericiți dintre toți sunt oamenii buni de la Centrul pentru Operațiuni Informaționale și Politice al Serviciului de Securitate Ucrainean, care sunt însărcinați cu crearea și menținerea Fantomei Victoriei Ucrainei. Acestea sunt urmate de oameni din Washington și din jurul său, care sunt destul de înfuriați de tărăgănarea și târâșul rusilor. Ei au fost, de asemenea, nevoiți să arate că ucrainenii câștigă în timp ce rușii pierd; în acest scop, ei au înfățișat fiecare repoziționare tactică sau retragere tactică a Rusiei ca pe o înfrângere uriașă și umilitoare personală pentru Putin și fiecare atac sinucigaș și necruțător al Ucrainei asupra pozițiilor rusești ca pe o mare victorie eroică.

Pentru a fi corect, jocurile tactice rusești cu pisica și șoarecele din acest conflict nu au fost deloc deranjante pentru ruși. Rușii au petrecut ceva timp în jurul Kievului pentru a atrage trupele ucrainene departe de Donbass și pentru a preveni un atac ucrainean asupra acestuia; odată ce a fost făcut acest lucru, s-au retras. Mare victorie ucraineană! De asemenea, au petrecut ceva timp lucrând în jurul coastei Mării Negre, lângă Odesa, amenințând cu o invazie pe mare, pentru a atrage forțele ucrainene în acea direcție, dar nu au invadat niciodată. Încă o victorie ucraineană! Rușii au ocupat o bucată mare din regiunea Harkov pe care ucrainenii au lăsat-o în mare măsură ne-apărată, apoi, când ucrainenii i-au acordat în sfârșit atenție, s-au retras parțial în spatele unui râu pentru a conserva resursele. Încă o victorie ucraineană! Rușii au ocupat/eliberat capitala regională Herson, a evacuat toți oamenii care doreau să fie evacuați, apoi s-au retras într-o poziție de apărat în spatele unui râu. Victorie din nou! Cu toate aceste victorii ucrainene, este cu adevărat o minune că rușii au reușit să câștige aproximativ 100 km2 din cele mai valoroase proprietăți imobiliare ale fostei Ucraine, peste 6 milioane de locuitori, au asigurat o rută terestră către Crimeea și au deschis un canal vital care furnizează irigații, și pe care ucrainenii il blocaseră cu câțiva ani în urmă. Asta nu pare deloc o înfrângere; ci arată ca un rezultat excelent pentru o singură campanie limitată de vară.

Rusia și-a atins deja câteva dintre obiectivele sale strategice; restul poate astepta. Cât ar trebui să aștepte? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să privim în afara domeniului limitat al operațiunii speciale a Rusiei în Ucraina. Rusia are pești mai mari de prăjit, iar prăjirea peștelui necesită timp, deoarece consumul de pește insuficient gătit îți poate da paraziți urâți, cum ar fi tenia și bolile de ficat. Așadar, aș vrea să vă invit în bucătăria secretă a Mamei Rusia, pentru a vedea ce este pe masa de gătit și pentru a estima cât de multă prelucrare termică va fi necesară pentru a transforma totul într-o masă sigură și hrănitoare.

Amestecând metaforele noastre alimentare, permiteți-mi să vă prezint povestea cu cei trei urși  și terciul lor nici prea fierbinte, nici prea rece. Ceea ce pare să facă Rusia este să-și mențină operațiunea militară specială în mișcare într-un ritm constant – nici prea rapid și nici prea lent. A merge prea repede nu ar permite suficient timp pentru a găti diferiții pești; a merge prea repede ar crește și costul campaniei în victime și resurse. A merge prea încet le-ar da timp ucrainenilor și NATO să se regrupeze și să se rearmeze și să împiedice procesarea termică corespunzătoare a diferiților pești.

În efortul de a găsi ritmul optim pentru conflict, Rusia a angajat inițial doar o zecime din soldații profesioniști în serviciu activ, apoi a muncit din greu pentru a minimiza rata victimelor. A ales să înceapă să stingă luminile în toată fosta Ucraine abia după ce regimul de la Kiev a încercat să arunce în aer podul strâmtorii Kerci care lega Crimeea de Rusia continentală. În cele din urmă, a chemat doar 1% dintre rezerviști pentru a ușura presiunea pusă asupra trupelor din linia întâi și, eventual, a se pregăti pentru următoarea etapă, care este o campanie de iarnă, pentru care rușii sunt celebri.

Cu aceste informații de fundal prezentate, acum putem enumera și descrie diferitele obiective auxiliare pe care Rusia intenționează să le atingă pe parcursul acestui război al celoi 3 ursuleți. Primul și poate cel mai important set de probleme pe care Rusia trebuie să le rezolve în cursul Războiului Ursuleților este intern. Scopul este de a rearanja societatea, economia și sistemul financiar rus, astfel încât să o pregătească pentru un viitor de-occidentalizat. De la prăbușirea URSS, diverși agenți occidentali, cum ar fi National Endowment for Democracy, Departamentul de Stat al SUA, diverse fundații deținute de Soros și o gamă largă de granturi și programe de schimb occidentale au făcut incursiuni serioase în Rusia. Scopul general a fost de a slăbi și, în cele din urmă, dezmembra și distruge Rusia, transformându-o într-un servitor ascultător al guvernelor occidentale și al corporațiilor transnaționale care să le furnizeze forță de muncă și materii prime ieftine. Pentru a ajuta acest proces, aceste organizații occidentale au făcut tot ce au putut pentru a conduce poporul rus către o eventuală dispariție biologică și pentru a-l înlocui cu o rasă mai docilă și mai puțin aventuroasă.

Începând cu mai bine de 30 de ani în urmă, ONG-urile occidentale au început să corupă mințile tinerilor din Rusia. Niciun efort nu a fost cruțat pentru a denigra valorile culturii ruse, pentru a falsifica istoria Rusiei și pentru a le înlocui pe ambele cu cultura pop occidentală și narațiuni propagandistice. Aceste inițiative au obținut un succes limitat, iar URSS și cultura din epoca sovietică au rămas mereu populare chiar și printre cei care erau prea tineri pentru a fi experimentat viața în URSS.  Prejudiciul cel mai grav a fost în domeniul educației. Excelentele manuale din epoca sovietică care i-au învățat pe elevi cum să gândească independent au fost distruse și înlocuite cu importuri. Acestea au fost în cel mai bun caz utile pentru formarea experților în domenii strict definite, care pot urma proceduri și rețete definite anterior, dar nu pot explica cum s-a ajuns la aceste proceduri și rețete sau pentru a crea altele noi. Profesorii ruși, care și-au văzut munca nu doar în educarea, ci și în  creșterea elevilor ca niște buni ruși  care își iubesc și prețuiesc țara, au fost înlocuiți de educatori formați din Occident, care și-au văzut misiunea ca fiind aceea de a oferi un serviciu competitiv, bazat pe economia de piață, pentru a aproduce oameni calificați, competenți… și buni consumatori! Cine sunt acești oameni? Ei bine, din fericire, internetul își amintește totul și există o mulțime de alte locuri de muncă pentru acești oameni, cum ar fi datul la zăpadă cu lopata și aprinderea cuptoarelor. Dar identificarea și înlocuirea lor necesită timp, la fel ca găsirea, actualizarea și reproducerea manualelor mai vechi și excelente. 

Dar cum rămâne cu tinerii lăsați în urmă de acest val de distrugere? Din fericire, nu totul este pierdut. Operațiunea militară specială le oferă niște lecții foarte valoroase pe care educatorii lor ignoranți le-au lăsat deoparte: că Rusia – o aglomerare unică, miraculoasă de multe națiuni, limbi și religii diferite – a fost păstrată și extinsă de-a lungul secolelor prin eforturile eroilor ale căror numele nu sunt doar amintite, ci venerate. Mai mult, unii dintre ei trăiesc astăzi, luptă și lucrează în Donbass. Una este să vizitezi muzee, să citești cărți vechi și să auzi povești despre faptele mărețe ale bunicilor și străbunicilor din timpul Marelui Război Patriotic și cu totul altceva este să urmărești istoria desfășurându-se prin ochii propriului tată sau ai fratelui tău. Mai dați-le un an sau doi, iar tinerii Rusiei vor învăța să privească cu dispreț produsele producătorilor de cultură ai Rusiei orientați spre Occident. Bătrânii lor o fac deja: sondajele de opinie arată că marea majoritate a rușilor văd influența culturală occidentală ca fiind negativă.

Și cum rămâne cu acești oameni de cultură ruși care s-au închinat tuturor lucrurilor occidentale de când își amintesc? Aici s-a întâmplat un lucru cel mai curios. Când a fost anunțată prima operațiune militară specială, ei s-au pronunțat împotriva ei și în favoarea naziștilor ucraineni — o atitudine stupidă, dar au considerat că este bine și potrivit să-și mențină opiniile politice armonizate cu cele ale patronilor și idolilor lor occidentali, pentru ca astfel să rămână în grațiile acestora. Unii dintre ei au protestat împotriva războiului (ignorând faptul că acesta se desfășura deja de opt ani lungi). Și apoi mulți dintre ei au fugit din țară într-o grabă nepotrivită.

Țineți minte că aceștia nu sunt nici neuro-chirurgi, nici cercetători: aceștia sunt oameni care fac zarvă pe scenă în timp ce fac gălăgie cu mâinile și gura; sau sunt oameni care stau acolo în timp ce artiștii de machiaj le fac lucruri pe față și păr, apoi repetă la nesfârșit rânduri scrise pentru ei de altcineva. Aceștia nu sunt oameni care au capacitatea de a analiza o situație politică dificilă și de a face alegerea corectă. Într-o epocă anterioară, mai sănătoasă, opiniile lor ar fi ignorate cu fermitate, dar acesta este efectul internetului, al rețelelor de socializare și al tuturor celorlalte, încât orice nebun isteric poate filma un videoclip și milioane de oameni, fără a avea nimic mai bun de făcut cu timpul lor, îi vor urmări pe telefoanele lor și vor face comentarii.

Faptul că acești oameni curăță în mod voluntar spațiul media rusesc de prezența lor toxică este o evoluție pozitivă, dar este nevoie de timp. Dacă operațiunea militară specială s-ar termina mâine, nu există nicio îndoială că ar încerca să se întoarcă și să pretindă că nimic din toate acestea nu s-a întâmplat vreodată. Și apoi, cultura populară rusă va rămâne o cloacă în stil occidental, plină de nulități, care caută să glorifice fiecare păcat mortal de dragul notorietății personale și al câștigului. Rusia are o mulțime de oameni talentați dornici să le ia locul – dacă ar putea ține aceste nulități departe suficient de mult pentru ca toată lumea să uite de ei!

Deosebit de dăunătoare viitorului Rusiei a fost apariția și preeminența elitelor economice și financiare pro-occidentale. Încă de la privatizarea haotică și în multe cazuri criminală a resurselor de stat din anii 1990, a fost scoasă la iveală o întreagă cohortă de agenți economici puternici care nu au în vedere interesele Rusiei. În schimb, aceștia sunt actori economici pur egoiști care până de curând credeau că câștigurile lor nelegiuite le-ar permite să intre în societatea occidentală elegantă. Acești oameni au de obicei mai mult de un pașaport, încearcă să-și țină familiile într-o enclavă bogată din afara Rusiei, își trimit copiii la școli și universități din Occident, iar singura lor interes pentru Rusia este ca teritoriu pe care îl pot exploata în crearea de scheme de îmbogățire.

Când, ca răspuns la începerea operațiunii militare speciale a Rusiei, Occidentul a lansat un atac speculativ asupra rublei, forțând banca centrală a Rusiei să impună controale valutare stricte, acești membri ai elitei ruse au fost nevoiți să înceapă să se gândească la o alegere importantă. Ar putea rămâne în Rusia, dar atunci ar trebui să-și rupă legăturile cu Occidentul; sau ar putea să se mute în Occident și să trăiască din economiile lor, dar apoi ar fi tăiați de la sursa bogăției lor. Alegerea lor a fost ușurată de guvernele occidentale care au muncit din greu pentru a confisca proprietățile cetățenilor bogați ruși, a le îngheța conturile bancare și de a-i supune diferitelor alte nedreptăți și inconveniente.

Totuși, este o alegere greu de făcut pentru ei – realizând că, în ciuda bogăției lor uneori fabuloase, pentru Occidentul colectiv, ei sunt doar niște ruși care pot fi jefuiți. Mulți dintre ei sunt nepregătiți din punct de vedere mental să-și asume soarta propriului lor popor, pe care au fost învățați să-l disprețuiască și să-l exploateze pentru câștig personal. O victorie rapidă în operațiunea militară specială a Rusiei le-ar permite să creadă că necazurile lor sunt de natură temporară. Având suficient timp, unii dintre ei vor fugi definitiv, în timp ce alții vor decide să rămână și să lucreze pentru binele comun în Rusia.

Urmează pe rând diverși membri ai guvernului rus care, după ce au fost educați în economia occidentală, sunt incapabili să înțeleagă transformarea economică care are loc în Rusia, fără să o ajute. Cea mai mare parte a ceea ce trece drept gândire economică în Occident este doar o cortină de fum elaborată peste acest dicton fundamental: „Bogații trebuie lăsați să se îmbogățească, săracii trebuie menținuți săraci și guvernul nu ar trebui să încerce să-i ajute (prea mult).” Acest lucru a funcționat atâta vreme cât Occidentul avea colonii de exploatat, fie prin cucerire imperială de modă veche, prin jaf și viol, fie prin neocolonialismul financiar al „asasinilor economici” ai lui Perkins, sau, după cum au recunoscut cu greutate, recent  câțiva oficiali de vârf ai UE, profitând de energia ieftină rusească.

Asta nu mai funcționează – nici în Occident, nici în Rusia sau în orice alt loc, iar mentalitățile trebuie să se adapteze. Există o mare inerție în numirile în funcții guvernamentale, unde există multe interese care luptă pentru putere și influență. Este nevoie de timp pentru ca astfel de idei de bază să se infiltreze prin sistem, cum ar fi faptul că Rezerva Federală a SUA nu mai deține monopolul la nivel mondial asupra tipăririi banilor. Prin urmare, nu mai este necesar ca banca centrală a Rusiei să aibă dolari în rezervă pentru a-și acoperi emisiile de ruble pentru a o apăra împotriva atacurilor speculative, deoarece nu mai este necesar ca banca centrală a Rusiei să permită speculatorilor în valută străină să desfășoare atacuri speculative.

Dar unele rezultate au fost deja obținute și sunt de-a dreptul spectaculoase: în ultimele luni, doar câteva abateri bine alese de la ortodoxia economică occidentală au făcut din rubla cea mai puternică monedă din lume, au permis Rusiei să obțină mai multe venituri din export. exportând mai puțin petrol, gaze și cărbune și i-au permis să reducă inflația la aproape zero. De la începutul operațiunii militare speciale, Rusia a reușit să-și reducă datoria națională cu o sumă mare și să crească veniturile guvernamentale. O încheiere rapidă a operațiunii militare speciale a Rusiei poate însemna sfârșitul unor astfel de miracole și o revenire foarte nedorită la status quo ante insuportabil.

Dincolo de lumea intangibilă a finanțelor, schimbări la fel de semnificative au avut loc în întreaga economie fizică a Rusiei. Anterior, multe sectoare economice, inclusiv vânzările de mașini, construcțiile și îmbunătățirea locuințelor, dezvoltarea de software și multe altele, erau deținute de străini, iar profiturile din aceste activități au părăsit țara. Și atunci s-a luat decizia de a bloca expatrierea dividendelor. Ca răspuns, companiile străine și-au vândut activele rusești, cu consecința unor pierderi uriașe și privându-se de accesul la piața rusă. Schimbarea a fost de-a dreptul uluitoare. De exemplu, la începutul anului 2022, companiile auto occidentale dețineau o cotă mare din piața auto din Rusia. Multe dintre mașinile care au fost vândute au fost asamblate în Rusia la fabrici deținute de străini, iar profiturile din aceste vânzări au fost expatriate. Acum, la mai puțin de un an, producătorii de automobile europeni și americani au plecat aproape complet din Rusia, fiind înlocuiți de o industrie auto autohtonă care renaște rapid. Producătorii de automobile chinezi au câștigat imediat o cotă mare de piață pentru ei înșiși, în timp ce Coreea de Sud a continuat să comercializeze în Rusia și și-a păstrat cota de piață.

La fel de uimitoare au fost schimbările din industria aeronautică. Anterior, companiile aeriene ruse zburau cu Airbus și Boeing, majoritatea fiind închiriate. După începerea operațiunii speciale, politicienii occidentali au cerut ca aceste contracte de închiriere să fie reziliate, iar aeronavele să fie returnate proprietarilor lor, neglijând să țină cont de faptul că această măsură ar fi dezastruoasă pentru proprietari din punct de vedere financiar (aglomerarea pieței de avioane uzate în anii următori și dispariția cererii pentru aeronave noi) și, în plus, imposibil din punct de vedere fizic, având în vedere că nu exista nicio modalitate de a efectua transferul aeronavei. Ca răspuns, companiile aeriene ruse au naționalizat registrul aeronavelor, au încetat să zboare către destinații ostile unde aeronavele lor ar putea fi arestate și au început să facă plăți de leasing în ruble către conturi speciale la banca centrală rusă.

Apoi a venit vestea că Aeroflot intenționează să cumpere peste 300 de avioane noi de pasageri, toate МС-21, SSJ-100 și Tu-214 rusești, toate înainte de 2030, primele livrări fiind programate pentru 2023. A existat un efort pentru a înlocui aproape toate componentele provenite din Occident, cum ar fi compozitele pentru aripa din fibră de carbon a MC-21 și motoarele cu reacție și multe altele pentru toate cele de mai sus. În această perioadă, multe dintre Boeing-urile și Airbus-urile închiriate anterior vor fi eliminate, dar cota de piață a acestor companii în cea mai mare țară de pe Pământ va dispărea pentru totdeauna. Daunele aduse producătorilor de avioane occidentali vor fi egalate doar de daunele aduse companiilor aeriene occidentale. La începutul ostilităților, Occidentul colectiv și-a închis spațiul aerian Rusiei, iar Rusia a făcut în mod reciproc același lucru. Problema este că Europa este mică și ușor de zburat în jur, în timp ce Rusia este uriașă, iar zborul în jurul ei durează o zi întreagă. Companiile aeriene europene au descoperit brusc că nu pot concura pe rutele către Japonia, China sau Coreea.

În urma închiderii spațiului aerian au venit și alte sancțiuni, atât din Uniunea Europeană, cât și din Statele Unite, toate ilegale, întrucât Consiliul de Securitate al ONU este singurul organism abilitat să impună sancțiuni. În acest moment, Uniunea Europeană lucrează la al nouălea pachet de sancțiuni, toate fiind numite „sancțiuni din iad”. Vorbind de iad, în „Infernul” lui Dante Alighieri există nouă cercuri ale iadului, așa că poate că apogeul sancțiunilor este pe cale să fie atins.

Se presupunea că aceste sancțiuni vor distruge rapid economia rusă și vor provoca atât de multe tulburări sociale și suferințe, încât oamenii se vor aduna în Piața Roșie și vor răsturna pe temutul dictator Putin (sau așa credeau experții occidentali în politică externă). În mod clar, nimic de acest fel nu s-a întâmplat și gradul de susținere populară al lui Putin este mai mare ca niciodată. Pe de altă parte, oamenii buni ai Uniunii Europene într-adevăr încep să sufere. Ei nu își mai permit să-și încălzească casele sau să facă dușuri fierbinți regulat, mâncarea a devenit revoltător de scumpă pentru ei și atât de multe altele merg prost încât mulțimi uriașe de protestatari s-au adunat în toată Europa și cer, printre altele, încetarea sancțiunilor anti-ruse, normalizarea relațiilor cu Rusia și revenirea la afaceri ca de obicei. Este puțin probabil ca cerințele lor să fie îndeplinite.

Dar există un motiv mai important pentru care sancțiunile vor rămâne: o revenire la afaceri ca de obicei ar însemna că Rusia va furniza din nou energie și materii prime Europei la preț ieftin, permițând în același timp companiilor europene să profite de munca rușilor. Acest lucru este destul de neatrăgător și, prin urmare, este puțin probabil să se întâmple. Rusia folosește sancțiunile ca o oportunitate de a-și reconstrui industria internă și de a-și reorienta comerțul departe de națiunile ostile și către națiuni prietene care sunt corecte și binevoitoare în relațiile lor cu Rusia. De asemenea, lucrează din greu pentru a elimina treptat utilizarea monedelor pe care Dmitri Medvedev le-a numit „toxice”; și anume dolarul american și euro.

Adăugați la această listă o nouă inovație rusă minunată numită „import paralel”. Dacă o companie, respectând sancțiunile anti-ruse, refuză să-și vândă produsele în Rusia sau să-și deservească sau să-și modernizeze produsele în Rusia, atunci Rusia va cumpăra aceste produse și upgrade-uri de la o a treia, a patra sau a cincea parte fără permisiunea SUA, UE sau producătorul respectiv. Dacă un anumit produs de marcă devine indisponibil, rușii pur și simplu redenumesc marca și fac ei înșiși același produs, sau îi vor cere chinezului sau altui partener comercial să o facă pentru ei. Și dacă Occidentul refuză să acorde licențe pentru proprietatea sa intelectuală Rusiei, atunci acea proprietate intelectuală devine liberă în Rusia.

Acest lucru funcționează deosebit de bine cu software-ul: copiile gratuite ale software-ului de marcă sunt la fel de bune ca și copiile plătite, iar dacă suportul tehnic, formarea sau alte servicii asociate devin indisponibile din Occident, rușii pur și simplu își organizează propriile lor platforme. Proprietatea intelectuală de diferite feluri alcătuiește o mare parte a bogăției naționale occidentale, iar sancțiunile occidentale au ca efect să permită Rusiei să o folosească în mod gratuit. Datorită tehnologiei digitale moderne, funcționează destul de bine și cu hardware rusesc. În loc de produse minuțioase de inginerie inversă, acum același efect poate fi obținut prin cumpărarea modelelor 3D pe o unitate de memorie și prin imprimarea lor 3D sau generarea automată a acestora pe platforme ne-proprietare. Lui Putin îi place să folosească expresia „tsap-tsarap” pentru a descrie acest proces. Este greu de tradus direct, dar se referă la actul unei pisici care își smulge prada cu ghearele. Pe scurt, ceea ce Rusia trebuia să plătească înainte este acum, datorită sancțiunilor, liberă să fie apucată și folosită fără plată.

Întrucât Ursuleților este, până la urmă, un fel de război, trebuie să discutăm pe scurt aspectele sale militare. Și aici, o abordare constantă pare a fi cea mai potrivită. Scopul declarat este demilitarizarea și denazificarea fostei Ucraine, iar într-o oarecare măsură acest lucru a fost deja atins: cea mai mare parte a fabricilor de armament și artileriei pe care Ucraina le moștenise de la URSS a fost deja distrusă; cele mai multe dintre puternicele batalioane naziste  sunt fie distruse, fie o umbră a fostei lor puteri. Au dispărut și cei mai mulți dintre voluntarii care au luptat cândva de partea ucraineană. După ce peste 100.000 de soldați ucraineni „au fost uciși” din februarie 2022 (după cum a fost afirmat direct, apoi a negat cu timiditate, de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen), și după ce s-a ajuns  la jumătate de milion de victime, majoritatea bărbaților ucrainieni apți de luptă și plătesc prin mită ieșirea din țară. Cu peste o sută de victime ucrainene pe zi, alegerile vor deveni și mai subțiri în timp. Mercenarii străini au fost folosiți pentru a umple golul – englezi, polonezi, români – dar există o problemă majoră cu ei: așa cum a subliniat Iulius Caesar, mulți oameni sunt dispuși să omoare pentru bani, dar nimeni nu vrea să moară pentru bani – cu excepția unui idiot, aș adăuga. Și pe frontul rus al NATO, un idiot și viața lui se despart foarte repede. Informațiile actualizate despre victimele rusești sunt un secret de stat și singurul număr divulgat de ministrul Apărării Serghei Șoigu la sfârșitul lunii septembrie 2022 a fost de 5937 de morți de la începutul campaniei. Se spune că ratele victimelor au fost semnificativ mai mici de atunci. și este de așteptat să scadă.

În prezent, încă nu există lipsă de idioți din partea ucraineană — încă — și nici nu există lipsă de arme occidentale donate. Mai întâi au venit tancurile folosite din epoca sovietică și alte sisteme de arme donate din toată Europa de Est; apoi au apărut sistemele de arme occidentale reale. Iar acum în tot NATO se aud strigăte plângăcioase că nu mai au ce să le dea ucrainenilor: dulapul este gol. Nici nu pot fabrica mai multe arme în grabă. Pentru a începe să producă arme în același ritm ca și Rusia, acești membri NATO ar trebui mai întâi să se reindustrializeze și nu există nici resursele umane, nici banii pentru a face acest lucru. Și astfel armata rusă macină, demilitarizând Ucraina și restul NATO cu ea. Iar treaba asta continuă.

Poate că aceasta esteun efect secundar, sau poate că acesta a fost planul încă de la început, dar ceea ce face Rusia în acest moment este distrugerea NATO. Vă amintiți că în urmă cu un an Rusia a cerut SUA să onoreze anumite garanții de securitate pe care le-au pus ca o condiție pentru a permite reunificarea pașnică a Germaniei; și anume că NATO nu s-ar extinde spre est. „Nici un centimetru spre est” a fost cum se arată în procesul-verbal oficial al întâlnirii. Gorbaciov și Shevardnadze nu au reușit să pună această înțelegere pe hârtie și să semneze, dar o înțelegere verbală este o înțelegere. În urmă cu un an, oferta Rusiei a fost destul de moderată: ca NATO să se retragă la granițele sale de dinainte de 1997, când s-a extins în Europa de Est.

Dar, așa cum se întâmplă de obicei atunci când negociați cu rușii, oferta lor inițială este de obicei cea mai bună. Din câte știm, pe baza modului în care decurg lucrurile în Ucraina, cea mai bună și finală ofertă a Rusiei poate impune dizolvarea completă a NATO. La urma urmei, Pactul de la Varșovia s-a desființat acum 31 de ani, dar NATO este încă în preajmă și mai mare ca niciodată; pentru ce ? Să lupți împotriva Rusiei ? Ei bine, atunci, ce așteaptă ? Vino și ia-o !? Acest lucru poate nici măcar să nu ia forma unei negocieri. De exemplu, Rusia ar putea spune, să dea o lovitură rapidă în Letonia (merită din plin o lovitură sau două pentru că a abuzat de populația sa nativă rusă în stil nazist) și apoi să se retragă și să spună: „Hai, NATO, vino și mori eroic mai departe, pe pragul ușii noastre, pentru biata Letonia!” La aceasta, oficialii NATO vor sta uniți, dar foarte liniștiți, examinându-și cu atenție pantofii lor și ai celorlalți.

În cele din urmă, ajungem la ceea ce este poate cel mai puțin important motiv pentru Războiul Ursuleților: fosta Ucraina însăși. Având în vedere celelalte obiective strategice ale Rusiei, pare mai mult de natura unei piese de sacrificiu într-un gambit de șah. Având în vedere ceea ce Rusia a realizat deja în ultimele nouă luni – patru noi regiuni rusești, șase milioane de noi cetățeni ruși, un pod pe uscat către Crimeea, alimentarea cu apă pentru irigații în Crimeea – Rusia nu mai are multe de realizat  în campania militară. ajunge la stadiul de randamente descrescătoare. Adăugarea regiunilor Nikolaev și Odesa și controlul deplin al litoralului Mării Negre ar fi, desigur, cea mai valoroasă; controlul Harkovului și Kievului oarecum mai puțin. Controlul întregii cascade hidroelectrice a Niprului este cu siguranță un lucru plăcut. Cât despre restul…

Permiteți-mi să vă divulg un detaliu personal sau două. Doi dintre bunicii mei erau din Jitomir, tatăl meu s-a născut la Kiev, prima mea legătură romantică a fost cu o fată din Odesa și, de-a lungul anilor, am avut tot atâția prieteni din Odesa, Harkov, Lvov, Kiev, Donețk, Vinnitsa și din alte părți. ca de oriunde altundeva in Rusia. Rusia? Ai citit bine: nu există nicio modalitate de a mă convinge că așa-numitul „teritoriu ucrainean” cumva nu este Rusia sau că oamenii care locuiesc acolo cumva nu sunt ruși – indiferent de ceea ce unii dintre ei au fost recent spălați pe creier să gândească. Mai mult decât atât, niciunul dintre acești oameni pe care i-am cunoscut de-a lungul anilor nu s-a considerat vreodată câtuși de puțin ucrainean și probabil ar vedea însăși ideea unei identități naționaliste ucrainene ca fiind simptomul unei boli psihice. Eticheta „ucrainean” era pentru ei un soi de prostie bolșevică; de atunci,

În cazul în care aveți îndoieli, să aplicăm testul raței: Oamenii de acolo merg, vorbesc și arată ca niște ruși ? Tot acel teritoriu, cu o mică excepție în vestul îndepărtat, a făcut parte din Rusia timp de zece și trei secole; majoritatea oamenilor de acolo, și aproape întreaga populație urbană, vorbesc rusă ca limbă maternă; religia lor este predominant ortodoxă rusă; nu se pot distinge genetic de restul populaţiei ruse. Deci, ce sa întâmplat cu ei ?

Din păcate, o mică bucată din acest pământ rusesc a petrecut trei secole în captivitate în Imperiul Austro-Ungar sau ca parte a Poloniei Mari, iar acest lucru le-a otrăvit mintea cu idei străine precum catolicismul și naționalismul etnic. Spre deosebire de Rusia, care este un monolit multinațional, multietnic, divers din punct de vedere religios, Occidentul este un mozaic de naționalisme etnice, iar acolo unde sunt naționaliști pot fi naziști, epurare etnică și genocid.

Pe măsură ce o picătură de otravă infectează întreaga cană de vin, acești ucraineni occidentali, cu mult ajutor și fonduri de la naziștii germani, apoi americanii și canadienii, au reușit să infecteze o mare parte a fostului teritoriu ucrainean cu un fals naționalism bazat pe  o istorie falsificată și o cultură născocită la întâmplare. Interdicțiile oficiale privind predarea și, în cele din urmă, folosirea limbii ruse au adus la viață o generație de tineri care sunt în esență analfabeți în limba lor nativă rusă. Ele sunt predate în ucraineană, dar alfabetizarea ucraineană este aproape de un oximoron, deoarece nimic de mare importanță nu a fost vreodată scris sau publicat în acea limbă și marea majoritate a operelor literare ucrainene sunt, ați ghicit, în rusă.

Operațiunea militară specială rusă care se desfășoară din februarie 2022 a polarizat întreaga populație. Cei care au decis să fie cu Rusia încă din 2014 au fost, evident, foarte bucuroși să primească în sfârșit ajutor de la Rusia. Regiunile acum rusești Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson au votat cu bucurie să se alăture Rusiei. Dar în ceea ce privește restul fostului teritoriu ucrainean, polarizarea este în mare parte în direcția opusă. Cei care au vrut să fie cu Rusia au votat în mare parte cu picioarele și acum locuiesc undeva în Rusia.

Acesta este un lucru pe care timpul singur îl poate rezolva. În cele din urmă, populația fostei Ucraine va fi nevoită să facă o alegere: pot fi ruși, sau pot fi refugiați undeva în Europa, sau pot muri luptând cu rușii pe front. Rețineți că nici măcar Donețk și Lugansk nu au făcut această alegere imediat, așa cum a făcut Crimeea. La acea vreme, doar aproximativ 70% din populația lor era în favoarea părăsirii Ucrainei și reîntoarcerea  la Rusia. Au fost nevoie de opt ani de bombardamente ucrainene necruțătoare pentru a-i convinge să facă această alegere.

În acești ani care au trecut, „ucrainenii” s-au filtrat, lăsând în urmă o populație care era aproape 100% pro-rusă. Abia atunci Kremlinul le-a acordat recunoașterea oficială, a trimis trupe pentru a-i apăra de o invazie iminentă și, la scurt timp, i-a acceptat în Federația Rusă. Și acum același tip de operațiune de sortare trebuie să aibă loc în restul fostei Ucraine. Cât timp va dura? Numai timpul ne va spune, dar este deja clar că, în ceea ce privește Rusia, nu există niciun motiv convingător să ne grăbim.

Vă rugăm să descărcați cărțile mele de eseuri:

Gata… Setează… Bolt! , 2022
The Arctic Fox Cometh , 2021
The Meat Generation , 2020
Collapse and the Good Life , 2018
Collapse Chronicles , Volumul V , 2017
Everything is Going Conforme Plan , 2016
Emergency Eyewash , 2015
Societies that Collapse ,
Absolutely Positive , 201014”

SURSA: https://thesaker.is/the-goldilocks-war/

Categoryinternational
 1. December 6, 2022

  Exact cum voi va indoiti de faptul ca as fi un om bun, si eu pot sa raspund cu aceeasi moneda de indiferenta voua.

  “10 motive”
  Nu esti Letterman! Ce faci tu este insusire culturala. Esti exact ca Bivolaru,
  al carui portret il tii in sifonier si
  pe care il scoti in fiecare zi de sub teancul de chiloti spalati si impaturiti in 3,
  si pe care il mozolesti cu drag si foc,
  il strangi la piept ca pe-o icoana,
  dansezi in samadhi personal cu el prin camera,
  il stergi duios de praf,
  oftezi la el de dor,
  dupa care il pui la loc cu regret sub acelasi teanc din care
  ai tras dezamagit de neantul existent o pereche pe tine.
  Sunt chilotii de shakti de la el.
  Oare cine i-a purtat inaintea ta?
  N-are importanta! Important e gestul, dovada materiala a chemarii tale.
  Of, of, of, 12 motive pentru care nu te mai iubeste! Faci ca toti broscarii pe site-ul tau. – 13.
  m-a-n-t-r-a ( prima de la budism)
  Rest in peace dorinte nebune de sex fara de sens!

  “201014”
  La multi ani si tie!
  https://youtu.be/-ap7iOS1y_k
  Pana la capat!

  Dzogchen 101: Bivolaru a aruncat cu amenzi pe mine. mi-a luat mandria de a merge la cursul de ayurveda, m-a lasat sa ma inec in praf verde, si-a ras de aspiratiile mele, si-a batut joc de mine ca nu sunt crestin, a vrut sa-mi inverseze valorile in cap cu ultima carte de dezmat de-al lui despre Romania in care Fecioara Maria si Sfantul Duh se polarizau, a rabufnit cand am luat apararea celor mai in varsta ca ii exploateaza fara sa ii hraneasca barem cum trebuie. Garchen mi-a salvat viata.

 2. January 18, 2023

  Hahahahaha … ce articol cretinoid, special pt rusii fara creier, Ruzzia face totul calculat si treaba iese ca in plan, muahahaha, made my day!

One Trackback

 1. […] Sursa: /https://rapcea.ro/10-motive-pentru-care-rusia-nu-se-grabeste-sa-castige-razboiul/ […]

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer