justitieProtv Ad
Tari din estul UE, inclusiv Romania, sunt criticate pentru cazuri de incalcare repetata a dreptului la libertate si la un proces echitabil inregistrate la CEDO, intr-o analiza comparativa independenta asupra justitiei penale in UE in perioada 2007-2012.
Grecia, Bulgaria, Polonia si Romania prezinta cele mai slabe performante in infaptuirea justitiei in cazurile penale, se arata in acest studiu asupra tribunalelor din Uniunea Europeana (UE). intarzierile in aducerea cazurilor pe rolul instantelor sunt cele mai raspandite motive ale acestor critici. De asemenea, in unele state UE detentia inaintea procesului poate dura pana la patru ani, pe cand altele nu prevad o perioada maxima in acest sens, denunta raportul, citat de cotidianul britanic.
Datele au fost colectate de catre organizatia Fair Trials International, cu sediul la Londra, si firma internationala de avocatura Clifford Chance si acopera o perioada de cinci ani, incepand din 2007 si pana in vara lui 2012. Problemele par sa se agraveze, subliniaza studiul, in contextul in care, in 2007, la nivelul UE se inregistrau 37 de incalcari ale dreptului la un proces echitabil, in comparatie cu 75 de cazuri in 2011, reprezentand o crestere de peste 100%, releva analiza. Grecia inregistreaza cel mai mare numar de incalcari, 108, in privinta ambelor articole in decursul ultimilor cinci ani. Majoritatea au legatura cu intarzieri in aducerea cazurilor in instanta. in plus, nu sunt disponibili intotdeauna interpreti si a fost ridicata problema coruptiei justitiei, avertizeaza studiul, intitulat “Defence Rights in the EU” (Apararea Drepturilor in UE), citat de The Guardian. Bulgaria a comis 92 de incalcari, inregistrate de CEDO, majoritatea tot din cauza amanarilor excesive, iar unii detinuti nu au primit un acces suficient la avocati, potrivit aceleiasi surse. Polonia, cu 67 de incalcari, nu a respectat recomandari ale Curtii de la Strasbourg privind consilierea juridica a paratilor si durata amanarilor. De asemenea, “prea multe” persoane sunt retinute in custodie frecvent, fara sa li de acorde acces la dosar in cursul investigatiilor, adauga studiul. Romania, cu 46 de incalcari, este criticata pentru ca nu a permis unor detinuti sa conteste legalitatea detentiei, pentru incalcarea prezumtiei de nevinovatie si interogarea unor martori care depun marturie impotriva lor insile, potrivit cotidianului britanic. Patternul acestor esecuri in domeniul justitiei reflecta problemele economice din Europa, tarile sarace fiind mai putin capabile sa infaptuiasca justitia corect si la timp, conchide raportul. Fair Trials International a utilizat informatiile colectate si a intocmit o harta care evalueaza fiecare stat UE in privinta dificultatilor cu care se confrunta in dreptul penal. Organizatia indeamna, de asemenea, la adoptarea unui standard UE privind perioada de custodie inainte de proces.
Sursa: Mediafax
]]>

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer