Din presã, aflãm cã Ambasadorul Serbiei la NATO s-a sinucis pe aeroportul din Bruxelles. Iatã știrea:  

Ambasadorul Serbiei la NATO, Bronislav Milinkovici FOTO AFP

 

Ambasadorul Serbiei la NATO, Branislav Milinkovici, a murit, marþi seara, la Bruxelles într-un incident tragic, a anunþat Ministrul Afacerilor Externe de la Belgrad, în timp ce presa sârbã lanseazã ipoteza unui suicid, relateazã AFP.

„Ambasadorul Serbiei la NATO Branislav Milinkovici a murit tragic la 4 decembrie la Bruxelles”, a anunþat ministrul într-un comunicat. Tragedia a avut loc în faþa ministrului adjunct al afacerilor externe Zoran Vujici. Deocamdatã, cauzele actului disperat rãmân necunoscute. Ambasadorul ar fi sãrit de pe o platformã a parcãrii, o cãdere de mai mulþi metri care i-a fost fatalã, informeazã cotidianul „Blic“. Potrivit unei surse citate de agenþia The Associated Press, unul dintre membrii delegaþiei ajunse la Bruxelles a fost de faþã când ambasadorul Branislav Milinkovici a sãrit de pe platforma parcãrii aeroportului, cãzând astfel de la o înãlþime de opt-zece metri. Diplomatul s-a aflat pe aeroport pentru a întâmpina o delegaþie din þara sa condusã de ministrului adjunct al afacerilor externe Zoran Vujici care a venit la Bruxelles pentru reuniunea de douã zile a miniºtrilor de externe din NATO. Serbia nu este membru al Alianþei, dar face parte din programul Parteneriatului pentru Pace ºi are o misiune diplomaticã la NATO care a fost condusã de Milinkovici. Un diplomat care a dorit sã-ºi pãstreze anonimatul a declarat cã, dupã sosirea delegaþiei, în timp ce membrii ei mergeau spre maºinã, Milinkovici pe neaºteptat a urcat pe o balustradã ºi a sãrit de pe ea în gol. Procuratura din Bruxelles a anunþat într-un comunicat cã „este sigurã cã este vorba de o sinucidere ºi cã au închis ancheta“. În schimb, autoritãþile de la Belgrad continuã cercetãrile pentru a afla ce l-a determinat pe diplomat sã facã acest gest tagic. Purtãtorul de cuvânt al aeroportului din Bruxelles a declarat cã „în dupã-amiaza zilei de marþi, un bãrbat a sãrit de pe o platformã a unei parcãri, cãzând de la o înãlþime de câþiva metri. Pompierii ºi medicii din aeroport au intervenit însã nu i-au putut salva acestuia viaþa”, a explicat Jan Van der Cruysse. Incidentul a avut loc în jurul orei 18.00 (19.00 ora României), în parcarea VIP a aeroportului. Branislav Milinkovici se afla acolo pentru a-l cãuta pe un oficial sârb de rang înalt. Pe neaºteptate, în timp ce delegaþia se îndrepta spre parcare, Milinkovici s-a îndepãrtat puþin ºi a cãzut, a explicat o sursã diplomaticã de la Bruxelles. „Marþi, acesta pãrea perfect normal pe parcursul zilei, discuta cu jurnaliºtii pe coridoarele clãdirii NATO despre reuniunea miniºtrilor Afacerilor Externe“, a mãrturisit un jurnalist sârb aflat la Bruxelles.
Deocamdatã, motivele acestei acþiuni nu sunt cunoscute. Moartea diplomatului a provocat surprindere în cercurile diplomatice de la Bruxelles. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat cã este „profund întristat de moartea tragicã a ambasadorului sârb, care câºtigase respectul ºi admiraþia omologilor sãi”, relateazã publicaþia „The Washington Post”. O sursã care a dorit sã-ºi pãstreze anonimatul a declarat pentru cotidianul „La Stampa“ cã s-a întâlnit cu Milinkovici cu o zi înainte ºi nu a observat nimic ciudat, iar acesta pãrea într-o dispoziþie perfectã. „Îl cunoºteam bine, gestul sãu este total inexplicabil”, a menþionat sursa citatã, pentru publicatia italianã. Branislav Milinkovici, fost jurnalist în vârstã de 52 de ani, era un diplomat de carierã, care a deþinut postul de ambasador la Viena pe lângã Organizaþia pentru Securitate ºi Cooperare în Europa (OSCE), potrivit AP. În 2004, a fost transferat la NATO ca reprezentant special al Serbiei. Deºi þara sa nu este parte a alianþei militare, Milinkovic a fost numit ambasador dupã ce Belgradul s-a alãturat Programului Parteneriat pentru Pace al NATO, format dintr-un grup de state neutre. În timpul anilor ’90, Milinkovici s-a remarcat ca activist al opoziþiei faþã de preºedintele Serbiei Slobodan Miloºevici (1989-1997) comentariu rapcea.ro: sunt cunoscute destul de multe cazuri inexplicabile de așa-zise sinucideri, în care oameni integri, personalitãți puternice, normale și echilibrate, au fãcut gesturi neașteptate, tragice, fãrã nici cel mai mic semn de labilitate psihicã anterioarã, cum este și cazul mai sus prezentat. În opinia mea, nu este exclusã influențarea exterioarã a demnitarului respectiv, fie prin substanțe ingerate, care i-au declanșat tendința suicidarã (sunt cunoscute și folosite de serviciile secrete astfel de substanțe !), fie prin aparaturã electromagneticã de influențare a psihicului, de la distanțã (sau ambele, combinate). Teribil este faptul cã astfel de “tehnici” de asasinat hi-tech nu lasã urme și nu pot fi ușor contracarate. Cât despre victimã, Dumnezeu sã-l ierte și sã îl odihneascã în pace !
]]>

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer