Furia alegerilor ia amploare. Tot mai mulți tineri dezamãgiți de oferta politicã actualã, mã întreabã ce e de fãcut, cum se pot implica pentru a schimba ceva. Și pentru cã m-am sãturat de discuții sterile, interminabile, la telefon sau în direct, care îmi mãnâncã timpul și energia, m-am gândit cã e bine sã pun totul într-un articol iar când cineva mai deschide discuția pe tema asta, sã îl trimit scurt sã citeascã ce am scris, ca sã nu mai pierdem timpul.

Sunt douã categorii de oameni care vor sã intre în politicã: oportuniștii și idealiștii.

Ambele categorii pornesc – aparent – de la aceeași nemulțumire, o revoltã interioarã cã lucrurile nu merg cum trebuie și cã “trebuie fãcut ceva, cã nu se mai poate”.

Problema este cã cei interesați de implicare directã în politicã sunt de cele mai multe ori, lipsiți complet de orice repere, ne-având nici mãcar o minimã culturã politicã. Ei nu știu care sunt principalele instituții ale Statului și atribuțiile lor, cum funcționeazã Statul în relația interdependentã dintre instituții și care sunt mecanismele elective concrete din punct de vedere legal. Nu mai vorbesc de faptul cã ei nu cunosc care sunt ÎN REALITATE, dincolo de litera legii, faptic, cum se aranjeazã lucrurile și care sunt forțele subterane din politica româneascã care dirijeazã cu adevãrat evenimentele, strategiile și schimbãrile legislative (mã refer aici la serviciile secrete, masonerie, evrei sioniști, grupurile de lobby ale marilor corporații, UE, SUA, etc.)

Ei, bine, acești oameni se trezesc și ei, o datã la patru ani, cã vor sã candideze, și nu oriunde, ci direct în Parlament, ca deputați și senatori !

Ei nu înțeleg cã rolul Parlamentarului individual este – cel puțin la acest moment – nesemnificativ. În realitate, nici un protect de lege, nici o strategie de țarã nu poate fi implementatã fãrã acordul forțelor oculte despre care vorbeam mai sus.

Un deputat sau senator este în realitate un rãsfãțat al privilegiilor, cu mașinã și șofer la scarã, ecuson de acces cu mașina în zone inaccesibile (fãrã platã !) publicului, pașaport diplomatic, buget pentru birou în teritoriu și consilieri parlamentari care îi fac toate poftele (de la adus cafeaua la cãrat geanta).

Un astfel de “ales al poporului” chiar dacã “muncește” doar douã zile pe sãptãmânã în sesiunile legislative, dacã e din provincie are hotelul plãtit în București pe toatã durata mandatului. În funcție de grupurile “de lucru” în care se înscrie (mai ales cele de “prietenie” cu diverse țãri), cãlãtorește pe banii conribuabililor sãptãmânal sau lunar, prin toatã lumea, într-o eternã vacanțã, fiind – culmea ! – și plãtit pentru asta, cu un salariu bunicel. Bașca faptul cã ești “persoanã publicã” și dacã știi sã legi mãcar douã vorbe coerent, te invitã televiziunile sã luminezi poporul cu înalta ta înțelepciune.

  Iar la final de mandat (dacã nu cumva prostești electoratul sã te mai aleagã o datã !), rãmâi pe viațã membru al “clubului foștilor parlamentari”, primind invitații și felicitãri la tot felul de ocazii, iar la pensionare ai o pensie cu mult peste cea a unui om obișnuit care a muncit toatã viața, chiar dacã tu, de exemplu Remus Cernea, nu ai muncit o orã în viața ta nicãieri.

Pãi cum sã nu se buluceascã oportuniștii pe listele diverselor partide ??!

În realitate, 99% din deputații și senatorii din Parlament nu au nici un aport concret la fãurirea legislației – acesta fiind principalul și singurul motiv pentru care ar trebui sã se afle acolo.

Dacã nu ești în gașca potrivitã, proiectele tale de lege nu vor trece de comisii, nu vor primi avize favorabile și nu vor fi votate. Prețioasa ta persoanã de parlamentar se va pierde în imensitatea Casei Poporului, iar dacã vei face parte din vreo comisie, ți se va cere sã colaborezi și sã votezi cum ți se dicteazã de cãtre partidele mari care controleazã jocul legislativ, în caz contrar urmând sã fii marginalizat.

Majoritatea deputaților independenți sau din partidele mici, pe care îi cunosc – nu au reușit sã treacã prin Parlament nici mãcar un singur proiect de lege.

Morala: la parlamentare ori ataci în haitã, organizat, cu oameni pe care îi cunoști, fideli unui crez, imuni la corupție și trãdare, capabili sã lupte umãr lângã umãr cu tine pentru o idee, fie nu tu mi bagi.

Știu cã mulți au impresia, vãzând la televizor cârdurile de parlamentari trimiși la pușcãrie de DNA, cã s-a fãcut loc în politicã și cã acum “a venit și vremea noastrã”.

Greșit ! PSD-ul, PNL-ul, ALDE, UNPR-ul și toate construcțiile politice artificiale ce mimeazã pluripartidismul democratic – cãci ele sunt în realitate gãști infracționale, organizate pe sistem piramidal mafiot – au mereu oameni noi de promovat în frunte, din rândul lichelelor oportuniste pe care le coopteazã pe bazã de rudenie și apartenențã la Servicii.

Aceste partide penale sunt de fapt un fel de balauri cu 7 capete, cãrora oricâte capete le-ar reteza Justiția Românã, le cresc altele imediat în loc, cãci Justiția nu s-a putut atinge (încã) de inima acestor hidoșenii, de oamenii din umbrã care le controleazã.

Circoteca politicã cu nume de “campanie electoralã” la care asistãm, nu face decât sã dovedeascã cât de puțin interes își dau în pãstrarea aparențelor acești moguli ai politicii românești, și cu cât sãperioritate și desconsiderare privesc ei “prostimea”, adicã pe noi, românii de rând, cãrora ne cer votul odatã la 4 ani.

Credeți cã întâmplãtor, PSD și PNL au ales același slogan electoral, “Îndrãznește sã crezi în România” ?!slogan-psd

pnl_afis_42157900

 Mai mult, cu maxim tupeu, PNL-ul și USR-ul lui Nicușor Dan se folosesc de imaginea lui Dacian Cioloș în campanie, deși acesta nu e membru PNL sau USR și i-a rugat public sã nu îi foloseascã imaginea.

 

Însã pe politicienii noștrii îi doare în cur de dorințele Primului Ministru al României, la fel cum îi doare în cur și de voința românilor, care au votat schimbarea Constituției și reducerea numãrului de parlamentari la 300 de membri.

Aceeași dezamãgire și cu Partidul România Unitã – creația PSD-ului, care voia sã înlocuiascã golul lãsat de Vadim Tudor și PRM pe latura naționalistã a opțiunii electoratului.

În timp ce pe sigla PRU figureazã la loc de cinste imaginea domnitorului Vlad Țepeș, cunoscut în istorie pentru pedepsele exemplare administrate hoților, partidul îl susține pe post de premier pe Victor Ponta, plagiator dovedit (deci tot un fel de hoț), iar pe listele candidaților partidului figureazã fosta prezentatoare TV Adela Lupșe, cea care fãcea crize de nervi “sã sune telefonul”.

Campania electoralã din acest an pare sã aibã ca unice reguli mistificarea, demagogia și confuzia creatã deliberat.

Un bun exemplu în acest sens îl constituie candidatura liderului PND Daniel Fenechiu pe listele PNL pentru Senat, la Bacãu, probabil pentru a miza pe confuzia electoratului între infractorul PNL-ist Relu Fenechiu (nãscut în Dãrmãnești, jud. Bacãu) și Daniel Fenechiu. Precizez cã nu sunt rude și nu au aceleași… obiceiuri.

Sloganul generic al întregii campanii electorale pare sã fie “Esecul – un salt mare spre succes”! Nu este o gluma, ci titlul cartii scrise de candidatul PRU la Iasi, senatorul Ionel Agrigoroaiei, botezat de presa localã drept „Senatorul panaramã”, care a reușit un 10 la materia traseism !

Și totuși, ce se poate face ?

Singurul mod realist de a schimba ceva în România este de a construi durabil, de jos în sus.

Dacã vrei sã faci ceva pentru România, pentru români, pentru copii tãi și copii copiilor tãi, iatã ce poți face:

Muncește. Adunã o avere, fii bun gospodar, nu risipi. Fii parte din clasa de mijloc sãnãtoasã, prosperã, educatã a României. În acest moment, România este scindatã între oameni foarte bogați și o mulțime imensã de sãraci. Avem nevoie de o pãturã de mijloc, educatã, care sã poatã da oameni de valoare.

Fii corect. Devino tu un exemplu pentru ceilalți. Nu înșela, nu fura. Ajutã-i pe cei din jurul tãu. Astfel, oamenii se vor baza pe tine iar comunitatea îți va acorda încrederea ei, consolidându-ți bunul renume.

Apoi, ajuns la vârsta maturitãții tale morale, spirituale și mentale, având o independențã financiarã care îți permite sã te implici dezinteresat în serviciul comunitãții din care faci parte, cautã sã îmbunãtãțești lucrurile acolo unde trãiești, în comunitatea ta. Mijloacele sunt multe: fã-ți un ONG și promoveazã proiecte civice, culturale sau administrative. Învațã cum funcționeazã administrația ta localã. Apoi candideazã ca și consilier sau primar. Oamenii te știu deja, ești cunoscut ca om corect și cu siguranțã vei fi votat. Dacã vei avea rezultate, cum au reușit și alții, te vei putea organiza împreunã cu alții care au pornit pe același drum ca și tine, și puteți face un proiect politic. Oamenii pe care i-ați reprezentat în comunele, satele sau orașele voastre, ale cãror condiții de trai s-au îmbunãtãțit, cu siguranțã vã vor da voturile. Și abia atunci, ajunși în Parlament, puteți schimba țara în ansamblul ei.

Nu existã altã cale. Unii au pornit deja pe acest drum. Iatã doar un mic exemplu:

Cel mai tanar primar din tara si-a scos comuna din Evul Mediu cu bani europeni. A investit 10 mil. euro in infrastructura si utilitati, care au atras investitori straini pe www.incont.ro]]>

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer