Ofiter de politie
Noile tehnologii ne ajuta sa prezicem vremea, rezultatul alegerilor, asa ca de ce nu ne-ar ajuta sa prevenim si infractiunile?
Se intampla intr-un orasel din California, unde politistii sunt ajutati sa previna jafurile cu ajutorul unei ecuatii matematice.
Programul, creat special pentru localitatea lor, i-a ajutat pana acum nu doar sa previna infractiuni, ci si sa prinda talhari cautati de ceva vreme. In pelicula “Raport special”, personajul lui Tom Cruise “vede” crimele inainte ca acestea sa fie comise. Cam asa stau lucrurile si in Santa Cruz, unde politistii folosesc matematica pentru a reduce criminalitatea de pe strada. Lt. Bernie Escalante, politia Santa Cruz: “Astazi exista riscuri de 60% sa aiba loc un jaf in acest cartier. De aceea mergem acolo.” Un algoritm matematic calculeaza in fiecare zi ce cartiere sunt mai vulnerabile in fata jefuitorilor. Ia in calcul istoricul din zona si genereaza anumite “puncte fierbinti” din oras, unde criminalii au lovit mai des. Zach Friend, analist criminalist: “Oamenii au tendinta sa jefuiasca locuinte din aceeasi zona de mai multe ori, cam in acelasi moment al zilei si chiar in aceeasi zi a saptamanii.” Metoda i-a ajutat pana acum sa prinda in fapt 13 talhari, iar intr-un an de zile, numarul spargerilor si al furturilor de masini a scazut cu 11 procente. Un adevarat ajutor pentru agenti, care s-au tot imputinat din cauza reducerilor bugetare. Lt. Bernie Escalante, politia Santa Cruz: “Din 2000 incoace am pierdut cam 20% din efectiv, in timp ce apelurile de la cetateni au crescut cu 30%.Zach Friend, analist criminalist: “Sunt convins ca asta e viitorul in politie.” Impresionat de acuratetea ecuatiei matematice, Politia din Los Angeles urmeaza sa implementeze sistemul si acolo.
Sursa: Pro TV
]]>

CategoryUncategorized
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer