• http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2011/06/24/comisia-europeana-vrea-sa-pastreze-regionalizarea-pentru-2013-si-recunoaste-cererea-de-mediere-a-ungariei/
  • Econtext.ro: Exclusiv! Adio, reorganizare? J. Hahn, comisarul european pentru politica regionala, recomanda Romaniei sa pastreze organizarea actuala
  • (…) Comisarul european Johannes Hahn a declarat, intr-un interviu in exclusivitate pentruEcontext.ro, ca Romania trebuie sa-si puna in aplicare programele de dezvoltare regionala pentru perioada 2007 – 2013 in structurile in care aceste programe au fost concepute si convenite cu CE. Cu alte cuvinte, Comisia Europeana (CE) recomanda Romaniei sa-si realizeze programul de dezvoltare a tarii in forma actuala. Adica, in organizarea administrativa actuala. Ulterior, adauga Johannes Hahn, dupa 2013, Comisia Europeana este pregatita sa sprijine autoritatile romane in eforturile de a ajunge la cea mai eficienta structura. Sa mai spunem ca Johannes Hahn este cea mai indicata persoana din Comisia Europeana cand vine vorba de reorganizare administrativ-teritoriala. De ce? Simplu! El este comisarul european pentru politica regionala! (…)
    Comisia Europeanã a confirmat cã Ungaria a formulat o cerere de mediere, dar ºi-a declinat competenþa. Reforma administrativã a României a pus pe jar politicienii din Ungaria, care se tem cã etnicii maghiari vor avea de suferit de pe urma reîmpãrþirii þãrii. ,Dacã se realizeazã reorganizarea României în regiuni, mi-e teamã cã se vor isca tensiuni în relaþiile româno-ungare. Trebuie gãsitã o soluþie, am putea cere chiar ºi ajutorul Bruxelles-ului“. Este declaraþia lui Richard Horcsik, parlamentar din partea Fidesz (partid la guvernare) ºi preºedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Legislativul de la Budapesta. Comisia Europeanã a confirmat pentru „Adevãrul Europa” cã a fost înºtiinþatã de posibilitatea unei cereri de mediere a reorganizãrii teritoriale a României, dar spune cã nu are nicio putere de a acþiona. Preºedintele Traian Bãsescu ºi premierul ungar Viktor Orban ar fi urmat sã discute, ieri searã, la Consiliul European de la Bruxelles despre regionalizarea României. Cu câteva ore înainte, Horcsik explica pentru jurnaliºti români, cã reorganizarea va crea tensiuni în rândul populaþiei României, între locuitorii celor trei judeþe cu populaþie majoritar maghiarã ºi locuitorii din celelalte judeþe. ,,ªtiu cã aceasta (reforma administrativã) este o problemã internã a României, dar trebuie sã spun cã nu mai este vremea problemelor ºi politicilor interne în cadrul UE”, a declarat oficialul de la Budapesta.

    Precedentul slovac sperie Budapesta

    ,,Avem relaþii bune, dar trebuie gãsitã o soluþie la nivel guvernamental ºi local. Nu-mi place naþionalismul, nici extremismul, dar sunt ungur ºi este normal sã fiu preocupat de problemele etnicilor maghiari din afara þãrii, aºa cum un german este preocupat de soarta etnicilor germani din strãinãtate”, a adãugat oficialul maghiar. El a explicat cã reorganizarea teritorialã a României a nãscut temeri la Budapesta ºi pentru cã existã un precedent nereuºit în Europa. ,,Reorganizarea administrativã a Slovaciei a «rupt în douã» comunitatea maghiarã din aceastã þarã”, a spus el. În 1996, Slovacia a schimbat structura administrativã a þãrii împãrþind teritoriul sãu în opt regiuni, ceea ce a dus la o „rupturã” a minoritãþii ungare ºi la încercãri de asimilare, susþine Budapesta.

    Reprezentanþa Þinutului Secuiesc, lãudatã

    Richard Horcsik este însã de acord cu deschiderea Reprezentanþei Þinutului Secuiesc la Bruxelles. ,,Douã judeþe (Covasna ºi Harghita) vor sã rãmânã împreunã. E bine cã au deschis o reprezentanþã la Bruxelles.  (…) ªtiu cã ºi alte judeþe din sudul României au fãcut-o ºi nimeni nu le-a spus «de ce aþi fãcut-o»?”, a subliniat parlamentarul de la Budapesta. ,,Haideþi sã pãstrãm standardele europene. Nu este uºor, pentru cã avem în spate tensiuni istorice”, a mai spus Horcsik. El a amintit de mãsurile luate în anii ’60 de cãtre comuniºti, care au decis sã desfiinþeze Regiunea Autonomã Maghiarã. Totodatã, oficialul ungar a precizat ºi cã susþine autonomia culturalã a minoritãþii maghiare din România, aºa cum o cer valorile europene.Declaraþiile lui Horcsik au iscat un val de reacþii la Bucureºti. Preºedintele Senatului, Mircea Geoanã, a declarat cã Ungaria nu trebuie sã se amestece în deciziile României ºi cã Executivul European nu are atribuþii în chestiunea reorganizãrii administrative a þãrii noastre. „Vreau sã vã spun cã Bruxelles-ul nu este entitatea care decide în România, nu au nici calitatea, menirea sã decidã ceea ce face Franþa, din punctul de vedere al organizãrii teritoriale, Polonia sau România”, a subliniat Geoanã. „România face parte dintr-un conglomerat de înþelegeri internaþionale, dar ar fi culmea acum ca o problemã care trebuie tranºatã în România, în consultare cu Bruxelles-ul, sã mã duc la un vodã strãin ºi sã-mi spunã cum sã fac în România . Nu este problema Budapestei sã interfereze modul în care România decide aceste lucruri”, a explicat el.

    Semne peste semne

    Preºedintele Bãsescu a declarat cã, la Bruxelles, cu ocazia Consiliului de varã, va discuta cu premierul ungar despre problemele apãrute în dialogul româno-ungar, adãugând cã a refuzat sã participe la reuniunea organizatã de ambasadorul Ungariei cu ceilalþi ambasadori din UE „ca un semn”. Reacþia ambasadorului ungar la Bucureºti, ­Oszkar Fuzes, citat de Mediafax, este pe mãsurã: „Domnul preºedinte a spus cã el a trimis un semn diplomatic. ªi asta e! Am luat notã ºi asta e”.  Eva Galambos Critici pentru MAE ungar Într-un comentariu preluat de cotidianul “Népszabadsag”, este criticat “diletantismul” politicii externe ungureºti, mai ales pentru cum a reacþionat în cazul atacului rectorului de la Alba Iulia. Sunt lãudate, în schimb, Internele ºi Poliþia românã. “În loc sã se documenteze la faþa locului, sã ia legãtura cu autoritãþile locale ºi sã ia poziþie pe cale diplomaticã, MAE ungar a dat imediat un comunicat al cãrui unic scop ºi utilitate practicã a fost sã-i apere pe maghiarii de dincolo de graniþe”. Gáspár Miklós Tamás  filosof, politolog ungur:,,Gesturile politicienilor sunt de-o imbecilitate fermecãtoare”
    ]]>

    CategoryCauze Naţionale
    Write a comment:

    Your email address will not be published.

    © 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

    logo-footer