Probabil că dacă n-ai cumpărat sau n-ai vândut niciodată nimic pe OLX sau pe alte platforme online românești (gen Okazii sau LaJumate) nu ești familiarizat cu strategiile de marketing românești, ale vânzătorilor profesioniști de second-hand, așa că acest articol e posibil să-ți folosească.

Pentru a scoate un preț cât mai bun și pentru a lărgi aria de potențiali cumpărători interesați, vânzătorii profesioniști de chilipiruri folosesc câteva tehnici ce dau rezultate verificate.

Ca și în cazul intermediarilor de mașini aduse din străinătate, vânzătorii de chilipiruri încearcă să-și ascundă caracterul ”profesionist” al anunțului, folosind texte gen:

mașina e adusă din Germania pentru nevastă-mea, dar nu i-a plăcut așa că o vând.” (deși vânzătorul nici măcar nu este însurat)

Sau ”telefonul l-am luat ca al doilea telefon, este aproape nefolosit motiv pentru care m-am hotărât să-l vând” (în realitate a fost singurul lui telefon, l-a forjat până n-a mai putut și-l vinde pentru că vrea să mai pună niște bani să-și ia ceva mai nou, treabă pe care o face regulat, în fiecare an).

Apoi, dat fiind caracterul pretențios și atent la detalii al cumpărătorului mioritic (care, conform proverbului autohton, caută și calul de dar la dinți, dar-mi-te pe ăla pe care dă bani !), bunulului vândut i se ascund cu măiestrie viciile care ar putea să îndepărteze clienții sau să ducă la negocierea prețului.

Spre exemplu:

mașina e adusă din Germania, e aproape nouă, are doar 60.000 km reali, al doilea proprietar”. În realitate are 350.000 a fost mașină de firmă în Germania iar el i-a dat kilometrajul înapoi.

Sau

”telefonul arată impecabil 10/10, fără urme de uzură, nu l-am folosit aproape deloc, accept orice test.” Desigur, telefonul cumpărat cu 2 ani în urmă a fost folosit intens și deja nu-l mai ține bateria ca la început. Desigur, după ce te lasă să testezi telefonul și te ”agață” vazând că-ți place, îți spune cu jumătate de gură că bateria mai ”cade” din când în când de la 100% la 82% dar că oricum te ține o zi fără probleme.

Apoi, au apărut din ce în ce mai multe case de amanet care-și vând produsele pe Facebook Market, OLX, Okazii sau LaJumate.ro. Acestea folosesc alte tipuri de strategii de vânzare. Spre exemplu, bagă pe fiecare categorie de produse (laptopuri, telefoane mobile, etc.) câte un produs foarte ieftin, ca să atragă atenția asupra restului produselor vânzătorului. Desigur, când suni sau întrebi, produsul respectiv întotdeauna ”tocmai s-a dat”, dar are altul, alt model sau la un preț mai mare – și cu asta ți-a atras atenția și te-a făcut să intri să te uiți la taraba lui virtuală.

Desigur, toate aceste veritabile strategii negustorești nu se învață la Academia de Studii Economice (ASE), ci se învață pe piața liberă, din experiența de cumpărător sau vânzător, facând ca piața românească de chilipiruri second hand să aibă caracteristici unice, specifice mentalităților noastre colective.

CategoryCauze Naţionale
 1. August 25, 2021

  Vand urgent martzoaga, 60 primaveri. O am din Varanasi. Al 30-lea proprietar. Haleshte la greu si se balega pe masura. Raspunde la numele de Nela. Pret: 1 leu. Nu e negociabil.

  • August 26, 2021

   Considera ca ai dat 1 leu la biserica si cu asta basta pentru ca nimeni nu se ofera sa faca trafic de persoane!
   Chiar esti in pierdere.

 2. August 25, 2021

  Lume-lume, nu trimiteti banii vostr degeaba lui spartacus! El vrea donatii pentru ca asa s-a invatat sa fie: rasfatatul familiei sale – e treaba de psihologie!

  “al 30 -lea proprietar”
  Minte! S-a ofticat ca nu-l implica in unele treburi care sunt strict personale.

  “Haleshte la greu si se balega pe masura.”
  Asta da, pot sa confirm.
  Dar pe langa, mai e si dezlanata cand merge si bolboroseste prostii cand oboseste.
  Genunchiul stang n-o tine si are floaters in ochi de cand a fost data cu capul de perete.

 3. August 25, 2021

  In felul sau are dreptate spartacus.

  Inainte de yoghini si yoghinele MISA au fost crestinii.

  Link trimitere la un film despre crestinii timpurii: https://youtu.be/sWKCMuyst-8 .

 4. August 27, 2021

  La mintea lui Sparkpacus, el imi datoreaza mie pentru ca eu l-am scos din ghearele care ii trantea articole la comanda. Ghearele se folosea de el iar el nu-si dadea seama: latra precum ceilalti latrai – ca asa se face.
  Cine zice ca “asa se face”? Cine stabileste chestiile astea?
  Eu asta zic: Cand esti dracu cu coarne si doar tie iti intra banii in buzunar, cum e? Nu e semn de egoism si infatuare ca ai stapani pamantul?
  Eu as da ghearele dracului in judecata si pa si sa-mi pupi coaiele ca nu ti-am dat si foc pe deasupra!
  Ideea de libertate, bai!
  Cand it pierzi libertatea, nu mai vinzi pe altul ca nu-ti ajunge nici pe-o masea cu cat il vinzi!
  Sa ma pupi in dos ca te-am ajutat!

 5. August 27, 2021

  Iar Rapcea imi datoreaza pentru ca l-am scos cu frumosul si din clontul unora si poate si din altora.
  Sarcina lui ca sclav eliberat e sa traga din greu la vasle pentru sine in directia corecta de avans al societatii cu viteza de alergare.
  Fie crede in samsara si in devenire, fie este crestin si se pregateste sa afle ca nu exista vreo Imparatie a Cerurilor fara sa fie castigata pe merit, adica tot cam acelasi lucru in final.

  Sporavaiala lui nu are nici-o incarcatura spirituala si nici macar nu este vreo sporovaiala de adulti.
  E apa de ploaie pe tabla de pe balcon! Eu pentru asta folosesc monologurile lui. Chiar si cand explica invataturile Kalachakra, tot apa de ploaie le face.
  Ai apa de ploaie pana si in galosi, ba, degeaba iti pui cracii pe bordul masinii!
  Habar n-am ce te-au invatat la MISA. Probabil doar “ia foaia-da-mi foaia” si cam atat. La cat e de labartat gurul, nu ti-a spus nimeni sa te aduni ca esti cam imprastiat nenica. Aluneci dintr-o sporovaiala in alta si te imprastii, de la Moldova pana in Berceni numai bucati cad din tine.
  De-aia ai si imbratisat teoriile conspiratiei. Pentru ca iti da senzatii ca ai fi drogat cum te-a invatat gurul cu stari la curs. Nu ai reperele interioare formate.
  Ai zis ca de la 15 ani ai inceput yoga.
  Nu ai fost la curs cu o maturizare a gandirii. Ai fost si ai preluat in ritmurile tale de crestere prostiile gurului.
  La tine gurul este inca father figure. Iti trebuie aceasta pentru ca nu tu ai rupt relatia cu el, ci el cu tine. Degeaba iti spui tie ca uite si acestia au plecat de la curs, pentru ca intotdeauna va fi acel “si daca ramaneam acolo?” Pentru tine este un paradis pierdut. Asa iti vorbesti. De aceea iei conspiratiile toate in brate.
  Te-a facut sclavul lui Kundalini al lui.
  Nu ai rationalizat niciodata ca trebuie sa iesi din sfera lui de influenta si sa scoti toate programarile lui din capul tau pentru ca tu nu ai cunoscut cum este sa traiesti viata fara sa ai cursul bagat in vena cum il ai tu. La tine cresterea ta a fost la curs. De aceea preiei tot ce scurge de acolo de bun.
  Ai un atasament de curs ca nici noaptea nu-i dai drumul, in asa hal te-ai ingemanat de ideea ca tu si cu gurul. Esti psiho-pupu la cap!!! Tu n-ai fost niciodata crestin, poate doar pana in 15 ani si atat!
  Deci nu-mi vantura mie in fata gargara ca nu ai nici-un sens!
  Asta e problema ta pe scurt si nu eu trebuie sa-ti gasesc solutie. Ai familie, descurca-te cu ei! In familie iti traiesti viata, nu in societate de teleleu prin prisma unei legitimatii pe care nu o mai ai.

 6. August 27, 2021

  Cam suntem interdependenti unii de altii. Deci lucrurile nu sunt asa simple cum par la prima vedere.
  Deocamdata nimeni nu vinde pe nimeni pentru ca nu suntem in Middle Ages. Ok?

 7. August 27, 2021

  Azi mananci multa bataie.
  Tu nici nu tii cu tara ta. Tu tii cu tine, dar nu tii cu Romania. Te iei la harta cu toti, arunci cu rahat cum am mai spus, esti scandalagiu.

 8. August 28, 2021

  No vezi, si ne mai miram de Claus Scwhwab si clica de smecheri ultra bogati. Toti suntem unul si unul e toti. Shmecheria ne omoara

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer