Premierul israelian Benjamin Netanyahu intenþioneazã sã adopte un raport care legalizeazã coloniile neautorizate ºi ridicã obstacolele juridice privind extinderea altor construcții evreieºti în Cisiordania ocupatã, scrie presa israelianã.

Este vorba despre un document elaborat de trei juriºti, între care fostul judecãtor al Curþii Supreme Edmund Lévy, care a fost prezentat la începutul lunii iulie. Raportul apreciazã cã Israelul nu este o „putere militarã de ocupaþie”, insistând cã dreptul internaþional nu interzice înfiinþarea ºi extinderea coloniilor. Postul public de radio nu a avansat nicio datã privind adoptarea proiectului de document, denunþat de palestinieni ºi de opoziþia de stânga israelianã, apreciind cã Benjamin Netanyahu îi va cere guvernului sãu sã-l voteze înaintea alegerilor legislative anticipate, prevãzute sã se desfãºoare la 22 ianuarie 2013, potrivit Agerpres.
Ministrul Transporturilor, Israel Katz, considerat un apropiat al premierului israelian, a salutat „preconizata decizie a guvernului de a adopta respectivul raport”. Aceastã decizie reprezintã un „mesaj clar privind dreptul evreilor de a se instala în Iudeea-Samaria/Cisiordania ºi de a trãi ca toþi ceilalþi israelieni”.
Adoptarea raportului nu constituie o anexare de facto a Cisiordaniei, a insistat ministrul israelian. Benjamin Netanyahu nu a examinat, deocamdatã, aceastã problemã, de teama unei reacþii negative din partea comunitãþii internaþionale, dar a pus-o pe tapet în perspectiva alegerilor, pentru a atrage voturi din partea nucleului dur al Likud (dreapta naþionalistã) ºi a coloniºtilor evrei, conform aceluiaºi post de radio. Comunitatea internaþionalã considerã drept ilegalã existenþa coloniilor evreieºti, aprobate sau nu de cãtre executivul israelian.
Sursa: EVZ.ro]]>

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer