Prezentăm în premieră absolută un interviu cu Nicolae Calotă, liderul trupei Brigada 2, trupă ce îşi lansează în prezent albumul intitulat “Centenarul Unirii”.

Începuturi…

1. Cum a luat fiinţă trupa? Ce ne puteţi spune despre condiţiile care au dus la constituirea ei? De ce Brigada 2?

N.C: Brigada 2 este un proiect nou reclădit pe un nucleu mai vechi, format din doi foști membri (solist și toboșar) ai trupei Brigada de Asalt, grup ce a activat în undergroundul bucureștean în perioada 2004-2007.

2. Care este genul de muzică pe care îl abordați şi care sunt trupele care v-au inspirat?

Cântam un punk oi inspirat din “clasicii genului”: Cocksparrer, Last Resort, Evil Conduct, peste care am incercat să adăugăm un sound mai plin, mai modern, și bineînțeles, un inconfundabil parfum românesc.

3. Care este publicul ţintă al Brigăzii? Ce doriţi să transmiteţi ascultătorilor?

Muzica noastră este o muzică pentru bărbați. Noi am crescut în anii ’90 “cu cheile de gat”, o generație crucificată, “de sacrificiu”, marcată de lipsuri de tot felul, care însă ne-au călit și ne-au obligat să luptăm pentru un trai mai bun. Dacă pe băieți ii maturizează bătăile, munca fizică și răspunderea unei familii, astăzi violența fizică a fost interzisă, munca se reduce la apăsarea unor taste, iar părinții au suficienți bani ca să își întrețină odraslele până mult dincolo de 30 de ani. Nu pare a fi o direcție bună. Apare o generație de ”copii de 30″, preocupați excesiv de gadgeturi, jocuri și pornografie, care amână cât mai mult posibil momentul întemeierii unei familii și responsabilitatea creșterii unui copil.

Prezent…

4. Ce ne puteţi spune despre noul album?

Albumul a pornit ca o joacă, inițial am dorit doar să reeditez câteva piese vechi pentru a marca în felul meu centenarul unirii, apoi însă au început să curga idei și ușor, ușor, proiectul a prins formă. Un mare merit îl poartă și producătorul nostru, Mihai Niculescu de la Pyramid Studio, un om care de 10 ani nu a încetat să creadă în mine și în Brigada. Îi mulțumesc și pe această cale.

5. Cum a primit publicul noul album? Care sunt diferenţele faţă de primul?

Am fost surprins de reacțiile extrem de entuziaste, mărturisesc că nu mă așteptam, se vede treaba că și în plan muzical, lumea este dornică de altceva. “Centenarul” aduce un plus de maturitate, o varietate mult mai mare de subiecte sensibile abordate în texte, o deschidere către un public mai larg.

6. Ce s-a schimbat în plan politic şi implicit în temele abordate de la primul album?

Probabil cea mai mare dramă umană de după instaurarea comunismului în Romania este migrația forței de muncă, fenomen care a dezrădăcinat un sfert din populația țării lăsând în urmă sute de mii de familii destrămate, milioane de părinți, frați și mai ales copii îndurerați, pe care nicio jucarie, calculator sau smartphone nu îi vor putea alina vreodată. Nu știu dacă manualele de istorie vor consemna pentru generațiile viitoare această enormă tragedie a poporului nostru. Noi am ținut să mulțumim românilor din diaspora pentru sacrificiul lor dedicându-le piesa “Prinț și cerșetor”.

7. Cum vedeţi schimbarea în România? De unde trebuie să vină ea?

Pai tot de jos în sus, este clar că de la clasa politică nu mai are rost să așteptăm ceva. A dovedit ca este incapabilă să se lepede de vechile năravuri, chiar și sub amenințarea pușcăriei. Partidele politice sunt niște construcții din secolul trecut, care la origine, să zicem că reprezentau niște pături sociale, bresle sau regiuni care însă, astăzi nu mai există. Singurul scop al partidelor a rămas furtul banului public, de aceea ipoteza “modernizării” sau a “europenizării” lor mi se pare cel puțin hilară. Când toata omenirea este organizată ca o mare corporație cu oameni puși fiecare la locul său după pregatire și merit, nu înțeleg de ce noi mai trebuie să alegem niște liste cu nume necunoscute. Ar fi foarte simplu să punem pe un site toți candidații, cu nume, prenume, CV și declarația de avere la vedere. A, și un scurt filmuleț în care să își demonstreze capacitatea de a articula trei fraze…

Viitor…

8. Speraţi într-o revoluţie a conştiinţelor prin muzică?

Consider că civilizația europeană se află astazi într-un moment de răscruce deosebit de delicat, observăm cum asaltul ateismului și al neomarxismui a șubrezit temeliile creștine ale bătrânului continent. Europa își pierde rolul de centru al civilizației universale și cred că doar o revenire la valorile morale și spirituale o mai poate salva de la colaps. Deci lupta se dă pe tărâmul ideologic și cultural.

9. Melodiile de pe noul album sunt destul de incisive la adresa clasei politice româneşti. Poate deveni muzica voastră port-drapelul revendicărilor unor manifestaţii de amploare?

Din păcate, nișa punk rock (odinioară formată din copii săraci care se revoltau împotriva societății) s-a îngustat foarte tare in România, odată cu îmbunătățirea condițiilor materiale ale clasei medii de la oraș. Însă da, astăzi revolta noastră este una împotriva clasei politice, coruptă și complet depășită de vremuri, deci muzica punk nu și-a încheiat misiunea, ci dimpotrivă, ea trebuie să își reia locul în prima linie a baricadei civice. Și de ce nu, sperăm să fim o sursă de inspirație și pentru alte trupe mai tinere care poate că își pierd vremea pe la sală cântând despre nimic, pentru nimeni. Muzica poate fi o portavoce fantastică, printre puținele care ne-au mai rămas la îndemână.

10. Ce planuri de viitor aveți? Concerte, lansări publice în acest an?

Sunt foarte mulțumit pentru faptul că am reușit să bucur oamenii din jurul meu cu acest album și sunt sigur că unda lui se va întinde. Din toamnă plănuim să organizăm o lansare cu tam-tam și niște concerte care să unească prietenii vechi și noi. Ca o glumă, mi-aș dori să rămânem fără subiecte pentru piese și să nu mai avem motive de protest în România… până atunci însă, “haideți pe ei, pe mama lor“!

Pagina de facebook a trupei este: https://www.facebook.com/Brigada-2-133899083988023/]]>

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer