De câteva luni umblã vorba pe net cã este în curs de producție un serial autohton independent, cu și despre daci. Se numește “Geții: superstiții și rãzboi” și déjà au bãgat un mic trailer dezamãgitor: doar discursuri sforãitoare, costume țãrãnești (cicã dacice !) și bãrbi de hipsteri grãsuți. Nici un tatuaj, nici un mușchi, nici o ranã de rãzboi: doar draperii și falduri, cu atmosferã de operetã, de te-aștepți dintr-o clipã în alta ca actorii sã înceapã sã cânte ca în filmele bolywoodiene, cã dacã zic de opera lui Verdi, nu mai știe nimeni cine a fost ãla.

Evident, e dificil sã faci un serial cu buget mic despre daci dupã ce au fost lansate deja 4 sezoane de vikingi bine fãcute. Însã este evident cã ambiția regizorului și a celorlalți participanți la proiect de a creiona un Ragnar Lothbrok autohton (fictivul Vezina, mâna dreaptã a lui Decebal) are ca model de inspirație serialul celor de la History Canada.

Însã diferențele sar în ochi la o singurã privire a trailerului: arme/haine/scuturi/podoabe/actori prea noi pentru epoca respectivã. Actori prea grãsuți (lipsã mușchi !). Nema tatuaje. Nema cicatrici vechi (julitura aia de pe nasu` bunicului regizorului nu se pune !). Și nema gagici mișto, gen amazoane. Numa vãcuțe gestante despletite, în cãmeși lungi, scãpate de a festivaul iia mania. Pãi comparați femeile dace care luptau cot la cot cu bãrbații, prezente pe zidurile cetãților asediate de pe columna lui Traian – și power-flower-istele din serial. Nici cea mai micã asemãnare !

Ce naiba cautã în la gatul actorilor mãrgeluțele alea rastafary !? Dacã tot vreți sã ipostaziați dacii adevãrați și obiceiurile lor reale, arãtați cum fumau dacii iarbã înainte de bãtãlie. Cum ajunseserã atât de bețivi încât a fost nevoie de eradicarea viței de vie din Dacia ! Cum trãgeau sãgeți spre nori, de pe înãlțimi, sã alunge întunericul și sã scoatã soarele. Și nu mai luați “cu asalt” Medgidia cu escavatorul ! Nu te apuci de sãpat gropi și înãlțat palisade în mijlocul iernii. Profitați de ger și de Dunãrea înghețatã și filmați un raid peste gheațã, la duty-free-ul bulgãresc sau chiar mai departe, pânã spre italieni, în buna tradiție strãmoșeascã. Vreți autentic ? Aveți din belșug, nu trebuie sã îi copiem pe alții: arãtați cum îi plãteau dacii pe costructorii romani de cetãți cu monede romane falsificate de ei, e drept tot din aur.

Și dacã tot e sã o dãm în chestii lirice, cã se pare cã nu avem buget de rãni și bãtãlii, bãgați frate imagini cu soliile dacilor, în care strãmoșii cântau mesajul soliei pe acord de chitarã. Asta ar fi original, autentic și mișto, nu copii ieftine dupã 300 cu hau hau hau de spartani.

Pãrerea mea. Auziți !? Nu mã vreți consultant producție la serial ? Mã bag moka. Am fost olimpic la istorie și chiar am fãcut obsesie pe daci. Ãia reali, care speriaserã Roma de ajunseserã romanii sã le plãteascã tribut, nu pofișeniile astea cu scuturi, care n-ar putea convinge nici mãcar un copil sã le cedeze locul la filmul cu daci.

]]>

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer