Cercetătorii de la Universitatea Boston au descoperit că pacienții cu covid-19 care au o cantitate suficientă de vitamina D în organism au cu până la 52% mai mari șanse de a scăpa cu viață, în cazul în care ajung la forme severe de boală. Potrivit studiului, vitamina D joacă un rol crucial în sistemul imunitar și poate combate inflamația. Aceste caracteristici o fac un jucător cheie în lupta organismului împotriva coronavirusului, scrie Daily Mail.

Deficitul de vitamina D se regăsește mai ales la acele grupe de vârstă care au fost cel mai puternic afectate de coronavirus: persoanele de culoare și persoanele în vârstă. Nu este în niciun caz o legătură cauzală, dar studiul sugerează că vitamina D ar putea juca un rol în cine se îmbolnăvește de covid-19, cine ajunge într-o stare critică și cine evită infectarea.

Medicul Michael Holick, de la Universitatea din Boston, a descoperit în cercetările sale anterioare că persoanele care au suficientă vitamina D sunt cu 54% mai puțin susceptibile de a se infecta cu noul coronavirus. Continuând cercetările, Holick și echipa sa au descoperit că persoanele care nu au suficiente depozite de vitamina D au mult mai mari șanse de a se îmbolnăvi grav, să dezvolte septicemie sau chiar să moară după ce au contractat coronavirus.

Deoarece deficiența de vitamina D este frecventă la persoanele cu alte boli care cresc riscul în cazul unei infecții cu coronavirus, este imposibil să se spună exact câte vieți ar fi salvate dacă toți am primi doza zilnică de vitamina D, scrie Daily Mail. „Acest studiu oferă dovezi directe că existența vitaminei D poate reduce complicațiile, inclusiv furtuna de citokine (eliberarea prea multor proteine în sânge prea repede) și, în cele din urmă, moartea cauzată de covid-19”, a declarat medicul Holick.

Holick și colegii săi au prelevat probe de sânge de la 235 de pacienți internați în spitale din Teheran pentru covid-19. În general, 67% dintre pacienți au prezentat niveluri de vitamina D sub 30 ng/ml. Nu există un marker clar pentru nivelul ideal de vitamina D, dar 30 ng/ml este considerat suficient. Orice sub acest nivel este „insuficient”, dar nu va avea neapărat consecințe asupra sănătății pe scară largă, în timp ce nivelurile sub 20 ng/ml sunt considerate „deficitare”.

Un alt studiu, realizat de Universitatea Anglia Ruskin din Marea Britanie, a scos la iveală legătura dintre un nivel scăzut de vitamina D în trup și o rată mai mare a mortalității în urma infectării cu coronavirus. Studiul, efectuat de doctorul Lee Smith de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU) în colaborare cu medicul Petre Cristian Ilie, urolog al spitalului Queen Elizabeth, a fost publicat în jurnalul Aging Clinical and Experimental Research.

Totuși… de unde luăm vitamina D !?

 Vitamina D permite corpului sa scoata calciul din surse alimentare care trec prin tractul digestiv mai curand decat sa-l extraga din oase. Ajuta la prevenirea osteoporozei si poate proteja impotriva unor cancere si posibil impotriva bolilor cardiovasculare, hipertensiunii, diabetului si  tulburarilor autoimune.

Expunerea la razele de soare stimuleaza pielea sa produca vitamina D, motiv pentru care este cunoscuta drept „vitamina razelor de soare.” Din acest motiv, mulți medici au criticat măsurile de carantină și izolare impuse de autorități în pandemia de covid-19, deoarece izolarea în casă a oamenilor duce la reducerea timpului de expunere la lumina solară și prin aceasta, la reducerea implicită a cantităților de vitamina D în organism, sporind astfel riscul apariției numărului de cazuri grave ale îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Institutele de medicina recomanda tuturor persoanelor cu varsta de pana in 71 de ani sa li se administreze o doza zilnica de 600 IU si celor cu varsta de pese 71 de ani 800 IU zilnic.

Copii mici primesc vitamina D sub formă de picături în mod regulat pentru susținerea procesului de creștere accelerată a sistemului osos și pentru a evita astfel rahitismul ce se instalează în lipsa unei cantități suficiente de vitamina D.

Majoritatea persoanelor pot obtine aceste cantitati din alimente, in special daca beau lapte care este imbogatit cu vitamina D.

Cei care traiesc in climate nordice sau au pielea mai inchisa la culoare au nevoie de suplimente pentru a ajunge la doza recomandata de 800 IU.

CategorySănătate
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer