Socrate, rejudecat dupa 2.500 de ani. Va fi condamnat din nou sa bea cucuta?
Cel mai cunoscut proces din istorie, cel al filozofului elen Socrate, care a avut loc in urma cu 2.500 de ani, va fi reluat, de aceasta data, utilizand tehnologie de ultima ora. Va fi atenianul gasit din nou vinovat si condamnat sa bea cucuta? Initiativa Fundatiei Onassis va avea loc pe 25 mai, la centrul cultural al fundatiei din Atena. Importanti juristi europeni si americani au fost invitati sa reexamineze intrebarile sociale si legale din spatele acuzatiilor care i se aduc lui Socrate, iar decizia finala le apartine membrilor publicului, care vor urmari procesul atat la fata locului, cat si in direct, prin Internet, informeaza Kathimerini.Socrate a fost acuzat, in anul 399 i.e.n., de lipsa de respect fata de zeii orasului, de introducerea de noi zile si de coruperea tineretului. A fost judecat de 500 de cetateni atenieni, gasit vinovat de 280 dintre acestia si condamnat la moarte, fiind obligat sa bea o cupa cu cucuta. Filozoful elen se gaseste, asadar, la mii de ani distanta, din nou in fata judecatorilor, care de aceasta data vor reevalua faptele pe baza surselor istorice si contemporane si vor adapta standardele si perceptiile privind justitia la discursul public modern. Schimbul de argumente legale are ca scop abordarea inedita a contributiei lui Socrate la viata publica din Atena antica. Printre numele mari ce vor participa la noul proces al lui Socrate se numara Lord Justice Richard Aikens, din Marea Britanie, judecatorul francez Sophie-Caroline De Margerie de la Conseil d’Etat, Pierre Delvolve, membru al Academiei Franceze de Morala si Stiinte Politice, Stephan Gass, vicepresedinte al Curtii de Apel elvetiene, fostul presedinte al Curtii Supreme Federale din Elvetia etc. Doritorii pot urmari procesul lui Socrate, pe 25 mai, la 18.30, la adresa de Internet www.sgt.gr/dikisocrati.
comentariu rapcea.ro: dacã tot o luãm de la Socrate încoace, nu cumva ar trebui sã preluãm și noi astfel de inițiative de rejudecare a unor procese istorice celebre, cu rezultat controversat ?
În primã fazã, propun rejudecarea procesului Mareșalului Antonescu, apoi rejudecarea procesului soților Ceaușescu și, în final, judecarea procesului lui Ion Iliescu 🙂
]]>

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer