Rusia a semnat un acord care prevede ºtergerea a 90% din datoria de 11 miliarde de dolari pe care Coreea de Nord o are faþã de Rusia, a anunþat marþi ºeful departamentului datoriei din ministerul rus de Finanþe, Konstantin Vâºkovski, transmite Reuters.

 Konstantin Vâºkovski a precizat cã restul datoriei va fi restructurat ºi reinvestit în proiectele ruseºti din Coreea de Nord.

Adjunctul ministrului rus de Finanþe Serghei Storciak a confirmat cã un acord în acest sens a fost semnat luni. Storciak a precizat cã Moscova a decis sã ºteargã 90% din datoria nord-coreeanã, deoarece regimul de la Phenian nu este capabil sã o ramburseze. Oficialul rus a adãugat cã restul de un miliard de dolari va fi utilizat pentru implementarea unor proiecte în Coreea de Nord, în sectoarele energiei, sãnãtãþii ºi educaþiei. La rândul sãu, agenþia nord-coreeanã KCNA a anunþat cã acordul va crea condiþiile pentru ‘extinderea relaþiilor de cooperare economicã între cele douã þãri’. Rusia ºi Coreea de Nord au negociat timp de patru ani datoriile Phenianului faþã de Rusia, un obstacol în calea unui acord a fost refuzul autoritãþilor nord-coreene de a recunoaºte Rusia ca succesor al URSS. Autoritãþile de la Moscova sunt interesate sã demareze mai multe proiecte comune cu Phenianul, inclusiv o cale feratã trans-coreeanã, construcþia unei linii electrice ºi a unui gazoduct care sã transporte gazul rusesc spre Coreea de Sud via Coreea de Nord.

AGERPRES

]]>

CategoryUncategorized
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer