porumb 150x150 Riscurile pentru sanatate ale alimentelor si ale culturilor modificate geneticRiscurile cele mai evidente ale soiei modificate genetic RR se refera la erbicidul glifosat utilizat pe cultura. Dar un alt set de riscuri trebuie sa fie, de asemenea, luat in considerare: cele care decurg din manipularea genetica. Autoritatile de reglementare asigura siguranta culturilor si a alimentelor modificate genetic? Administratia Americana a Alimentelor și a Medicamentelor (FDA) a permis primul aliment modificat genetic pe pietele mondiale la inceputul anilor 1990. Contrar afirmatiilor industriei organismelor modificate genetic si a sustinatorilor sai, FDA nu a aprobat niciun fel de alimente modificate genetic ca fiind sigure. In schimb, a de – reglementat alimentele modificate genetic, admitând ca acestea sunt „substantial echivalente” cu produsele omoloage nemodificate genetic si nu necesita nicio testare de siguranta speciala. Termenul „substantial echivalente” nu a fost niciodata definit stiintific sau legal. Hotarârea FDA a fost recunoscuta pe scara larga ca o decizie politica utila fara nicio baza știintifica. In mod controversat, FDA a ignorat avertismentele propriilor sai oameni de stiinta, cum ca modificarea genetica este diferita de metodele de reproducere traditionale si ca prezinta riscuri unice. In Statele Unite, evaluarea sigurantei alimentelor modificate genetic este un proces voluntar, condus de compania comercianta. Compania alege ce date sa supuna la FDA si FDA trimite companiei o scrisoare amintind companiei ca responsabilitatea pentru asigurarea sigurantei alimentelor modificate genetic in cauza, revine acesteia. Autoritatea de reglementare europeana a organismelor modificate genetic, EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara), ca și FDA, considera ca studiile alimentare pe alimente modificate genetic sunt, in general inutile si iși bazeaza evaluarea de siguranta a alimentelor modificate genetic pe presupunerea ca alimentele modificate genetic sunt substantial echivalente cu echivalentele lor nemodificate genetic. Atunci când diferente au fost si sunt gasite, EFSA adesea le respinge neprezentând o „importanta biologica”. Modificarea genetica este doar o extensie a reproducerii naturale? Modificarea genetica nu este doar o extensie a reproducerii conventionale a plantelor. Aceasta utilizeaza tehnici de laborator pentru a introduce unitati genetice artificiale in genomul plantei gazda – un proces care nu ar avea loc niciodata in natura. Procesul este imprecis si poate provoca mutatii pe scara larga, care pot perturba functionarea a sute de gene, ceea ce duce la efecte imprevizibile si potential daunatoare. Au fost descoperite unele efecte neasteptate, de boala, la animalele pe care s-a experimentat hranirea cu culturi modificate genetic si cu produse alimentare modificate genetic care au fost comercializate. Acestea includ porumb modificat genetic si seminte oleaginoase de canola / rapita, precum si soia. Alimentele si culturile modificate genetic: un climat de cercetare restrictive Organismul de date privind siguranta culturilor si a produselor alimentare modificate genetic nu este multilateral așa cum ar trebui sa fie, având in vedere durata de timp in care acestea au fost in lantul alimentar si in cel furajer. Acest lucru se datoreaza faptului ca societatile de OMG iși utilizeaza dreptul lor de control al culturilor pentru a restrictiona cercetarile. Aceștia interzic adesea accesul la seminte pentru testare, sau iși pastreaza dreptul de a refuza permisiunea pentru un studiu care urmeaza sa fie publicat. Exista, de asemenea un model bine documentat de incercari ale industriei de OMG de a discredita oamenii de stiinta a caror cercetare indica existenta unor probleme in culturile modificate genetic. Cercetatorii David Quist si Ignacio Chapela de la UC Berkeley s-au trezit tintele unei campanii orchestrate de a ii discredita dupa ce au publicat o cercetare care arata cum sunt contaminate unele varietati de soiuri de porumb mexican cu soiuri modificate. O ancheta a identificat campania ca apartinând firmei Bivings Group, o firma de relatii publice contractata de Monsanto. Este soia RR modificata genetic sigura pentru consum? Din moment ce soia RR modificata genetic a fost aprobata pentru comercializare, studiile au gasit efecte de boala la animalele de laborator hranite cu acest tip de soia, efecte ce nu au fost observate in grupurile de control hranite cu hrana nemodificata genetic:  Soarecii hraniti cu soia modificata genetic RR au suferit modificari celulare in ficat, pancreas si testicule.  Soarecii hraniti cu soia MG au aratat mai multe semne acute de imbatranire la nivelul ficatului.  Iepurii hraniti cu soia MG au aratat tulburari ale functiei enzimatice la rinichi și inima.  Femelele de sobolan hranite cu soia modificata genetic au aratat schimbari in uter si ovare.  Intr-un studiu pe mai multe generatii de hamsteri, majoritatea hamsterilor hraniti cu soia MG și-au pierdut capacitatea de a se reproduce, pe la a treia generatie. Au aratat de asemenea, o crestere mai lenta si mortalitate mai mare in rândul puilor. Constatarile sugereaza ca soia MG RR ar putea prezenta riscuri grave de sanatate pentru oameni. Faptul ca au fost gasite diferente intre animale hranite cu hrana modificata genetic și animale hranite cu hrana nemodificata genetic, contrazice ipoteza FDA ca soia MG este substantial echivalenta cu soia nemodificata genetic. Soia RR modificata genetic, ascunsa in hrana pentru animale In jur de 38 milioane de tone de faina de soia pe an sunt importate in Europa, dintre care o mare parte se duc in furajele pentru animale. Aproximativ 50-65 la suta din acestea sunt modificate genetic sau contaminate cu OMG, cu 14 – 19 milioane de tone fara MG. Produsele de la animalele crescute cu furaje modificate genetic nu trebuie sa poarte o eticheta de OMG, bazat pe urmatoarele ipoteze:  ADN-ul modificat genetic nu poate supravietui procesului digestiv al animalului;  Animalele hranite cu OMG nu sunt diferite de animalele crescute cu hrana non OMG;  Carnea, pestele, ouale si laptele de la animale crescute cu OMG nu sunt diferite de produsele de la animalele crescute fara OMG-uri. Cu toate acestea, aceste ipoteze sunt false. Studiile arata ca diferente pot fi gasite in animalele crescute cu furaje pe baza de soia RR MG, comparativ cu animalele crescute pe baza de furaje nemodificate genetic si ca ADN-ul modificat genetic poate fi detectat in lapte si in tesuturile corpului (carne) ale unor astfel de animale. ADN-ul din plante nu este complet degradat in intestin, dar se gaseste in organe, in sânge, chiar si la puii de soareci. ADN-ul modificat genetic nu este o exceptie. ADN-ul din porumb si soia modificate genetic a fost gasit in laptele animalelor crescute cu aceste culturi modificate genetic. ADN-ul MG nu a fost distrus de pasteurizare. ADN-ul MG din soia a fost gasit in sângele, organele si in laptele de capra. O enzima, lactic dehidrogenaza, a fost gasita la niveluri semnificativ crescute in inima, muschii și rinichii copiilor hraniti cu soia modificata genetic RR. Aceste scurgeri de enzime din celulele deteriorate pot indica un prejudiciu celular. Sursa: Asociatia Bio-Romania]]>

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer