Urlã antenele lui Voiculescu de grija deþinuþilor din închisori. Reportaje peste reportaje care repetã acelaºi lucru: cã în închisorile româneºti nu sunt condiþii umane; cã sunt supraaglomerate; cã mâncarea e proastã ºi insuficientã; cã nu se respectã normele europene în materie de spaþiu (volumul minim de metri-cubi de aer  pentru fiecare deþinut).

Evident, situaþia asta nu a apãrut peste noapte; ea a fost acolo dintotdeauna, ba chiar mai rea în trecut. Iar pe vremea aia, marii patroni de televiziuni care acum sunt la bulãu, nu erau interesaþi de drepturile omului din închisori. Preocuparea lor, ºi implicit a trusturilor media pe care le deþin, a apãrut subit când au realizat pe propria piele cã e naºpa în puºcãriile româneºti.

Adevãrul este cã în puºcãriile de la noi, au existat mereu dopuã categorii de deþinuþi mai aparte: sifoane ºi rãspândaci.

Sifoanele sunt ãia care sifoneazã, varsã tot ce aud la urechile conducerii. Turnãtori adicã. Uneori ei au ºi dublul rol de rãspândaci: lanseazã zvonuri pe care le doreºte conducerea sã fie lansate.

Trebuie ºtiut cã omul în recluziune alãturi de alþi semeni de-ai lui, tinde sã o ia razna din lipsã de intimitate, de spaþiu. Apar puseuri de violenþã, agresivitate, care uneori duc la bãtãi generalizate sau – mai des, la auto-mutilare.

ªi atunci conducerea penitenciarului apeleazã la psihologie, mai exact la manipulare. Când omul ºtie cã are de ispãºit uun numãr de ani ºi vede cât de greu trece timpul, o ia razna. Ca sã i se mai distragã atenþia, sã i se dea speranþã care sã îi facã suportabilã detenþia, psihologii din ANP lanseazã câte un zvon prin intermediul rãspândacilor: ba cã e pe cale sã se dea nu ºtiu ce amnistie, ba cã s-a modificat nu ºtiu ce regulamente de calcul al duratei executãrii pedepselor ºi în loc de 8 sau 9 luni la an se vor face numai 6 sau chiar 4 pentru bolnavii cronici, ºi tot astfel de noi ºi noi nãzbâtii ºi vise sunt aruncate între deþinuþi, pentru a le alimenta speranþa ºi a le face suportabilã detenþia.

Personal, m-am sãturat de nenumãratele telefoane primite de la deþinuþi cu ani mulþi de executat, sau de la familiile acestora, care mã rugau cu o voce febrilã sã verific nu ºtiu ce lege despre care auziserã cã le va scurta suferinþa – ºi care invariabil era doar un zvon.

De multe ori, ºi televiziunile intrã în joc ºi aruncã astfel de petarde, care se transformã în valuri de optimism ce îi fac pe deþinuþi sã mai îndure o vreme, cu docilitate, condiþiile vitrege de detenþie.

Însã recentele revolte din închisori aratã cã manipulãrile nu mai sunt suficiente, ci trebuie fãcut ceva. Majoritatea penitenciarelor de la noi depãºesc mai bine de dublul de persoane destinate a fi gãzduite – ºi nimeni nu a fost deranjat de treaba asta – pânã acum.

CEDO a condamnat ºi condamnã România pe bandã la plata de despãgubiri pentru condiþiile inumane din penitenciare – ºi totuºi Statul Român nu ia nici o mãsurã.

Mãsuri ar fi douã, de luat imediat:

 – construirea de penitenciare noi, sau transformarea unor clãdiri nefolosite – ºi har Domnului, sunt destule în România, în penitenciare;

– întreruperea, respectiv amânarea pedepselor pentru deþinuþii care se plâng de condiþii, pânã când se vor elibera locuri ºi pentru ei (legea penalã prevede aceastã posibilitate).

În condiþiile actualei lupte generalizate pe care Statul o duce împotriva infracþionalitãþii de tot felul, orice anmistie sau uºurare a condiþiilor de detenþie va fi vãzutã ca pe o concesie fãcutã infractorilor, ceea ce ar duce la o atitudine de revoltã a oamenilor cinstiþi faþã de astfel de mãsuri (gen: au furat, au stat un pic la puºcãrie ºi acum au ieºit ºi mai repede, ºi cu banii furaþi), sau de creºtere a tentaþiei de a comite infracþiuni (gen: dacã fur un miliard, stau ºi eu un an la puºcãrie, cã oricum prind graþierea asta).

Pânã una alta, televiziunile deþinute de Voiculescu inflameazã opinia publicã ºi incitã la violenþã deþinuþii, pentru a forþa Parlamentul sã voteze în regim de urgenþã o lege care sã le mai ia din anii de puºcãrie unora. Se încearcã sensibilizarea opiniei publice faþã de infractori, de condiþiile lor de viaþã, manipulându-se în mod grosolan informaþia (exemplul hoiaþei din magazine, pentru care fiica ei cere graþierea, este grãitor. Cei de la Antene au ”uitat” sã spunã cã respectiva era recidivistã și cã nu fura ca cã nu avea ce sã mãnânce ea și fata ei. Astfel, respective bãga sub fuste marfã de 7 milioane iar în coșul de cumpãrãturi de douã, ca sã nu batã la ochi. Dacã aveau bani sã plãteascã cumpãrãturile, nu se mai poate spune cã furau de foame, cã nu aveau cu ce plãti.)

Astfel de manipulãri ordinare tind sã bulverseze puiblicul, care nu mai înțelege ce e moral și corect și ce nu, pe lumea asta. Astfel, dacã te iei dupã ce vezi la televizor, ajungi sã creyi cã e ok sãp te prostituezi, e cool sã fi gay și nu e nici o rușine sã furi.

Tocmai de aceea, cred cã CNA-ul ar trebui sã ia mãsuri urgente de sancționare a derapajelor trusturilor media care și-au fãcut un obicei din a lansa campanii de presã otrãvite, ce atenteazã la valorile morale general acceptate, protejate de lege. 

Nu e normal ca Sindicatul Naþional al Lucrãtorilor din Penitenciare (SNLP) sã dea comunicat în care sã acuze la scenã deschisã manipularea mediaticã a deþinuþilor – ºi nici o autoritate a Statului sã nu se sesizeze.

Citez din comunicatul sindicaliºtilor:

Chiar in acest moment, in fata intrarii in unitatea susmentionata, sta plantat provocator un car de la Antena 3 si asteapta. Desi este liniste. Ce asteapta? Pai fie sa se intample ceva anuntat, fie ceva provocat. Ca doar nu disloci si plantezi o echipa intreaga fara motiv. In scurt timp se vor mai alatura cel putin doua echipe. Mai lipsesc cateva imagini transmise din fata unitatii in direct si un indemn din partea unui moderator pentru detinutii din Jilava:procedati va rog la incendiere!

Dragi jurnalisti, un lucru tinem sa va transmitem. Daca un singur coleg de-al nostru va pati ceva din elanul vostru de a va recupera patronii incarcerati, ne vom invita singuri in platou. In platoul din fata televiziunilor. Si vom protesta. Legal. Cat va fi nevoie. Vom protesta pentru libertatea presei!” 

 ]]>

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer