Strãmoșii lui i-au prigonit pe legionari, Corneliu Zelea Codreanu a fost ucis la ordinul mișelesc al amantei regelui – chiar dacã Mișcarea Legionarã a fost unul dintre susținãtorii cei mai credincioși ai regalitãții din România.

Iatã însã cã lucrurile se schimbã. Aflat în vizitã în Republica Moldova, în Orhei, în 18 februarie 2015, Principele Nicolae s-a fotografiat – deloc întâmplãtor, în fața troiței legionare din Orhei, troițã ce îl are drept figurã centralã pe Mântuitorul Hristos crucificat, cruce peste care se aflã suprapus gardul de fier, binecunoscut simbol legionar, folosit de altfel drept simbol de campanie electoralã de cãtre legionari în alegeri.

Dacã în urmã cu aproape un secol rolul Mișcãrii Legionare nu a fost recunoscut de cãtre Casa Regalã a României la adevãrata sa valoare, astãzi, când pasiunile politice ale anilor 40 s-au stins iar perspectiva istoricã ne-a clarificat cu privire la mulți dintre protagoniștii acelor vremuri, astãzi Casa Regalã din România își recunoaște prietenii și susținãtorii și le aduce un pios omagiu tãcut. Eu astfel interpretez gestul curajos al Principelui Nicolae, de a asocia imaginea Casei Regale cu cea a unui simbol legionar: recunoaștere, acceptare, omagiere.

Nu pot crede cã gestul Principelui este unul întâmplãtor sau fãcut în ne-cunoștințã de cauzã. Membrii familiei regale sunt instruiți de mici în cursul lecțiilor de heraldicã  în tainele simbolurilor, tocmai pentru a evita asocieri nedorite de imagine. Gardul de fier este un binescunoscut simbol legionar, el figurând și pe timbrele emise în perioada accederii la guvernare a Mișcãrii Legionare.

Salut gestul curajos al Principelul Nicolae și îl asigur cã acesta nu va fi trecut cu vederea: nici de prieteni, nici de dușmani. Dacã Regalitatea, prin Rege este consideratã din vechime expresia unsului lui Dumnezeu pe pãmânt, ea nu poate fi decât anti-comunistã. Ori, cei mai aprigi luptãtori anti-comuniști din România au fost legionarii.

]]>

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer