Un proiect de legi pentru intarirea securitatii UE si formarea unui Minister European de Externe si a unei posibile Armate Europene a fost propus de catre Ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle. Proiectul este sustinut de 11 tari membre UE.
Ziarul britanic Guardian scrie astazi despre proiectul de lege propus de ministrul german de externe pentru intarirea sistemului de securitate din interiorul Uniunii Europene, proiect sustinut de 11 tari membre UE.
“Cinci din cele mai mari 6 tari membre UE sustin planul care ar putea introduce un minister pan-European de externe si un vot majoritar care sa ocoleasca dreptul de veto al Marii Britanii.”, scrie astazi Guardian.co.uk Dreptul de veto detinut de Marea Britanie, care nu sustine, conform presei din Anglia, acest proiect, ar putea fi ocolit, sustine Guardian, printr-un vot comun al tarilor membre UE. De altfel, proiectul in sine vorbeste despre eliminarea puterii unei singure tari de a bloca un proiect de legi European si acordarea puterii decizionale unui vot majoritar printre statele membre. “Cinci din cele mai importante 6 tari din Uniunea Europeana, Germania, Franta, Italia, Spania si Polonia, excluzand Marea Britanie, cer o revizuire radicala a politicii externe si de aparare, pentru a naste un nou ministru de externe pan-European puternic. Majoritatea va vota pentru o politica externa comuna pentru a ocoli dreptul de veto al Marii Britanii.” Conform Guardian, proiectul ar putea contine si o “armata Europeana si o singura piata pentru industria de aparare Europeana.” Proiectul de legi a fost inaintat de ministrul german de externe, Guido Westerwelle, sustinut in acest moment de 11 din cele 27 de tari UE, printre care se afla cele mai puternice nume din uniune, Franta, Italia, Spania si Polonia, dar si Olanda, Belgia, Danemarca, Austria, Portugalia si Luxemburg. Guardian scrie: “Proiectul mai cuprinde si alegerea directa a unui presedinte European, puteri mai mai pentru parlamentul European si o noua sub-camera in parlamentul European pentru cele 17 tari din zona euro.” “Propunerea pentru o armata europeana nu este sustinuta de catre toate dintre cele 11 tari implicate in acest proiect, iar documentul mai aduce in discutie o ‘politie Europeana”, care ar urma sa protejeze granitele externe ale Uniunii, dar si o viza Europeana unica.” Proiectul, la care au lucrat in ultimele 9 luni 11 ministri de externe, are 12 pagini si, daca va fi acceptat de catre UE, “va mari presiunea pe Marea Britanie pentru a parasi Uniunea Europeana.”, scrie ziarul britanic Guardian. “Pentru a face din Uniunea Europeana un actor important pe scena internationala noi credem ca ar trebui ca pe termen lung sa introducem mai multe decizii in ceea ce priveste politica externa si de securitate acceptate de o majoritate si sa prevenim posibilitatea ca un singur stat membru sa obstructioneze initiativele.”, precizeaza documentul, care vorbeste despre “o politica de aparare europeana si o piata unica de armanent”. “Documentul cere o revizuire substantala in 2013 a puterilor detinute in prezent de Serviciul European de Actiune Externa, care ar urma sa primeasca sub autoritate dezvoltarea, energia si comertul. Daca se va realiza, un Minister European de Externe cu mai multa putere se va naste.”, mai noteaza Guardian.
guardian - proiect de lege
Sursa: Guardian via stirileprotv.ro
]]>

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer