Scolile din India au la dispozitie maxim sase luni pentru a se dota cu toalete si apa potabila, potrivit unei decizii a Curtii Supreme, care a estimat ca acestea fac parte integranta din dreptul copiilor la educatie, relateaza AFP.

Cea mai inalta instanta judecatoreasca a afirmat, in motivarea deciziei, ca studiile demonstreaza ca, acolo unde conditiile sanitare lipsesc, parintii prefera sa nu-si trimita copiii la scoala, mai ales daca e vorba de fete.

Absenta toaletelor si a apei potabile “violeaza evident dreptul la invatamant gratuit si obligatoriu al copiilor”, afirma curtea. Judecatorii au subliniat ca elevii au dreptul sa studieze intr-un mediu igienic, fie ca e vorba de sectorul public sau privat. Guvernele statelor federatiei indiene trebuie sa se doteze cu “toalete pentru baieti si fete, apa potabila, sali de clasa in numar suficient” in maxim sase luni, precizeaza curtea, in urma unei petitii inaintata in 2004 de o organizatie caritabila. O scoala indiana din zece nu dispune de un acces convenabil la apa potabila in timp ce 40% nu au toalete, potrivit datelor furnizate in aprilie de ONG-ul Right to Education Forum. Desi India a lansat in 2010 un vast program de scolarizare, care impune in principiul scoala gratuita pentru toti copiii cu varste cuprinse intre 6 si 14 ani, munca in randul acestora ramane un fenomen comun in a doua cea mai populata tara a lumii, cu 1,2 miliarde de locuitori. Starea deplorabila a instalatiilor sanitare nu este specifica doar sistemului scolar, in conditiile in care 47% dintre cele 330 de milioane de locuinte din India nu sunt echipate cu W.C.-uri. In schimb, 63% au acces la telefon, mobil in general.

În comparație cu India, în România anului 2012:

  • în Alba, din 541 de unitãþi de învãþãmânt, doar 344 au primit pânã acum autorizaþiile sanitare de funcþionare.
  • În Arad, din totalul de 151 de unitãþi de învãþãmânt, 35 nu au autorizaþie.
  • În Bistriþa-Nãsãud, 170 de ºcoli din 393 încep anul ºcolar fãrã autorizaþie sanitarã.
  • În Bihor, 145 din cele 223 de unitãþi de învãþãmânt au fost avizate sanitar pânã ieri, ceea ce reprezintã aproximativ 65% din total.
  • În Buzãu, din totalul de 758 de unitãþi de învãþãmânt existente în judeþ, sunt autorizate sanitar 531 de unitãþi.
  • Aproape 90 de unitãþi de învãþãmânt din Cluj, din 751, nu au toalete în incintã ºi nici apã curentã, astfel încât nu pot primi autorizaþie sanitarã.

sursa: hotnews

]]>

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer