Un tânăr ca atâția alții, prins în vâltoarea lumii, s-a trezit într-o zi cu o problemă gravă de spate, o deplasare a unui disc dintre vertebrele chiar de la baza coloanei. Avea dureri îngrozitoare, nu putea sta jos dar nici nu putea merge. S-a operat însă nici după operație starea lui nu se îmbunătățise considerabil, în ciuda asigurărilor date de medici că în timp își va reveni.

Disperat, văzând că timpul trece iar recuperarea întârzie, a început să cerceteze tot felul de felceri și vraci, babe si osteopati, doar doar și-o găsi alinarea suferințelor sale.

Într-un final, văzând că nimic nu funcționează, abandonă orice speranță și-si văzu de viață, așa cum era ea, cu durerile de spate rămase.

Într-o zi, printr-o întâmplare, cunoscu un călugăr bătrân, care atunci când îl văzu îl întrebă de ce se strâmbă așa când se așează. Tânărul îi povesti situația lui, iar bătrânul îl ascultă în tăcere.

Apoi bătrânul îl chestionă cu amănuntul pe tânăr despre viața lui: ce muncește, dacă se roagă, ce obiceiuri are. Și în final îl întrebă: unde îți ții tu banii ?

– cum unde ?! În bancă și în portofel – răspunse intrigat tânărul.

– eu îți propun o rezolvare pentru problema ta – îi spuse bătrânul. Scoate din bancă toți banii pe care îi ai, la fel și pe cei din portofel și pentru o lună poartă-i cu tine, dar numai în buzunarele de la spate ale pantalonilor.

– păi și cum o să mă ajute asta ?! întrebă plin de îndoială tânărul, care pentru o clipă se temuse că i se va cere să își doneze toți banii săracilor sau Bisericii.

– nu te îngriji tu de asta, tu fă cum ți-am spus, zise bătrânul.

– mi se pare o prostie, zise tânărul. Sunt mulți bani, or să se vadă. Nici nu știu dacă or să încapă. Dacă mii fură cineva ?!

– ai încredere și fă cum ți-am spus, mai zise bătrânul. Chiar și noaptea, să îi ai in pantaloni, in buzunarele de la spate ale pijamalelor.

Tânărul se hotărâ să urmeze sfatul bătrânului călugăr. Lichidă contul din bancă, schimbă banii in hârtii mari și îi îndesă în buzunarele de la spate ale pantalonilor. Prevăzător, le cusu un rând suplimentar de nasturi și începu să umble așa, burdușit cu bani.

Colegii și prietenii observară că se pipăia mereu la spate, la buzunare, îl întrebară iar el le spuse de sfatul călugărului. Si începură glumele pe seama lui: Hagi Tudose, Cănuță om sucit, avarul lui Moliere.

Însă după o lună, ca prin farmec, durerile îi dispăruseră. Fericit, merse la călugăr și îl întrebă cum a fost posibilă minunea vindecării, care a fost rostul banilor în toată această perioadă.

Bătrânul îi răspunse:

– voi tinerii, vă lipiți inima de bogățiile aceste lumi, banii sunt singura voastră grijă și preocupare. N-ai făcut decât să pui banii acolo unde e problema de sănătate și în mod natural, mintea ta s-a dus după ei, îngrijorată de pierderea lor. Acolo unde e mintea, acolo e și sufletul, iar sufletul este stăpânul și vindecătorul trupului.

Nu banii, ci atenția ta continuă asupra zonei în care îi țineai te-a vindecat. De aceea ne-a avertizat Domnul: nu vă țineți averi pe pământ, unde vi le ruginește ploaia și vi le fură hoții, ci le strângeți in Cer. Dacă vrei Mântuire, agonisește cu mintea și inima întru cele de Sus.

Și bătrânul se făcu nevăzut.

 

 

  1. April 11, 2021

    Sfatul meu pentru copii e sa nu va bagati cerceii si lantucurile pe unde va spune MR.
    Va faceti cruce la intrarea in biserica si asa intrati in ea. Lasati pe MR s-astepte afara!

    Las’ ca nu-l plua! Si daca-l plua, ce? Are rucsacul cu el si nu-l doare. 🙂

  2. April 12, 2021

    “plouă”- Cum se aude, asa se scrie! Pe litere: “p”-“l”-“o”-“u”-“ă”. “plouă”

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer