Mi-am amintit astazi de basmul “Sarea in bucate” pe care mi-l spunea bunica pe cand eram copil. Un basm frumos si plin de invataminte. Si desi in acel basm era vorba despre o exprimare metaforica a iubirii fata de parinte, eu astazi vreau sa ma refer literalmente la sarea noastra cea de toate zilele. Cea care ar trebui sa dea savoare mancarurilor noastre si care, slava Domnului, se regaseste din belsug in patria noastra.
Avem o multime de saline din care doresc sa enumar: salina Praid, Slanic Prahova, Tg Ocna, Ocna Dej, salina Turda, Ocna Sibiului etc. Din fiecare dintre acestea se extrage anual intre 80.000 tone si 300.000 tone.
Care este buba atunci? Produsul care ajunge la consumator! La tine si la mine in farfurie. In primul rand, pentru cei care nu stiu exista 2 mari probleme legata de sare:
1)  TOATA sarea care ajunge la noi este IODATA. Asta deoarece in anul 2002 (acum 8 ani), nenea Nastase, din atat de muulta grija pentru popor ca nu mai putea sa doarma noaptea, a zis sa dea o lege.
O lege nenororcita, care ne-a furat libertatea de a avea optiuni atunci cand ne cumparam sarea- in sensul ca TOATA SAREA SA FIE IODATA. Dar bine domnule, pai suntem toti bolnavi de lipsa de iod???? Eu din cate cunosc, atat carentele de iod, cat si excesul  poate provoca boli destul de grave. Si avand in vedere ca numai 0.04% din populatia Romaniei are astfel de probleme, de ce restul sa fie obligati la acelas tratament. Cu siguranta un om normal la cap nu ia medicamente preventiv! Iar “mediacatia” furnizata fara a fi nevoie face mai mult rau decat bine.
Faimoasa lege HG 568/2002 o puteti citi aici. In cadrul capitolului II, Art. 3. este specificat clar ca in Romania nu se va comercializa DECAT SARE IODATA!!!. Pai de ce intreb eu inca o data cu disperare? Lipsa iodului poate duce la hipotiroida insa si excesul poate duce la HIPERTIROIDIE. Va dati seama ca fiecare dintre noi isi procura sare cu voie sau fara din diverse alimente pe care le ingeram zilnic. Da, majoritatea contin sare, de la ketchup pana la pateuri, conserve, paine, totul adauga INCA PUTINA SARE IODATA glandei noastre tiroide.
Mai mult, din 2002 pana astazi, in numai 8 ani, cazurile de cancere tiroidiene s-a triplat. Daca in 2002 erau 3000 de cazuri, in 2007 erau deja peste 6000 de cazuri de cancer HIPERtiroidian. Astazi cred ca este mai mult decat triplat. DE CE se pastreaza tacerea asupra acestui lucru?
2) Sarea a fost “imbogatita” cu ANTIAGLOMERANT
Chiar asa. Verificati eticheta atunci cand cumparati sarea de masa. Veti observa in compozitie in cele mai multe cazuri, pe langa sare si iod si antiaglomerant sau E536 (ferocianura de potasiu). Motivul pentru care ni se spune ca s-a introdus pe langa iod (de parca nu era destul!!!) si aceste antiaglomerant este sa nu mai formeze sarea bulgarasi. PE BUNE?!!?!!?!?!?  Pe mine nu ma deranjeaza bulgarasii, nici de sare si nici de zahar. Este un fenomen perfect normal ca acestia sa se formeze in conditii de umiditate sau “transpiratie”. Dar asta nu afecteaza in nici un caz calitatea sarii! Atunci ce ese cu acest antiaglomerant, si de ce ni s-a introdus in sare? Ferocianura de potasiu (E 536, antiaglomerant), este in primul rand un compus ARTIFICIAL (facut de mana unor dobitoci, deci nu se regaseste in natura). Atunci cand vom gati cu o sare imbogatita cu antiaglomerant, la 100 de grade celsius, acesta se va descompune in: cianura de potasiu si clorura de fier. Desi cu totii inceraca sa ne minta ca ferocianura de potasiu este numai “putin toxica”, va spun eu: ESTE FOARTE TOXICA! Atat de toxica incat Anglia si America a interzis PRIN LEGE folosirea ei in alimentatie! (asta s-a intamplat pt ca oamneii s-au implicat si si-au cerut drepturile, nu din pamant din iarba verde) Oricat ar vrea unii sa dreaga busuiocul si sa bage capul in nisip ca strutul  este in mod clar toxic pt organism! In plus, cu cat sarea este tocata mai marunt, cu atat se inlatura oligoelementele si mineralele. In schimb se adauga antiaglomerantul si gata otrava pentru populatie! Populatie cam aglomerata dupa parerea unora si care ar trebui sa se mai rarefieze, daca intelegeti ce vreau sa zic. Un alt antiaglomerant intalnit este E535 (ferocianura de sodiu). Acesta se descompune ATENTIE!!! in cianura si hidrogen la 100 de grade Celsius. Printre afectiunile provocate de aceste otravuri se regasesc dintre cele mai grave:
  • cresterea incidentei bolii cardiace ischemice, datorita deficientei de magneziu;
  • accelerarea proceselor de ateroscleroza si decompensari ale insuficientei cardiace prin aportul de sodiu;
  • toxicitatea indusa de ferocianura de sodiu sau potasiu.
In acest timp, iodarea universala a sarii determina efecte adverse grave:
  • hipertiroidie indusa in populatia cu functie normala;
  • agravarea unei hipertiroidii preexistente;
  • cresterea ratei cancerului tiroidian;
  • cresterea volumului glandei tiroide.
  • afectarea vederii prin toxicitate directa asupra tiroidei;
  • cresterea incidentei bolilor alergice (inclusiv a socului anafilactic la iod – boala cu un procent inalt de mortalitate);
  • hipotiroidie fetala, indusa in viata intrauterina la femeile care consuma sare iodata.
Merita mentionat din nou  faptul ca iodarea universala a sarii nu se justifica, deoarece numarul de hipotiroidii este mic in Romania (cifrele oficiale oscileaza in jurul valorii de 12.000 cazuri). Consider, deci, ca a acorda intregii populatii a tarii numai un singur sortiment de sare – iodata – este un fel de experiment de tip Auschwitz. PS: la fel este si situatia zaharului rafinat, care este cancerigen si, dupa ultimele cercetari, este vinovat de afectiunile articulare. Din pacate nu mai este suficient sa ne plangem. TREBUIE SA NE PESE de sanatatea noastra si a copiilor nostri, TREBUIE SA LUAM ATITUDINE! Nimeni nu o va face in locul nostru!!! Desi se vrea sa credem ca suntem LIBERI, NU AVEM POSIBILITATEA DE A ALEGE!!! Prin urmare propun tuturor celor interesati, din orasele din tara, precum si din Bucuresti, SA LUAM ATITUDINE!!! Avem dreptul la o SARE NORMALA si NATURALA, BOGATA IN MINERALE si FARA ADITIVI!!!  Putem informa lumea pe strada, putem imparti pliante si strange semnaturi. Putem ajunge pana la Strassburg pentru ca sunt incalcate drepturile omului AICI. (dreptul de a avea de unde alege). LEGEA SARII IODATE TREBUIE SA CADA, ANTIAGLOMERANTUL TREBUIE INTERZIS!!! Sursa: Aripile lui Rafael]]>

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer