Accidentele vasculare cerebrale (AVC-urile) se situează în fruntea listei primelor 5 cauze de mortalitate, alături de infarct și  problemele pulmonare, conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății.

De aceea, orice informație pentru a preveni sau micșora impactul unui AVC este binevenită. Este cunoscut de asemenea faptul că primele minute de la producerea unui AVC sunt cruciale pentru recuperarea persoanei care a suferit accident vascular cerebral.

Există două tipuri principale de AVC: cel ischemic cauzat de lipsa fluxului sangvin și hemoragic din cauza sângerării. Acestea duc la părți ale creierului care nu funcționează corespunzător

Ischemia cerebrală este produsă de o reducere a fluxului sanguin cu durata de câteva secunde până la câteva minute. Dacă oprirea durează mai mult de câteva minute, apare infarctarea (moartea) țesutului cerebral irigat de vasul afectat.

Cele mai cunoscute simptome ale accidentului vascular cerebral sunt:

 • stări de amorțeală;

 • slăbiciune sau paralizie a feței;

 • tulburări de mers, vedere (cum ar fi: pierderea vederii doar pe o parte), vorbire (cum ar fi afazia expresivăafazia receptivă);

 • amețeală, pierderea echilibrului sau a coordonării;

 • confuzie, dureri de cap.

Cauzele de ischemie (infarct) cerebral sunt variate, însă important de cunoscut sunt factorii ce pot crește incidența apariției unei astfel de eveniment. Principalii factori de risc sunt obezitatea, fumatul, tensiunea arterială mare, colesterolul ridicat și diabetul.

În 2010, aproximativ 17 milioane de oameni au avut un accident vascular cerebral, iar 33 de milioane de oameni au avut un accident vascular cerebral și sunt în viață. Între anii 1990 și 2010 numărul accidentelor apărute a scăzut în fiecare an cu aproximativ 10% în țările dezvoltate și au crescut cu 10% în țările în curs de dezvoltare. în 2013, atacul vascular cerebral a fost cea de-a doua cea mai frecventă cauză de deces, după boala arterelor coronariene, însumând 6,4 milioane de decese (12% din total), în prezent locurile celor două cauze fiind inversate în clasamentul mondial al cauzelor de deces. Aproximativ 3,3 milioane de decese au rezultat din accidente vasculare ischemice, în timp ce 3,2 milioane de decese au rezultat din atacuri vasculare hemoragice. Aproximativ jumătate dintre persoanele ce au avut atac vascular cerebral trăiesc mai puțin de un an. Per total, două treimi dintre accidentele vasculare cerebrale apar la persoanele de peste 65 de ani.

Prevenție: prevenția în domeniul bililor specifice aparatului circulator presupune menținerea în bună stare a sistemului sanguin. Aceasta se poate realiza prin reducerea depunerilor de colesterol de pe pereții vaselor de sânge (fapt ce duce la îngroșarea și rigidizarea acestora). În acest sens, după vârsta de 45 de ani este indicat consumul periodic, în cantități mici, de aspirină (are calitatea de a fluidifica sângele și de a reduce vârfurile de tensiune aeterială), de obicei o jumătate de pastilă (aspenter sau bayer) dimineața și jumătate seara, fiind știut faptul că astfel de accidente vasculare apar preponderent fie la culcare fie dimineața la trezire.

Apoi este util sportul, postul negru cu apă, utilizarea lipitorilor.

Lipitorile se pot administra și imediat după un AVC deoarece prin secreția de hirudină (un puternic anti-coagulant) se împiedică formarea cheagurilor de sânge în zonele în care s-a produs AVC-ul, oprind astfel moartea zonei ne-irigate, fiind un excelent substitut pentru tratamentul anticoagulant cu Clexan inectabil, administrat în astfel de situații.

O altă metodă de prim ajutor vine din medicina tradițională chineză.

Un simplu ac poate salva viața unei persoane care suferă un accident vascular cerebral (AVC). Acest sfat este dat de un profesor chinez, care susține că putem interveni în cel mai scurt timp, când vedem că o persoană suferă un AVC, scrie doctorulzilei.ro

Mai întâi de toate, dacă observați simptomele unui accident vascular cerebral, apelați 112 și chemați ambulanța. Până la sosirea medicilor, puteți folosi tehnica acului.

Păstrați-vă calmul. Indiferent unde este victima, nu o mișcați. Potrivit www.healthyfoodhouse.com, puteți utiliza un ac obișnuit sau acul unei seringi.

1. Țineți acul deasupra unei surse de foc pentru a-l steriliza și utilizați-l apoi pentru a înțepa vârfurile celor 10 degete de la mâini.
2. Nu este nevoie să cunoașteți principii ale acupuncturii, trebuie să existe o distanță de câțiva milimetri întrunghie și locul înțepăturii.

3. Înțepați astfel încât sângele să înceapă să curgă.
4. Dacă sângele nu începe să picure, întindeți și presați pentru a-l face să curgă.
5. Când toate cele 10 degete sângerează, așteptați câteva minute. Veți observa că victima își va reveni.
5. Dacă gura victimei este încleștată, masați-i urechile până când se înroșesc.
6. Înțepați cu același ac zona moale a urechilor, astfel încât să curgă două picături de sânge din fiecare ureche. Câteva minute mai târziu, gura victimei va reveni la normal.

CategorySănătate
 1. May 10, 2021

  MR, Nu-Nu!
  Nu veniti la noi ca n-avem facut curat! Eu sunt cu cafeaua in pat si abia m-am trezit. Nu pot ca sa va primesc.

 2. May 10, 2021

  Bush e Republican, ce vrei? Si Trump e Republican dar tie nu-ti pasa.
  o jegoasa care nu numai ca nu se ridica dar mai si distruge alte tari

  Sper ca ai destul ulei. In plus tu te revolti impotriva white supremacy ca la noi black population e minoritate.
  Ce vrei tu, MR de fapt?

 3. May 12, 2021

  “Ei bine asa sunt oamenii in marea lor majoritate. Ei avand o minte animalica, ce inseamna o minte animalica?”
  Eu zic ca aici incheiem discutia pentru ca ai inceput cu insulte. Sau hai sa zicem, ma recunosc perfect in mintea animalica. Deci nu mai cochetam prin ascunzisuri, ca unul iubeste si altul nu iubeste si pararam si pararam. Cine are iubire de aruncat, sa dea drumul sa si-o arunce cat de mult si cat de des!
  Nu cred ca tin eu pe careva de picioare sa nu-si arate iubirea. Asta ar fi si ridicol:
  – Eu vreau sa iubesc toata lumea si sa-mi cant sufletul de bucurie.
  – Go ahead!

  “Urmaresti ceea ce iti place si fugi de ceea ce iti produce suferinta.”

  Din New York Times, acum 4 ore:

  “O femeie din India, de 24 de ani, declarată moartă de spital era de fapt în viață când a fost incinerată, susține familia ei.
  Rachna Sisodia a fost dusă la spitalul Sharda săptămâna trecută cu simptome de febră, respirație, tremurături și dureri abdominale.

  Dr. Singh a spus că RCP(resuscitare) a fost efectuată pe Sisodia în jurul orei 23:00 sâmbătă, dar „nu au primit niciun semn de viața în corp”. A fost declarată moartă la ora 23:45, spitalul trecand cauza ei de deces ca sindrom de distres respirator acut.
  Potrivit presei, soțul Sisodiei, Devesh Chaudhury, și-a luat corpul soției din spital în jurul orei 3 dimineața duminică și împreună cu niște prieteni apropiați s-au îndreptat spre satul Sapera Bhanpur pentru a o incinera
  Rugul funerar a început în jurul orei 7 dimineața, dar a fost oprit pentru că cineva din mulțime a crezut că Sisodia este încă în viață. Poliția a fost chemată la rug, dar Chaudhury a plecat când au sosit autoritățile.
  Ofițerii i-au scos corpul din rug și un examen post-mortem a dezvăluit că în plămânii femeii era cenușă, sugerând că nu era moartă când a început incinerarea.
  „Acest lucru se întâmplă când cineva este ars în viață”, a declarat pentru mass-media superintendentul poliției Rajesh Pandey. “Particulele intră în interior cu respirația. Dacă o persoană este moartă, astfel de particule nu pot ajunge la plămâni și in trahee.”

  A fost arsa de vie!

  R.I.P.!
  लोके क्यू वर्डेता डे एक फुगिट टोटा इंट्रिस्टेरिया – I-am scris in hindi.
  Om Mani Pe’me Hung

 4. May 15, 2021

  Ziceai ca nu canta cucul.
  https://www.facebook.com/photo?fbid=2884615528416797&set=pcb.2884618578416492
  Habar n-am ce a vazut. De gustibus non est disputandum.

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer