„Giroscopul animal” - uimitoarea armã secretã a micilor prãdãtori (VIDEO)

Un video hilar, postat de curând pe internet, nu numai cã a devenit viral, dar ajutã la informarea publicului larg cu privire la un mic „truc” secret al animalelor – în realitate o excepþionalã adaptare care le permite sã vâneze cu mare eficienþã.
Aºa cum se vede în filmarea de mai jos, pisica are uimitoarea capacitate de a-ºi menþine capul într-o poziþie fixã ºi privirea fixatã asupra unui singur punct, indiferent de direcþia în care este îndreptat restul corpului. Aceastã abilitate nu este întâlnitã numai la pisici. ªi bufniþele au propriul lor truc de “stabilizare a imaginii”. Chiar ºi oamenii au aceastã capacitate, doar cã procesul se limiteazã la nivelul globului ocular.
Ceea ce putem urmãri în aceastã filmare este o capacitate specificã unor animale, o posibilitate de a stabiliza imaginiile privite indiferent de miºcarea la care este supus corpul privitorului. Metaforic vorbind, este ca ºi cum animalele au un giroscop implantat în cap. De fapt, acest proces este un exemplu de reflex vestibulo-ocular, un reflex în care capul ºi ochii rãmân fixaþi pe o anumitã direcþie, atâta timp cât nu se exercitã un stres prea mare asupra corpului. La oameni, sistemul este similar, doar cã este orientat mai mult spre fixarea ochilor asupra obiectului, lucru care ne permite o mai mare flexibilitate a miºcãrilor capului. Fãrã aceastã capacitate, nu am putea citi în mers sau atunci când am face miºcãri cu capul. Sursa: Daily Mail]]>

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer