Pasapoartele biometrice au fost introduse in 2004 pentru combaterea fraudei. Insa, in contextul in care in Europa inca circula documente false, deputatii europeni cer Comisiei Europene sa ia in considerare reevaluarea regulilor privind emiterea de pasapoarte biometrice in UE. Conform estimarilor citate de deputati, intre 500.000 si 1.000.000, din cele 6,5 milioane de pasapoarte biometrice ce se afla in circulatie in Franta, sunt false. Conform unui studiu facut de guvernul local din Roermond, Olanda, 21% din amprente sunt ne-verificabile. In cadrul unei revizuiri a sistemului biometric, facuta in 2008, Parlamentul European a identificat mai multe puncte slabe:

  • fiabilitatea si utilitatea luarii de amprente in cazul copiilor si al persoanelor in varsta;
  • increderea care poate fi acordata procesului de colectare a datelor biometrice;
  • posibilele deficiente ale sistemelor de identificare si rata erorii in diverse state membre;
  • disparitatile existente in ceea ce priveste documentele care trebuie furnizate si modalitatea de emitere a documentelor respective.
Cu ce este diferit pasaportul biometric fata de cel vechi? Elementul de noutate al acestui tip de pasapoarte consta in introducerea mediului electronic de stocare (cipul). Cipul include datele personale existente in fila informatizata: nume, prenume, data nasterii, codul numeric personal, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetatenia. De asemenea, acesta contine imaginea faciala si impresiunile digitale a 2 degete pereche de la ambele maini, cu exceptia minorilor cu varsta sub 6 ani si persoanelor pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibila. In Romania, stat membru UE, pasapoartele biometrice au fost introduse in ianuarie 2010. sursa: europarl.europa.eu
]]>

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer