Dovleacul este cultivat in intreaga lume si folosit in mod diferit in functie de zona. Cu toate acestea, putini sunt cei care stiu cu adevarat cat de buna este leguma portocalie.
Digherbs scrie ca in Peru dovleacul era folosit nu doar ca aliment, ci si ca o ofranda pentru zei, iar in China este considerat un simbol al prosperitatii.
Pe langa acestea, dovleacul este bun si pentru sanatate pentru ca semintele sale scapa copiii de viermisorii intestinali, dar este bun si pentru adulti tot in acelasi scop. Planta contine un aminoacid care ucide parazitii intestinali precum teniile.
De asemenea, semintele au o mare cantitate de zinc, bun pentru prostata. Acestea sunt un calmant diuretic si ajuta in caz de inflamatii ale vezicii urinare.
Protectie anti-inflamatoare
Semintele de dovleac au un numar foarte mare de antioxidanti, iar dupa cum arata un studiu din 2005, uleiul rezultat din ele reduce inflamatiile provocate de boli precum artrita. Rezultatele sunt asemanatoare indometacinei, o pastila adesea folosita pentru aceasta boala.
Scad colesterolul
In 2008 o echipa de cercetatori a hranit cativa sobolani cu ulei din seminte de dovleac si de porumb, prima grupa prezentand o scadere a nivelului de colesterol si a trigliceridelor, spre deosebire de a doua. Si nivelul presiunii sanguine scazuse in urma acestei alimentatii.
Semintele au fitosteroli, foarte buni pentru eliminarea colesterolului in exces, pentru intarirea sistemului imunitar si prevenirea cancerului.
Minerale esentiale
Dovlecii sunt plini de minerale esentiale bunei functionari a organismului. Un sfert de ceasca de seminte contine 1,04 mg de magneziu, ceea ce inseamna peste 50% din cantitatea zilnica recomandata. Magneziul este esential pentru oase sanatoase, pentru un nivel normal al zaharului din sange si pentru reglarea colesterolului.
In plus, semintele de dovleac mai au si fosfor, triptofan (care te ajuta sa adormi mai usor), fier, cupru, proteine, zinc si vitamina K.
Semintele de dovleac mai contin miozina, un aminoacid ce ajuta foarte mult muschii. Tot ele pot ameliora senzatia de greata si te protejeaza de asa-zisa boala de calatorie. Joaca un rol important in apararea organismului de boli ale tractului digestiv si sunt bune pentru persoanele care sufera de guta. Acestea pot consuma si ceai de dovleac.
Uleiulul de seminte de dovleac este folosit pentru a vindeca arsurile, pielea crapata si anumite rani. Pasta din planta aceasta poate fi utilizata ca o cataplasma pentru arsuri.
Specialistii nu au anuntat ca ar exista contraindicatii in ceea ce priveste dovleacul si nici ca interactioneaza cu anumite medicamente.
]]>