Am primit ieri un mail, scris de cãtre un cursant yoga din Cluj probabil. M-aº fi bucurat ca mesajul respectiv sã fi fost ºi semnat (asumat), dar aceasta este singura “scãdere” a mesajului respectiv.

Îmi permit sã îl postez aici, cu menþiunea cã achiesez la concluziile lui de bun simþ, care îmi întãresc convingerea cã suntem mulþi colegi la acest curs de yoga care gandesc cu capul lor (aºa cum ºi trebuie sã o facem) ºi vãd lucrurile aºa cum sunt în realitate, ºi cu bune, ºi cu rele (din pãcate).

Redau în continuare conþinutul mesajului:

Subject: Graul si neghina… To: MISA Cluj <MISA_Cluj@yahoogroups.com>, gfyc <gfyc@yahoogroups.com>, Yoga Cluj <yoga_cluj@yahoogroups.com>

“Nu analiza progresul tau interior dupa ceea ce cred altii despre tine, numai daca stii ca te poti baza pe ei. Oamenii pot lauda sau critica pe altii din ratiuni gresite. Lor le place un lucru numai daca le sustine opiniile, chiar daca este gresit; si le displace orice este o amenintare fata de opiniile lor. Accepta cu seninatate si lauda si critica. Daca preferi una mai degraba decat alta, atunci mai bine prefera critica. Era un sfant in India ale carui adunari de seara erau deranjate de un vecin sceptic, care si-a facut un scop in viata sa gaseasca o greseala in orice spunea sau facea sfantul. Discipolii vroiau mereu sa il dea afara, dar maestrul nici nu vroia sa auda. Intr-o seara, un discipol a aparut la discutia de seara arborand un zambet larg. “Maestre, a strigat el entuziast, dusmanul tau, criticul, a murit ! “ “Of, vai ! a strigat sfantul, cu lacrimi in ochi. Sunt lovit. Cel mai bun prieten al meu a plecat din aceasta lume. Era singurul care vroia sa-mi arate greselile. Voi gasi vreodata altul la fel de sincer ca el pentru fiinta mea?””

Paramahansa Yogananda

====

“Exista doua feluri de indoiala: distructiva si constructiva. Indoiala distructiva este scepticismul obisnuit. Oamenii care cultiva aceasta atitudine sunt la fel de orbi in necredinta lor ca orice alt bigot in fanatismul sau. Pentru asa oameni, investigatia impartiala nu are nici o relevanta. Ei vor numai acea informatie care va nega idei noi, dar care va fi de acord cu opiniile lor, sau le va argumenta. Scepticismul este ca electricitatea statica in radioul mintii. Previne o persoana sa primeasca transmisiile intuitiei din tacerea interioara. Indoiala constructiva, pe de alta parte, este chestionarea inteligenta si examinarea impartiala, dreapta. Cei care cultiva aceasta atitudine nu prejudiciaza niciodata o idee. Nici nu vor accepta ca valide opiniile nefondate ale altora. Ei sunt deschisi si isi fundamenteaza concluziile in urma testelor obiective. Ei cauta de fapt sa verifice acele concluzii prin experienta proprie. Aceasta este apropierea potrivita de adevar.”

Paramahansa Yogananda

====

“Sectantismul este anatema religiei. Numai oamenii superficiali cred “Calea mea este singura adevarata – Toate celelalte cai sunt false” Se povesteste ca atunci cand Billy Sunday, faimosul predicator revivalist a murit, Sfantul Petru nu l-a lasat sa intre pe portile Raiului. “Cum adica nu ma lasi sa intru?” a intrebat suparat Billy Sunday. “Ce ai facut in timpul cat ai stat pe Pamant incat sa vii mai aproape de Dumnezeu”? a intrebat Sf. Petru. “De ce ma-ntrebi, dar atunci ce au insemnat miile de pacatosi pe care i-am convertit si i-am trimis in Rai?” “I-ai trimis tu”, a raspuns Sf. Petru, “dar nici unul nu a sosit…””

Paramahansa Yogananda

(nn: Dupa cum vedeti, Sfantul Petru nu l-a intrebat daca are “biletel de la Grieg” ci doar “Ce ai facut in timpul cat ai stat pe Pamant incat sa vii mai aproape de Dumnezeu”?…

Citatele sunt din “Esenþa realizãrii sinelui – înþelepciunea lui Paramhansa Yogananda”, pag 43 si 182-183 http://www.librarultau.ro/carte/esenta-realizarii-sinelui—intelepciunea-lui-paramhansa-yogananda–i11451

====

Nu pot sa nu observ in ultima perioada o radicalizare si o fanatizare a discursurilor si atitudinilor anumitor cursanti si/sau instructori MISA, atitudini care, in opinia mea (si nu numai) nu au nimic de a face cu spiritualitatea.

Site-ul yogaesoteric.net a devenit un fel de tabloid, cu articole de genul “senzational”, “stire bomba”, “dezvaluiri senzationale”, multe articole fiind niste mizerii cu minciuni si atacuri la persoana. Mai nou si “agentii secreti”au inceput sa scrie articole pe yogaesoteric. Desi stilul de a scrie a “agentului secret” este in rezonanta perfecta cu actiunile “divin integrate” a lui Grieg, nimeni nu pare sa observe. Stau si ma intreb de ce acel coleg de curs (probabil din categoria “VIP”) care a scris acel articol si a mintit apoi sustinand ca e de la un “agent secret” prefera sa manipuleze si sa minta, in loc sa-si asume punctele de vedere pe care le exprima. Atitudinea si limbajul din ultimul articol postat pe yogaesoteric de Nicu Catrina (ca raspuns la un articol de pe site-ul kamala.ro), mi-e greu sa le calific ca avand o legatura, cat de mica, cu spiritualitatea. Pacat… Nicu era chiar ultimul care mai tinea sus flamura spiritualitatii in MISA…

In tabere se realizeaza actiuni “divin integrate” (bazate pe ura, dispret si vrajba), se pun mesaje de la maestru cu tema “in aceasta scoala de yoga sunt deopotriva aspiranti, cursanti si dusmani” (probabil pentru a stimula fraternitatea si iubirea de aproape, nu-i asa ? ). Ca o paranteza, multe actiuni de-a lungul istoriei au fost considerate de catre initiatorii lor ca fiind “divin integrate”, facandu-se in numele lui Dumnezeu sau invocand ajutorul Sau (Inchizitia, Cruciadele, etc.)

Intrebarea este: cum s-a ajuns aici? De unde s-a plecat si unde s-a ajuns? De la dorinta sincera a unor oameni de a invata yoga, de a-L cunoaste pe Dumnezeu cum s-a ajuns la prostitutie, manipulare, minciuna, ura, fanatism, sectantism, etc.?

Raspunsul la aceste intrebari nu este simplu. Totusi, am observat unele tipare de gandire si comportament care s-au dezvoltat si propagat in cadrul MISA si care, consider eu, au contribuit la situatia de acum. O sa le mentionez pe cele mai relevante, unele intrand in contradictie flagranta cu YAMA si NIYAMA (fundamentul YOGA), fara a avea pretentia ca as detine adevarul absolut sau ca m-as afla pe un nivel inalt de constiinta. Pur si simplu “gandesc cu voce tare”, de pe nivelul meu inferior, tamasic, gregar, larvar (in acelasi timp imi cer scuze fata de colegii de curs pe care nu ii intereseaza ce gandesc eu).

Prima “neghina” rasarita in MISA a fost SECRETOMANIA. De la micile secrete legate de mantra-e sau informatiile din cursuri, s-a ajuns la juramintele la plecarea in Japonia/Austria/Italia/etc., la grupurile de Shakti si Vira, la unele initieri (mai ales la cele ce tin de sexualitate, dar nu numai), apoi s-a jurat pentru o planta, apoi pentru “Guru Sadhana”, apoi pentru tehnici de “revelare a Sinelui”, etc… Stau si ma intreb cand si unde se vor opri aceste juraminte? Deja s-a atins sfera patologicului. Fac juramintele (pentru aproape orice) parte din spiritualitate?

De aici a rasarit o noua “neghina”: MINCIUNA. De la micile minciuni nevinovate, pe care majoritatea oamenilor le fac in diverse situatii, s-a ajuns la modul de gandire “a minti este corect, daca este in beneficiul MISA sau al evolutiei spirituale, deoarece suntem o scoala tantrica si in acest caz totul este relativ, in functie de situatie”, trecand SATYA la “optionale”. De la minciunile pe care majoritatea cursantilor le-au spus familiei sau “larvarilor” care “nu inteleg tantra”, s-a ajuns la minciuna oficializata, postata cu mandrie in unele articole de pe site-ul Yogaesoteric.net (la MISA nu se face striptease, nu se face videochat, nu se fac filme porno, aceste zvonuri sunt lansate de persoane rau-voitoare si de masoni care ne vor raul). Fiind pusi in fata dovezilor, se incep alte minciuni (filmele au fost furate de procurori, dupa care de fapt matritele au fost luate de un agent secret pe nume “Mikail” care dupa aceea a disparut pe o insula din Tasmania, etc.). Aceleasi minciuni le sunt spuse si celor din anii mici de curs, deoarece ei “nu pot intelege deocamdata”, “nu au nivelul necesar”, iar “recunoasterea anumitor aspecte i-ar face pe unii sa renunte la o cale spirituala autentica”, etc.

De aici a rasarit o noua “neghina”: DUPLICITATEA. Da, intre noi putem discuta adevarul (de multe ori si acesta distorsionat), dar cei tamasici sau cei din anii mici nu pot intelege, ar interpreta gresit anumite actiuni, deoarece “nu au nivelul necesar”, prin urmare ei nu trebuie sa afle anumite aspecte. De asemenea, DUPLICITATEA uneori intra in fratie cu lupta pentru imaginea personala (a instructorilor in fata cursantilor, a “vira-silor” in fata “shakti-urilor”, a maestrului in fata discipolilor, etc.)

DUPLICITATEA se manifesta diferit, in functie de motivul pentru care este cursantul respectiv este in MISA (in unele cazuri doua sau chiar toate din motivele de mai jos se intrepatrund):

Unii sunt la curs pentru spiritualitate si pentru informatiile oferite. Atunci cand cineva le vorbeste despre potlogariile de la curs, unii accepta faptul ca la curs se intampla si lucruri care nu au nimic de a face cu spiritualitatea, dar le trec cu vederea deoarece, din punctul lor de vedere, ei nu sunt afectati direct si beneficiile pe care le primesc sunt mai mari decat eventualele deservicii. Unii sunt la curs pentru relatii sociale/sexuale si atunci cand cineva le vorbeste despre potlogariile de la curs, le ignora, deoarece multi sunt de acord cu ele iar persoana care le aduce in discutie este considerata a fi “un frustrat”, este “vulpea care n-ajunge la struguri si spune ca sunt acri”, este “invidios pe Grieg si pe altii”, indoielile lui se datoreaza “lipsei activitatii sexuale” (ca sa folosesc o exprimare politicoasa), etc. Unii sunt la curs deoarece le ofera mediul necesar de “lupta” impotriva fortelor raului/oculte/masonice, iar atunci cand cineva le vorbeste despre potlogariile de la curs este considerat a fi demoniac, agent infiltrat, cazut la teste, etc, Din DUPLICITATE a evoluat alta “neghina”, IPOCRIZIA, specifica celor care cunosc perfect potlogariile de la curs, dar care se folosesc de ele in interes propriu sau chiar ei le creeaza, printre acestia fiind: unii libidinosi/libidinoase, care nu traiesc decat cu gandul la “yoni”/”lingam” unii cu “suflet intreprinzator” care au diverse afaceri cu piata de consumatori/furnizori specifica MISA (au studiouri de videochat, afaceri cu “striptease”, site-uri erotice, etc.) Nu-i mai aduc in discutie pe cei cu CD/DVD-uri cu muzica/filme, lantisoare, tricouri, etc. deoarece comparativ cu primii, afacerile lor sunt “maruntisuri”. unii care depind de MISA ca sistem. Daca MISA dispare si “lumea lor” dispare. Unii stau in ashramuri, altii doar aici pot lega relatii de cuplu “deschise si detasate”, etc. (motivele sunt multiple). O alta “neghina” ce a evoluat in timp este reprezentata de FANATICI, persoane care au avut unele trairi/stari legate de Grieg si apoi, prin extrapolare, pentru ei, Grieg este “Dumnezeu pe Pamant”, care nu greseste niciodata, tot ce face si spune el este perfect si de multe ori neinteligibil de catre ceilalti care “nu au nivelul necesar”. Cu acestia nu poti discuta nimic. Creierul lor este setat pe “OFF”. Orice argument le-ai aduce, care sa-i faca sa gandeasca singuri, nu sa fie ganditi de altii este sortit esecului. Doar in momentul in care Dumnezeu, in infinita Lui intelepciune, ii va pune intr-o situatie in care sa-si seteze creierul din nou pe “ON”, va urma pentru ei trezirea la realitate…

Toate “neghinele”de mai sus au contribuit la radicalismul si fanatismul de acum. Este adevarat ca noi suntem in Dumnezeu si Dumnezeu este in toate, dar pot fi considerate aceste atitudini/actiuni mercantile ca fiind o componenta a unei cai spirituale? Fuziunea cu Dumnezeu se face cu “putza” si cu bani sau cu INIMA si IUBIRE ? Bineinteles, unii vor spune ca nu stiu eu sa transfigurez, “frumusetea e in ochii privitorului”, “fiecare judeca pe celalalt dupa propria perversitate”, ca n-am inteles nimic din tantra, etc. Dar eu ii intreb: asta este TANTRA? A trai din prostitutie? A face cat mai mult sex? Toate cuvintele frumoase (iubire, transfigurare, etc.) au fost atat de golite de sens incat s-au transformat intr-un limbaj de lemn, care este folosit din inertie de majoritatea cursantilor.

Ma intreb unde/cand s-a pierdut aspiratia generala la starea de YOGA (unirea cu Dumnezeu) ? Nu ma refer la cazuri individuale ci la nivelul general de constiinta din MISA, care din pacate nu a urcat mai sus de elasticul chilotilor. E adevarat ca starile sunt foarte importante, dar nu reprezinta totul. Cum ramane cu nivelul de constiinta? Si un oligofren poate trai starea de fericire, de orgasm, etc. dar numai un intelept poate trai starea de samadhi. Uitati-va la o conferinta de-a lui Eckhart Tolle si observati starea de samadhi pe care o traieste dublata fiind de o stare de umilinta…

Majoritatea celor care sunt inversunati impotriva criticilor aduse MISA au ei insisi mari indoieli. Credeti ca daca ii veti exclude/indeparta pe cei care au critici la adresa cursului (asa cum Cosmin <<Flexus Ex>> si Cristina au fost exclusi din grupul MISA_Cluj pe motiv ca sugereaza ca MISA ar fi o secta), asta va face sa dispara toate “neghinele” de la curs? Nu este decat “tactica strutului” care isis baga capul in nisip pana trece furtuna…

S-a anuntat pe grup ca sambata se vor da explicatii suplimentare legate de evenimentele din ultima perioada. Probabil ni se va pune o inregistrare audio a lui Grieg sau Nicu in care ni se va explica de ce e necesara “actiunea divin integrata” de la Herculane, cat de demoniac este Claudiu Trandafir & CO, sau altii care critica sau au criticat MISA, etc. Dar de adevaratele “neghine” din MISA cand se va discuta deschis?

Niciodata nu am negat “graul” din MISA. Dimpotriva, am fost si sunt profund recunoscator. Exista multe informatii benefice ce tin de spiritualitatea autentica. Dar ce facem cu “neghinele” din MISA care au inceput sa creasca mai mari decat graul? Luam atitudine? Sau ne facem ca nu le vedem si meditam cu Indra, pe “La Vie en Rose” la flasnetutza ? …

Un cursant

]]>

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer