Duminicã avem alegeri la Baroul București. Prilej de schimbare o datã la 4 ani. Iar domnul decan în funcție își face campanie electoralã folosind baza de date cu telefoanele avocaților bucureșteni – trimițând pe banii baroului, adicã tot pe banii noștri, ai avocaților din Baroul București, mii de mesaje electorale prin care ne îndeamnã sã îl re-alegem.

Screenshot_2015-05-13-09-29-32

Interesantã este formularea mesajului, modul de adresare cãtre electorat: domnul decan se și vede deja reales și ne cere sã fim alãturi de el în “noul mandat”, trecând peste un amãnunt ne-esențial în opinia dumnealui: încã nu a fost reales. Ca și cum votul nostru deja nu mai conteazã, dânsul este deja noul decan, noi nu trebuie decât sã îi fim alãturi pentru încã 4 ani. Te cred și eu cã nu mai conteazã, la cum s-au desfãșurat alegerile din ultimele Adunãri, și cum s-a furat la numãrarea voturilor.

Înțeleg sã îți faci campanie în condiții de echitate și egalitate cu ceilalți contracandidați, dar regula asta nu pare sã se aplice scumpului nostru decan.

Potrivit disp. art. 39 din REGULAMENTUL de organizare a Adunarii Generale de Alegere a Organelor de Conducere a Baroului Bucuresti din anul 2015 adoptat prin Hotararea nr. 2/2015 a Consiliului Baroului București, “Campania electorala se va desfasura prin orice mijloace de publicitate care nu contravin dispozitiilor legale generale si speciale.”

Nu știu cât de legalã și corectã este trimiterea de sms-uri cãtre alegãtori pe banii baroului, însã știu cu siguranțã cã eu personal nu voi vota un decan disperat sã își facã campanie electoralã pe banii mei.

Știu însã cu siguranțã cã domnul decan în funcție își face campanie asiduã la fumoarele și pe holurile Curții de Apel și Tribunalului București, socializând de mama focului cu toatã lumea, unde acu câteva luni nu bãga pe nimeni în seamã.

Pentru necunoscãtori, precizez cã prevederile art. 40 din Regulament prevãd în mod expres: “Este interzisa desfasurarea oricarei forme de publicitate electorala in incinta si spatiile Baroului Bucuresti, Filialei Bucuresti a Casei de Asigurari a Avocatilor, Casei Centrale de Asigurari a Avocatilor, Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor, instantelor de judecata, parchetelor si sectiilor de politie, precum si ale oricaror autoritati publice.

Acest decan de campanie nu seamãnã deloc cu cel precedent, cel care accepta cu capul plecat în poziția ghiocelului beștelelile trase confraților avocați de diverși judecãtori ai Curții de Apel, achiesând la muștruluialã în loc sã se îndrepte demn de spate și sã îi apere, sã apere demnitatea profesiei de avocat – cã de aceea e decan !

Decanul de campanie – numai lapte și miere, vrea “stabilitate” și “normalitate”. Pãi e normal ca oamenii care au cotizat la CAA o viațã întreagã sã nu aibã banii de pensie cuveniți ? E normal ca avocatul sã ajungã ruda sãracã a profesiilor juridice ? E normal sã fi umilit în permanențã de personalul administrativ al Baroului București, care își încaseazã salariile din banii noștri ? Despre ce stabilitate vorbește dl. Decan ? Financiarã, în nici un caz, cãci în urmã cu câțiva ani dl. Decan a achiesat viguros la ideea cã cei ce nu își pot permite costurile rãmânerii în profesie, trebuie sã plece: dovadã numãrul mare de avocați auto-suspendați, suspendați și excluși pentru cã nu își mai permit sã plãteascã taxele la Barou și Casa de Asigurãri a Avocaților.

Mie personal, mesajul domnului Decan Ion ILIE-IORDACHESCU îmi sunã a îndemn electoral neo-comunist din categoria celor folosite în alegeri de politrucul Ion Iliescu, care ne cerea sã votãm pentru “stabilitate” și “liniște socialã”.

Adãugând și faptul cã dl. Decan este expirat atât moral cât și legal, chiar nu vãd rolul dânsului în aceastã campanie, nu înțeleg pentru ce mai candideazã. A avut douã mandate: unul de doi ani și altul întreg, de 4 ani. În 6 ani a avut șansa sã ne dovedeascã ce poate. Și nu a putut mai nimic pentru noi, avocații de rând. E cazul sã lase pe alții sã facã mai mult decât a putut dumnealui. Tocmai de aceea am și formulat contestație împotriva candidaturii dânsului, gândindu-mã cã poate, confruntat cu realitatea, va avea un minim de decențã și își va retrage candidatura. Nu a fãcut acest gest, ba dimpotrivã, ne invitã sã îl votãm – pe banii noștri.

poza contestatie decan

De aceea, pot declara cu sinceritate cã “Iordãchescu pentru noi, este Iliescu doi”.

]]>

CategoryCauze Naţionale
Tags,
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer