Cesaria Evora a murit
 Cesaria Evora a murit, sambata, la varsta de 70 de ani, dupa ce a fost spitalizata vineri, din cauza unei insuficiente respiratorii si unui edem pulmonar.
“Diva desculta”, asa cum a fost ea cunoscuta in intreaga lume, s-a stins din viata la spitalul Baptista de Sousa, din Sao Vicente, Capul Verde, informeaza Aeiou Expresso. Promisese sa-si incheie cariera la Bucuresti Romanii erau nerabdatori la sfarsitul acestei veri sa o revada pe Cesaria Evora din nou intr-un concert ce ar fi trebuit sa aiba loc in luna octombrie. Din pacate, cantareata a avut probleme mari de sanatate si a fost obligata sa-si amane concertul.
Le-a promis, insa, romanilor, ca isi va incheia cariera cu o reprezentatie la Bucuresti, dar aceasta nu a mai avut loc. “Din pacate dupa indelungi discutii cu medicii si cu managerul Cesariei am hotarat sa anulam momentan inclusiv acest concert de la Bucuresti. Cesaria si-a exprimat insa dorinta de a-si incheia cariera intr-un ultimul spectacol ce va avea loc la Bucuresti. Am asigurat-o pe Cesaria ca ii suntem alaturi si asteptam cu nerabdare sa se refaca cat mai repede”, declara, la sfarsitul lunii septembrie, reprezentantul Project Events, Sorin Sararu. O voce de aur, venita dintr-un suflet chinuit Cesaria Evora s-a nascut in insula Sao Vincente a arhipelagului Capul Verde, pe 27 august 1941. A cantat ani de zile in diverse localuri din tara sa, apoi in hoteluri si la radioul local. Abia in 1988, la 47 de ani, un impresar a descoperit-o si a ajuntat-o sa inregistreze primul sau album, la Paris, La Diva Aux Pieds Nus (Diva Desculta), care s-a dovedit un succes extraordinar. De atunci a scos 11 albume, a vandut peste 5 milioane de unitati si a castigat numeroase premii, inclusiv premiul Grammy. Cesaria Evora canta morna, un amestec de blues si fado portughez. Harazita cu o voce exceptionala, fara nicio pregatire, Cesaria Evora a reusit sa fie nu doar apreciata, ci si indragita de milioane de iubitori ai muzicii de pe intreg globul, chiar daca cei mai multi dintre ei nu cunosteau limba in care isi interpreta cantecele. Ea a reusit de fiecare data sa transmita publicului sau nostalgie, eleganta si emotie, in ciuda acestui impediment. Printre cele mai apreciate albume se numara La Diva Aux Pieds Nus (1988), Mar Azul (1991), Miss Perfumado (1992), Sao Vicente di Longe (2001) sau Nha Sentimento (2009). Cantecele care au consacrat-o, precum “Carnaval de Sao Vicente”, “Angola”, “sangue de Beirona”, “Nutridinha”, Cinturao Tem Mele (Danca Tcha Tcha Tcha) sau “Nho Antone Escaderode”, precum si interpretarile sale magistrale ale unor melodii clasice precum “Besame mucho” sau Ausencia, vor ramane pentru totdeauna in inimile celor care au iubit-o. Prezenta sa scenica era cu totul neobisnuita, nu doar din cauza lipsei pantofilor, ci sa a nonconformismului de care dadea de multe ori dovada, fumand deseori pe scena, in timpul spectacolelor. Apreciata pe intreg mapamondul, “Diva desculta” nu si-a negat niciodata radacinile si a vorbit mereu deschis depre situatia oamenilor din tara sa. “Ar trebui sa veniti in tara mea, in Republica Capului Verde si sa vedeti saracia de acolo. Acesta este modul nostru de viata. Asa am crescut” a raspuns Cesaria intrebata de ce apare intotdeauna desculta pe scena.]]>

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer