Curtea Europeanã a Drepturilor Omului (CEDO) a refuzat, printr-o decizie a cãrei motivație a fost publicatã ieri, sã acorde satisfacție unui „cuplu” de lesbiene din Franța care reclamaserã interdicția impusã de autoritãțile franceze la adoptarea unui copil.
Este vorba despre douã femei, Gas și Dubois, care trãiesc împreunã din 1989. Ele nu sunt cãsãtorite, legea francezã nepermițând acest lucru, însã au semnat în 2002 un act notarial de parteneriat civil.
În anul 2000, Dubois a nãscut un copil, conceput prin inseminare artificialã cu un terț donator. Solicitarea partenerei sale de a adopta copilul a fost refuzatã de instanțele naționale pe motiv cã cele douã nu sunt cãsãtorite și cã adopția, denumitã în acest caz „simplã”, nu este posibilã.
Adopția simplã este posibilã doar dacã adoptatorul este cãsãtorit cu pãrintele natural al copilului.
Gas și Dubois au reclamat Franța la CEDO, solicitându-i sã constate violarea articolului 14 (interzicerea discriminãrii) și a art. 8 (respectul fațã de viața privatã și familialã) din Convenția Europeanã a Drepturilor Omului, a cãrei aplicare o vegheazã Curtea.
Instanța a respins acțiunea celor douã, motivând cã adoptarea de cãtre partenerã ar fi dus la pierderea autoritãții parentale de cãtre mama naturalã, situație contrarã principiului interesului superior al copilului, dominant în orice act îl care privește pe acesta. Nici sesizarea de discriminare nu a avut succes, întrucât orientarea sexualã diferitã nu a fost, în acest caz, motivul refuzului, de vreme ce adopția simplã nu este permisã nici cuplurilor heterosexuale necãsãtorite.
Motivația (rezumatã) a instanței este disponibilã aici (în limba francezã).
]]>

CategoryUncategorized
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer