Hotărârea privind noile măsuri restrictive adoptate de Guvern pentru combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 a fost publicată în Monitorul Oficial.

Noile măsuri intră în vigoare începând de luni 25 octombrie 2021.

Documentul Hotărârii Guvernului, pentru modificarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, poate fi consultat aici: Monitorul Oficial Partea I nr. 1013 (1)

Lista măsurilor restrictive:

 • Sunt interzise evenimentele private: nunți, botezuri, conferințe, workshop-uri, pe o durată de 30 de zile

 • Restricții la magazine. Limitarea accesului între orele 05.00 și 21.00

 • De la ora 22.00, pe întreg teritoriul țării va fi interzisă circulația, fiind admise doar unele excepții (urgențe, interes de serviciu, etc. la care se adaugă persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală).

 • Folosirea unui certificat fals sau a unuia împrumutat, care nu este al persoanei respective, atrage după sine răspunedera penală

 • Accesul în zonele care nu sunt considerate esențiale se face cu certificatul verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală

 • Accesul în zone considerate esențiale, inclusiv magazine sau farmacii, se poate face și fără certificat verde, dar numai prin respectarea măsurilor sanitare de siguranță

 • Copiii care sunt sub vârsta vaccinării nu pot intra în spațiile respective decât dacă sunt însoțiți de un adult care acre certificat verde de vaccinare

 • Accesul în magazinele alimentare din interiorul centrelor comerciale, adică mall-uri, se va face doar cu certificat verde, pentru că în mall se intră doar cu certificat verde

 • Ministerul Educației a primit aprobarea să emită un ordin privind intrarea în vigoare a unei vacanțe de două săptămâni, începând de luni, 25 octombrie, în tot sistemul școlar – inclusiv unitățile de tip after-school. Doar creșele rămân deschise.

 • Livrările la domiciliu se pot face și după ora 21.00

 • Accesul vizitatorilor în clădirile instituțiilor publice (primării, agenții de stat, etc) se face doar cu certificatul verde de vaccinare, cu testare de covid-19 sau dacă persoana a trecut prin boală.

 • Accesul în clădirile private în care se află peste 50 de persoane se face doar cu certificat verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală. Angajații care muncesc în aceste clădiri nu sunt obligați, deocamdată, să prezinte certificat verde, însă există deja un proiect de lege în Parlament care va impune acest lucru după ce va fi adoptat.

 • Activitățile sportive se vor desfășura fără public.

 • Se interzic concertele și spectacolele în aer liber.

 • Accesul turiștilor în unitățile de cazare se va face doar cu prezentarea certificatului verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală.

 • Angajatorii din sistemul public și privat trebuie să organizeze munca salariaților în sistem ”work from home” unde sunt mai mult de 50 de persoane, iar, dacă nu se poate, în ture de schimburi.

 • Masca devine obligatorie peste tot. Sunt eliminate toate excepțiile care au fost în vigoare până acum, ca de exemplu cea care prevedea faptul că masca nu trebuie purtată într-un spațiu închis unde sunt 10 persoane vaccinate. În exterior, singurele excepții acceptate pentru lipsa măștii sunt: activitățile sportive, individuale sau dacă se practică sport în condiții prevăzute de lege.

 • La procesiunile religioase trebuie asigurat un spațiu de doi metri pătrați între participanți, care trebuie să poarte și mască, fără a fi nevoie de certificat verde.

Totodată, în Senatul României se află în dezbatere, pe repede-înainte, proiectul de lege nr. 454/2021 privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private. 

Acest proiect îi are ca inițiatori pe: Carp Gheorghe – senator PNL; Cîţu Florin-Vasile – senator PNL; Cseke Attila-Zoltan – senator UDMR; Fenechiu Cătălin-Daniel – senator PNL; László Attila – senator UDMR; Turos Lóránd – senator UDMR; Bode Lucian-Nicolae – deputat PNL; Csoma Botond – deputat UDMR; Kelemen Hunor – deputat UDMR.

Pentru acest proiect au fost transmise Senatului un număr de 469 de opinii ale persoanelor interesate asupra propunerilor legislative aflate în consultare publică iar numărul acestora crește de la o zi la alta, ca dovadă că societatea civilă este intens preocupată de acest subiect.

Aveți aici spre lecturare:

expunerea de motive – 21L454EM

forma inițiatorului – 21L454FG

adresa de înaintare a inițiativei legislative pentru dezbatere – 21L454AD

avizul Consiliului Legsilativ – 21L454LG

Legea are caracter organic iar termenul de adoptare tacită este de 45 de zile, și se calculează de la data de 18.10.2021.

 1. October 24, 2021

  In curand va veni vremea topoarelor si a furcilor, ca tarfele comuniste de vorba buna nu inteleg…

 2. October 24, 2021

  * Daca lumea ar auzi si s-ar conforma intelegand ca sunt cerinte de minim bun simt in interes general, poate n-ar mai fi fost nevoie de astfel de spell-uiri penibile.

  * “Activitățile sportive se vor desfășura fără public.”
  Adica n-ai voie sa te uiti ca ii contaminezi?

  * “Restricții la magazine. Limitarea accesului între orele 05.00 și 21.00”
  Asta ati mai avut-o si a backfired. Unii chiar nu invata niciodata?

  * “Sunt interzise evenimentele private: nunți, botezuri, conferințe, workshop-uri, pe o durată de 30 de zile”
  Sa le interzica! In Tibet nu sta nimeni de paranghelii.

  Iesirea mea de la MISA se face prin profesarea acestui act de credinta:
  🎃🌾🌽🎃🌾🌽🎃🌾🌽

  Sa mai insist sau mi se da drumul indiscutabil?

 3. October 24, 2021

  https://www.facebook.com/watch/?v=942605116668573 de pe la min 14:52.
  Umbla lelea pe strada ca daca n-are musterii – sunt toti in vacanta.
  Si de ce n-ar aparea ca doar locu-i consacrat?
  Asa ma streseaza fiinta aceasta…
  Wicked witch of the very west, nici palarie n-are pe cap.
  Cu o stare de laxitate, de turpitudine dupa ea, imi vine s-o trag de par cata coada de cal si-a lasat sa-i creasca. E ca la tigani. Si fara masca.

  Latsoaso, nu vin! Nu vin, sa fie clar!
  Te duci tu cu Bivolaru al tau ca te si spun ca tineai tigarile incuiate in dulap si maica-ta te-a dat de gol unde le tineai. Esti o mincinoasa! Minti de se muta Bucurestiul in Moldova la Dorohoi.

  Uite aici stare de solaritate prin ascultare: iti iei boosterul la 6 luni si nu mai devreme ca nu te ia nimeni in considerare si porti masca si te dezinfectezi religios de ca si cum ai fi de zodie Fecioara.

  Deci gata cu facerea de bine!
  Asculti de ce zic eu, traiesti, daca nu, mai du-te de la mine ca nu stau sa te babysittez toata viata!
  Nu esti fiica-mea.
  Raspunderea mea in fata maica-tii aici se incheie. Pana aici a fost, ok?
  Nu asculti, eu nu am de ce sa am regrete.
  Si nici nu mai vii peste mine chiar daca dai ortul popii.
  Te duci la Bivolaru sa-ti cante la dibla si sa te polarizezi cu el si ma lasi pe mine in prostia mea.

  Si nu, nu esti tu mama ranitilor cum te pretinzi!
  Esti o speculanta de sentimente, prea abila pentru a fi prinsa si demascata.

  😥 Nu te cunosc! Pleaca de la mine, straino! Aduna-te cu your kind of people si eu cu my kind of people si gata!

  Om Tare Tuttare Ture Soha
  Green Tara e cea mai buna prietena!

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer