Natura ne ofera cateva plante cu efecte extraordinare asupra memoriei, imbunatatind considerabil fluxul cerebral si asigurand aportul unor nurtieni foarte importanti pentru functionarea celulelor nervoase: ginseng, salvie, pelin, vanilie, menta.

Mintea sanatoasa salasluieste intr-un corp sanatos, cum bine ne aduce aminte o veche expresie latina. Este important sa avem o memorie buna, aceasta ne ajuta atat la locul de munca, cat si in societate si in viata personala, exercitiul memoriei fiind totodata unul din secretele longevitatii, alaturi de alte cateva ca regimul sanatos, miscarea, somnul, pozitivismul. Pentru ca mintea noastra sa functioneze in conditii optime trebuie sa ii oferim creierului nutrientii de care acesta are nevoie si sa-i asiguram totodata un bun aport de oxigen..
Natura ne ofera cateva plante cu efecte extraordinare asupra memoriei, imbunatatind considerabil fluxul cerebral si asigurand aportul unor nurtieni foarte importanti pentru functionarea celulelor nervoase. Sa nu intelegeti insa ca numai prin “puterea” acestor plante veti deveni geniali, exercitiul mintii fiind foarte important.Top 5 plante care stimuleaza memoria
Top 5 plante care ajuta memoria
1. Ginsengul Ginsengul se numara printre cele mai cunoscute plante din medicina naturista din intreaga lume, fiind utilizat pentru efectele sale terapeutice inca din cele mai vechi timpuri. Ginsengul prezinta importante beneficii pentru functia cerebrala, provocand dilatatia vaselor la acest nivel si crescand in felul acesta fluxul sanguin. Cresetrea fruxului sanguin asigura atat un aport mai mare de nutrienti, cat si o oxigenare mai buna. Ginsengul este recomandat cu precautie celor care sufera de hipertensiune cerebrala sau de fragilitate vasculara. Dintre principalele proprietati ale ginsengului enumeram: – Inlatura efectele de senescenta (imbatranire) ale organismului – Fortifica organismul, intensificand activitatea sistemului imunitar. O substanta din ginseng numita saponina contine antioxidanti care ajuta la incetinirea procesului de imbatranire si la intarirea sistemului imunitar. – Ginsengul contine de asemenea steroizi. Chinezii numesc aceasta planta “esenta barbatilor” (gin=barbat, seng=esenta). Steroizii continuti in ginseng sunt foarte asemanatori cu cei pe care ii secreta corpul uman, fiind deci o planta utila pentru marirea performantelor sportive si inlaturarea oboselii musculare. – Ginsengul echilibreaza procesele metabolice prin continutul de saponine care au de asemenea rolul de a regla tensiunea, colesterolul si tensiunea arteriala. – Este un bun afrodisiac, prevenind disfunctiile sexuale atat ale barbatilor cat si ale femeilor. Totodata ginsengul sporeste fertilitatea femeilor si potenta barbatilor. – Stimuleaza digestia – Este un bun tonic cerebral, crescand performantele memoriei, atentiei si puterea de concentrare si totodata are efect de clamare, eliminand stresul psihic.
2. Salvia Salvia (Salvia officinalis) este o planta cu o aroma frumoasa folosita atat in condimentarea unor preparate culinare cat si in tratamentele armaterapeutice. Spre exemplu, folosirea uleiului de salvie ajuta considerabil in diminuarea celulitei. In ceea ce priveste functia cerebrala, salvia are efecte de calmare, de reducere a stresului, facilitand in felul acesta capacitatea de concentrare, crescand atentia focalizata.Top 5 plante care stimuleaza memoria
Astfel in procesele de invatare salvia ajuta la o buna concentrare chiar in medii mai putin favorabile, zgomotoase ori cu mult dinamism, fiind utila mai ales celor care au de invatat in timp scurt si se afla sub presiunea stresului.
3. Pelinul Exista doua feluri de pelin pe care le utilizam in medicina naturista: pelinul comun (Artemisia vulgaris) si pelinul amar (Artemisia absinthium). Pentru imbunatatirea memoriei se foloseste pelinul comun care este un exceptional tonic cerebral, stimulent nervos, avand si alte efecte: emenangog (stimuleaza venirea ciclului menstrual pentru persoanele cu diverse grade de amenoree), diaforetic, detoxifiant.
4. Vanilie Aroma de vanilie este un veritabil ajutor in memorie, avand capacitatea de a stimula functiile scoartei cerebrale, de a activa la limitele maximale SRAA-ul (sistemul reticular activator ascendent), astfel ca efectele sale asupra psihicului dar si intregului organism sunt uluitoare si in primul rand de activare, energizare. Vanilia careste tonusul cerebral, inlatura eficient oboseala, binedispune, creste capaitatea de atentie si memorare, reface tonusul digestiv, respirator, cardiac. Aceasta aroma reda acea “joie de vivre”. Este ideala aceasta aroma pentru desfasurarea activitatilor: la locul de munca, in birou, la cursuri, in timpul exercitiilor fizice. Aroma de vanilie este recunoscuta pentru cresterea tolerantei la stres si folosita in timpul invatarii ajuta la obtinerea unor rezultate excelente.
5. Menta Top 5 plante care stimuleaza memoria Cercetatorii italieni au descoperit ca in urma fierberii frunzelor de menta se elibereaza peste 12 compusi chimici instabili volatili care inhiba centrii agresivitatii. In felul acesta aroma mentei binedispune, calmeaza si invioreaza. Menta este foarte utila in stari de oboseala cauzata in special de suprasolicitare intelectuala, stres sau epuizare. Desi efectul mentolilor asupra centrilor agresivitatii este direct si imediat, pentru a obtine o eficienta maxima este nevoie de o cura de minimum 12 zile. Folositi ceaiul de menta, aromele si uleiurile de menta sau chiar frunze de menta in preparatele culinare, veti observa cum randamentul intelectual creste considerabil.
Sursa: Healthy.ro
]]>

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer