Septembrie 2023 ora 22, sediul PSD central din Aleea Modrogan

În sala de consiliu, așezați la masă se aflau liderii marcanți, trecuți și prezenți ai partidului. Un proiector afișa mare ecranul de zoom cu participarea liderilor care nu putuseră onora în carne și oase ședința de taină. Printre ei și Ion Iliescu, eternul președinte de onoare al partidului social democrat, care în ciuda venerabilei vârste de 93 de ani,  era o prezență lucidă la ședințele de conducere. Doamna Nina avusese o ușoară indispoziție alimentară, astfel că venerabilul lider participa tot prin zoom la ședință.

Marcel Ciolacu își drese vocea și începu vioi:

Declar deschisă ședința comitetului director al partidului național democrat de astăzi, 15 septembrie 2023. Pe ordinea de zi avem doar două puncte: alergerea candidatului partidului la alegerile prezidențiale din 2024 și stabilirea strategiei de campanie pentru aceste alegeri. Voi da cuvântul în ordinea înscrierilor.

Adrian Năstase își drese vocea și începu suav, cu voce mieroasă:

Stimați colegi, cred că a venit momentul ca PSD să impună un lider politic puternic, cu viziune, adaptat nevoilor societății românești de la acest moment. Consider că nu trebuie repetate greșelile trecutului, prin alegerea unor candidați atacabili prin trecutul lor, care să tragă partidul în jos în sondaje…

Adriane, dă-mi voie… – bubui în difuzoare vocea lui Ion Iliescu. Știu că sunt mulți de la această masă care se visează președinți. Și tu, Marcele, și tu Adriane. N-aș vrea să fiu ultimul președenite al României pe care l-a avut PSD-ul. Cred că acest partid poate mult mai mult. Însă pentru asta, trebuie să trecem peste luptele de putere și să alegem înțelept, un om cu șanse de reușită. Propunerea mea este să nu vă depuneți candidaturile cei ce ați avut sau aveți dosare penale. Ne trebuie un candidat curat, fără pete, un om pe care cetățenii să îl perceapă ca fiind de-al lor.

În sală se lăsă o clipă de tăcere, fiecare reflectând la cuvintele Bătrânului. Într-adevăr, de la Ion Iliescu încoace, PSD-ul ratase scrutin după scrutin, toate șansele de a impune un președinte la Cotroceni. De la alegerile din 2000, când Ion Iliescu luase ultimul său mandat de președinte al României, PSD-ul pierduse pe linie: În 2004 Băsescu îl bătuse pe Năstase. În 2009, tot Băsecu pe Geoană. În 2014 Johannis pe Ponta iar în 2019 tot Johannis pe Viorica, cu o victorie zdrobitoare de 66%-33%, cea mai mare diferență de scor din istoria partidului ! Nu-și mai puteau permite încă un rateu, în joc era însăși supraviețuirea Partidului !

Dom` președinte, dacă îmi permiteți – se auzi vocea precipitată a lui Vanghelie, în difuzor. Afeți foarte mare dreptate. Să terminăm odată cu șerpăriile și găștile din partid. Și eu sunt de părere că trebuie ales un om din popor, pentru popor. Poate să nici nu fie membru de partid, că îl facem după. Iportant e să dea bine la lume, să facă rating.

Vanghelie vorbea în semi-șoaptă pe un telefon băgat pe șest în celulă, lucru de înțeles deoarece se afla închis la Penitenciarul Rahova cu o pedeapsă de 11 ani și 8 luni închisoare. Ani de zile se rugase conducerea penitenciarului, de fostul primar să contribuie la renovarea singurului penitenciar din Sectorul 5 al Capitalei, iar acum lui Vanghelie îi părea rău că nu făcuse acest lucru. Păcatele tinereții… Spera ca din ele să învețe măcar actualul primar, fostul coleg de partid Piedone, pe care-l păștea o condamnare de 7 ani pentru dezastrul de la Colectiv, ce urma să fie executată în același penitenciar…

Atunci să auzim propuneri, spuse Marcel Ciolacu, ce prezida în calitate de președinte ședința. Supun la vot propunerea de a renunța la vechea strategie de a alege drept candidat al partidului la alegerile prezidențiale președintele în funcție al PSD.

Un murmur unanim și o mare de mâini ridicate puseră capăt visului lui Marcel de a se vedea pe lista scurtă de candidați la prezidențiale. Să vezi ce-o să-l certe Roxana acasă, o să-l taie o lună de la porția de savarină produsă în laboaratoarele firmei sale ! Deja slăbise 5 kile de la pedepsele primite acasă ca urmare a gafei cu chenzina la vedere, ce pusese punct aspirațiilor sale politice.

Bun ! Alte propuneri ?! Cum doriți să procedăm pentru alegerea noului candidat ? – întrebă dezamăgit Ciolacu

Dacă îmi dați voie… se auzi o voce.

Toate capetele se întoarseră contrariate spre cel ce vorbise. Era un tânăr nou intrat în partid, primit la ședință ca asistent-reprezentant al lui Liviu Dragnea, aflat și el pe ultimele zile de executare a pedepsei la Jilava.

Desigur, suspină Ciolacu.

După cum ați putut observa, trendul la nivel mondial s-a schimbat. Bătăliile electorale se duc pe marile rețele de socializare…

– Știm toate astea drăguță ! îl întrerupse nerăbdător Năstase. La fiecare campanie avem echipe de postaci pe facebook, investim milioane de euro în reclamă pe internet.

Dacă îmi dați voie să dezvolt ideea, continuă tânărul, nu este suficient să facem ce face deja toată lumea. Trebuie să trecem la următorul nivel. Să luăm exemplul alegerilor din Ucraina. Trebuie creeat un personaj cap coadă.

E cam târziu să creem un personaj de televiziune cu rol de președinte, spuse gânditor Ciolacu. Ucrainielilor le-a luat 4 ani să lanseze serialul și nici nu putem fi siguri dacă va avea succesul scontat…

Eu doresc să vă propun o altă strategie, continuă tânărul. De fiecare dată când un candidat este ales, jurnaliștii din tabăra adversă îi scotocesc și expun trecutul, relațiile din partid și atacând candidatul, afectează încrederea publicului în onestitatea și buna credință a membrilor și candidaților. Bătălia electorală are drept miză credibilitatea. Eu vă propun o soluție care să combată tot acest mecanism. Pe scurt, despre ce este vorba. Vom transforma partidul într-un comitet național de selecție a candidaților. Mâine vom anunța că s-a decis ca viitorul candidat la președenția României susținut de PSD să fie o persoană aleasă de popor. Cum facem asta ? Simplu. Inaugurăm o emisiune TV la un post de televiziune de-al nostru, cu titlul “Vreau să fiu Președinte”. Învităm toți românii doritori ca, în termen de 3 luni, să-și depună opțiunea de a fi aleși ca și candidați din partea PSD. Lista candidaților va fi publică pe site-ul emisiunii, astfel că fiecare candidat va putea să se vadă înscris, imediat ce și-a depus candidatura. La înscriere, candidații vor semna un angajament că în cazul în care vor devenii câștigătorii concursului și vor participa la alegerile prezidențiale din partea partidului, să semneze o cerere de adeziune în acest sens. Apoi, publicul își va vota favoriții iar în final vor realiza o serie de dezbateri televizate, pe diverse teme, nu doar politice, ca să nu plictisească lumea. Eventual facem o seară cu finaliști prezidențiabili la iUmor, alta la Vocea României și încă una cu Șefi la cuțite. Astfel că cel mai charismatic și simpatic va întruni votul popular. Acela va fi candidatul susținut de noi. Fără personaje politice compromise în jurul lui, fără legături cu trecutul partidului. Practic inatacabil. Vom da românilor președintele pe care și-l doresc. Astfel este imposibil să mai pierdem, căci un om simplu din popor va bate un orice candidat politic.

În sală se lăsă tăcerea, în care parcă puteai auzi gândurile celor celor prezenți, calculând avantajele și dezavantajele îndrăzneței propuneri.

Într-un final, Ciolacu rupse tăcerea:

Bun, și cum ne asigurăm că dacă câștigă, noul președinte va fi omul nostru ? Dacă ne trezim în finală cu o Șoșoacă, un Cheloo sau Nicușor Dan ?

Nu există garanții – răspunse tânărul. Însă știm că puterea corupe, mai ales pe cei simpli, nepregătiți pentru ea. Sunt mai mari șansele să putem păstra fidelitatea unui om care ne datorează totul, decât să-l pierdem în favoarea adversarilor noștri politici. Alternativa ar fi să pierdem din nou, să rămânem încă 5 ani sub conducerea unui om al celor de la Putere, care joacă cu ei. Gândiți-vă însă la avantaje. Dacă va fii ales, va fi din partea PSD, va avea nevoie de susținerea noastră politică în Parlament, CNSAS și Parlamentul European. În caz de eșec sau bâlbe prezidențiale, nu putem fi acuzați noi ca partid. Noi doar creem cadrul pentru ca opțiunea populară se fie adusă în fața electoratului. Ne vom comporta ca un adevărat partid social democrat: fără cumetrii sau relații de partid.

Și se trecu la vot.

A doua zi, Antenele anunțau înscrierile pentru concursul “VREAU SĂ FIU PREȘEDINTE !” organizat de PSD

 1. May 17, 2021

  Cat timp PSD contempla pe Iblis de candidat perfect, iata ca:
  https://evz.ro/wp-content/uploads/2021/05/iohannis-daniel.jpg
  adica elefantul (semn al prostiei) Daniel stramband ca un ornitorinc din trompa la ce-i sopteste Iohannis.

  “Îţi dau, îmi dai.”, a scris Ion Cristoiu.
  Privind la sceptrul de faraon al lui ornitorinc, te trec toate cele 10 porunci odata.
  Cum sa te pui cu crucea?
  Dar ce cauta faraon? Si de ce destrabalaul asta fara de capat unde ai voie orice si oricat de grav?

  Trezeste-te MR!
  Biserica ortodoxa nu-ti ofera mantuirea, nici nu-ti indica vreo cale. Sunt toti scapati din frau de ai lor si isi fac de cap in toate modurile murdare cu putinta.

  Ornitorincul stramba din nas ca animalul ce era uitand de gura lasata de Dumnezeu expre pentru a vorbi.
  Ce decadere! Ce serparaie starnita!
  Copperheads, diamondbacks, cerastus cerastus, tot ce vrei si ce nu vrei agitandu-si cozile in vant ca la salutul de drapel… crsss, crsss, nu ma atinge ca explodez pe invers!

  Eu iti recomand MR sa iei cizme cu pinteni si crampoane lu’ fiica-ta si sa invete sa dea cu picioarele, cu capul.

  In ce lume traim!

 2. May 17, 2021

  Asa e! Cereti vaccin fara efecte adverse grave, caci nu se iegzista ierectie grava corespunzand lor.
  Exista doar simpla. Atunci cand nu mai are, a crapat, da-l incolo de caine cu pestera lui cu tot!
  A stranutat ca boul pe pereti si nu l-a auzit nimeni sa-i spuna un Hai noroc, macar.

 3. May 17, 2021

  “Mi-au dat lacrimile când am văzut acest mesaj de combatere a bifobiei”,
  spuse MR in fata steagului 🏳‍🌈 de la intrarea in Ikea.

  Eu cred ca a vorbit cu sinceritate si emotie.
  Las acestea aici. ️‍🌈️‍🌈️‍🌈

 4. May 18, 2021

  “E OFICIAL: 488 de români au murit după vaccinarea cu prima sau ambele doze ale serurilor experimentale Covid. INSP: 27.274 români au făcut boala după ce s-au vaccinat împotriva ei. Cine răspunde pentru morții de după vaccin?”

  I f. don’t care. Aproape 30,000 au crapat in p. mamii lor de covid. Sa raspunda cine are raspunsuri! Mai mare primejdia decat tacaneala de a face scandal ca da iefecte advierse grave.
  A iesit limbrica Mihaila si a dat raportul.
  N-ati ascultat ca de ce sa ascultati voi? Sunteti toti mf cu c**u in sus. Va f****i la un “laptop” ca Danciloaia si va da BOR-ul pass ca sunteti buni. Sa va f**a cine va da trecerea!

 5. May 18, 2021

  MR, daca ai fi fost tu acel copil urmarind de la balcon cu mana rupta cum sunt atacati ai lui si decimati, as fi inteles. Dar tu nu esti si nu pot sa te las sa pleci asa.

  Copilas dragalas, inchizi ochii daca chiar ti-e frica de ac. Si nu are sa fie asa de rau.
  Scoti certificatul de nastere in care scrie ca ai parinti mergand pana la Adam si Eva.
  Eu te inteleg. Cum sa produci tu dovada parintilor? E vina mea ca nu m-am gandit la asta.
  Mergi sa te vaccinezi si fara sa arati dovada ca ai certificat de nastere, doar cu cartea de identitate.
  Are sa fie smecheria ultima de care doar tu si inca vreo cativa vor stii. Mai tare ca orice ca la cea acra.
  Parola, Pfizer- doza 1.

  Succes!

 6. May 18, 2021

  Te oftici degeaba MR. Isarescu face ce vrea ca doar e banca lui, el e guvernatorul ei.
  Aranjeaza cum vrea examenul, care examen e deja pierdere de timp din moment ce singurul lucru care i se cere Danciloaiei ea il face cu succes: bea cafele cu cei din Europa.

  Asa ca Isarescu decide cu cine se vede ea, nu tu.
  Cat despre cat de pacatoasa e, cum sa fie adevarate barfele?
  “tsa, tsa, tsa, capritsa mea, te-am adus din Africa.” – OMV e una din companiile motor al economiei.
  Ce vrei mai mult de atat?
  Tu si daca erai trans si in plus nasteai si nu faceai cat pantoful ei stang sau drept.
  Nu ca n-ai putea naste dar degeaba o faci ca nu te ridici la nivel. Ea e altceva!

 7. May 18, 2021

  Impactul lui Dancila merge pana peste hotare. Am vrut sa cumpar de la amazon si le-am dat ce au cerut: nr. check, act identitate si au luat plata ieri dar azi ma trezesc ca nu s-a inregistrat cumparatura pentru ca, si sigur e un dobitoc de indian la mijloc, nu le convine ca imi arat identitatea. Pai ce plm, scuzati expresia as avea de acoperit cand situatia e disperata? Am sa cumpar cu cash si cu asta, f…-i in dinti de blenoragici! Nu eu i-am pus sa fie atat de liberi incat sa se nasca in India.

 8. May 19, 2021

  “muie Ilici !”
  Nu sunt “ilici”, nu iau muie. Scoate biletul de autobuz furat!

 9. May 22, 2021

  Partea 6 cu Falina:
  34:33:
  Iar te acuza ca vrei sa fii Dumnezeu? Nici Iisus n-a vrut sa fie Dumnezeu. De ce incearca in disperare sa-ti induca ideea ca vrei sa fii Dumnezeu?

  De Iisus nu te contrazice ateul ca exista, pentru ca stie ca a trait acum 2000 de ani, dar de Dumnezeu nu poate spune cu siguranta ca exista. Atunci ca sa iasa in evidenta tiganul, se avanta sa sustina ca el e Dumnezeu.

  Daca vorbesti 4 ore de Dumnezeu nu inseamna ca si crezi in El ci inseamna ca exact 4 ore ai vorbit despre Dumnezeu, adica ai facut brainstorming cu ceea ce ai citit, cunosti de la altii ca in final sa iei aceata prelegere monolog s-o invelesti in celofan si s-o vinzi ca proprie contributie.

  “39:43
  “cat de multi ai vazut sunt care au atitudine de bunavointa…?”
  “Cel mai bine ar fi sa nu se bage. Deci in domeniul asta cel mai bine e sa nu te bagi daca nu esti pregatit. Pentru ca rezulta o karma pentru care daca ai fi constient de ea rezulta o karma ca nu ti-ar mai trebui.”

 10. May 23, 2021

  Ai solicitat invatatura. Eu nu am permisiune sa dau invatatura.
  Imi pare rau! Sunt un nimeni.

 11. May 23, 2021

  Minti prea mult ca sa mai fii credibil.
  Cf. generatiei de comunisti din RSR, tara socialista in care si tu te-ai nascut, Bivolaru si-a facut propria organizatie comunista de baza: MISA.
  Daca tu vrei sa fii misan, si sa ari cu plugul tau pe taramurile pline praline de fagaduinte, mergi nenica de ara si ne lasa pe noi cu texte ca ai fi budist! Deja ti se strica piese si le dai la ferometal sa ti le ajusteze “cu plante“ afro. 😂😂😂
  Ce calimera! Si un chinez ca dr. Li e de preferat.

 12. May 24, 2021

  Nu te cred MR ca Bivolaru este anti-comunist asa cum pretinde.
  Chiar daca ai inceput cursurile inainte de ’89 cu el, si tot nu te cred.
  Mentalul colectiv ia drept data a revolutiei Decembrie ’89.
  Si unde iti facea Bivolaru revolutia?
  Nu se vede din ziare ca ar fi facut el ceva. Doar ca i s-ar fi dat drumul de la Poiana Mare.
  Dar de ce fac eu astfel de afirmatie bizara este pentru ca inteleg ca pe cei de-o generatie ii leaga fire nevazute.
  E imposibil ca din multitudinea de supusi ai regimului comunist cum avem in toate familiile din Romania, ca acesta sa se ridice deasupra mediei de generatie ca tot ai postat tu legat de LGBTIQ.
  Eu nu-l vad ca cel mai crestin din generatia lui pentru ca nu cu generatia noastra trebuie Bivolaru comparat ci cu a lui, cu cea din care face parte el, cea a parintilor nostri si nu a noastra. Acolo ii este locul. Acolo unde i-a dat GVV referinte ca nu este prieten bun. Acolo unde acesta ii raspunde prefacut cu “conasul Gelul”. intentionat mimand inocenta pentru a-si duce auditoriul in minciuna.
  Pentru ca ma gandesc ce vrea el sa spuna cu aceste cuvinte si de ce le tin minte. De ce au acestea semnificatie pentru mine, forma sa de adresare chiar in lipsa?
  Sunt eu care il pun la interogatoriu? De ce da aceste detalii in mod benevol? Si stiind cum este de abil intunericul, este pentru ca ele au intentia de a zapaci oamenii in a-i duce pe calea lui si nu pe calea adversa. Si de ce pe calea sa? Ce anume este asa de rau sa mergi pe calea adversa lui Bivolaru? De ce sa ne lipseasca curajul sa pasim pe ea?
  Iti spun eu ce este. Se numeste ademenire. Poate tu nu vezi asa lucrurile, dar gandeste-te ce sens ar avea o persoana care nu are un social al sau, care nu are o meserie pe care sa si-o respecte, un hobby, o preocupare care sa-l puna in rand cu ceilalti din generatia sa, care mereu este gasit sub barem, este penru ca el are aceste adancimi ale lui pe care nu si le poate acoperi. Si atunci trage pe altii in ele.
  Faptul ca nu s-a inteles cu GVV care ii deschidea usile socialului si ca acesta s-a apucat sa vrea mai mult in fata prietenilor sai, mai mult decat ii era menit data fiind pozitia sa de protejat al GVV, lui i-a adus o realizare personala ca fara “prietenul” lui, fara averea acestuia si cunostintele lui este un nimeni. Cel care daruieste este maestrul, nu cel care primeste. In relatia dintre ei doi, GVV este dominant si luminos, nu Bivolaru.
  Lacunele lui energetice pe care si le stie ca le are fata de stapanul lui, vi le da voua cu generozitate. De aceea tu auzindu-i tanguirea, nu-i poti da drumul sa se duca. Tu cu pornirile tale bune de atunci, cu tineretea ta, nu l-ai inteles dar sigur ca ti-ai pus inima sa-l ajuti. Aici e caderea de care nu te pot feri.
  De aceea nu vrei acum sa iti fie distrusa imaginea lui deoarece iti sunt tie distruse eforturile si emotiile, trecutul. Si totusi ai spus tu insati ca “Iisus este cea mai inalta forma de iubire”.
  Imi pare rau de tine ca te-ai atasat de cineva care nu iti este ruda, nici macar tata si ca te-ai lasat inselat pana la a-l crede nevinovat de cand l-ai cunoscut si pana in 2004 cand incepi sa-l aperi din impulsul de a-i da acea glorie pe care si-o doreste, gloria de a fi revolutionar fara revolutie.
  Toata acea stralucire dusa …, da, recunosc, sunt o femeie rea! Am invatat de la o colega, Daniela, sa iau teancul de hartii si sa le arunc in sus ca sa fac show de muschi, explozii de energie.
  Cui pasa ca se distruge teancul de hartii importante?
  Asta iti fac eu acum.
  Iti iau sentimentele cu Bivolaru si ti le fac teanc ca sa ti le detonez ca sa pot vedea individul mai bine.
  Do you mind?
  Deci el fuge de GVV si de faptul ca a fost descoperit de acesta cat de parlit e, ca nu are scoala terminata in mod normal, ca nu are nimic care sa il propulseze cu adevarat. Si ce face Bivolaru? Spune ca el nu vrea cu burghezia, ca gaseste el cale.
  V-a povestit voua vreodata cum l-a cautat el pe Iisus si/sau integrarea in societate printr-o existenta obisnuita?

  Hehehe, your money are mine!
  Cum a avut incercari de a se indrepta daca era pacatos?
  Acesta este ceva ce ai putea gandi: Cum sa fie pacatos, daca are pregatit a spune ca el e inocent si a pune pe altii pe foc in locul sau ca fiind vinovati in timp ce el se ascunde de implinirea responsabilltatilor sale?

  Eu consider ca nu pot face mai mult de atat. Iti repet: ai atractie fatala fata de un mincinos ademenitor de tineri. Intelege si compara cu tatal tau si vezi diferenta! Tu alegi. Alege bine!

 13. June 20, 2021

  Noi avem asa ceva: https://www.firstonline.nl/wp-content/uploads/2021/01/wordpress-website-automatisch-vertalen.jpg
  E colorat in roz sa nu se vada si ii spune hotel dar e palace. In fiecare zi trec pe langa magaoaia asta care niciodata nu mi-a cazut bine la stomac. Niciodata! De cand am vazut-o, mi-a provocat repulsie. Cred ca nici unui roman nu-i place ca ajuns in America sa i se aduca aminte cat de sarac e si din ce comunism a iesit.
  Poti sa fii cel mai credincios in lume, cel mai curajos, cand dai ochii cu asa ceva, fugi ca alta scapare nu e.
  Si e vopsit in roz ca sorbetul si tot degeaba. Nici Casa Poporului nu-i asa de mare.
  E in apropriere de biserica Sf. Andrei a grecilor. Cand te uiti spre aceasta cladire desi e peste drum de biserica sau poate tocmai de aceea si prin contrast, parca ti se ridica toata istoria neamului in fata ta si iti dai seama cat esti de neinsemnat si abia te tin picioarele pentru ca intuiesti inlantuire, un lant de oameni multi tragand impreuna. Ce biserici aveam noi in comunism si ce intelegere intre crestini? Nici una! Nimic!
  Toti trageau tare pe egou si care se mai gasea sa nu te placa, te turna la Secu.
  De aia eu acum tin partea la pentecostali, adventisti, baptisti, etc. E pentru ca ei au fost primii care au zis ca nu mai suporta pe Ceausescu si ei au fugit primii din tara si n-au stat ca altii sa le vina tavalugul peste ei.
  Cat despre turnul lui Babel, da, li s-au incurcat limbile si nu s-au mai inteles. Dar cum sa te intelegi cand fiecare face ce vrea si nu ceea ce trebuie?

  Toti care ati ramas in Romania si ati suportat comunismul si pesedeala cretina si corupta impreuna si ati stat si n-ati cracnit nimic atatia ani ca acum sa va dati cu evantaiul aere ca sunteti doamne si domni,
  RUSINE SA VA FIE!
  Sunteti fara de Dumnezeu!
  Animalelor, bestiilor, sa nu va vaccinati! Crapati asa cum sunteti!

 14. June 20, 2021

  Preambul la Avatamsaka Sutra

  Budismul a fost introdus in China in bucati si bucatele. Atunci cand cunoasterea budismului s-a marit, diverse scoli au incercat sa prinda mai bine traditia budista prin formarea unor clasificari de invataturi cum ar fi Cele 5 Perioade si 8 Invataturi ale scolii Tiantai.

  Scoala Huayan a format o clasificare in 5:

  Invataturile Hinayana, in special ale Sarvastivadinilor
  Invataturile Mahayana, incluzand Yogacara, Madhyamaka
  “Invataturile Finale”, bazate pe invataturile Tathagatagarbha, in special pe Trezirea Credintei.
  Invatatura Spontana, care a ‘revelat’ (hsien) mai degraba de a “verbalizat invatatura”
  Invataturile Complete, ori Perfecte, ale sutrei Avatamsaka si ale scolii Huayan.
  Huayan si Chan aveau argumente doctrinale in ce priveste care ar fi cel mai corect concept al trezirii spontane. Invataturile scolii Chán erau privite ca inferioare de invatatorii Huayan. Scoala Chán a polemitizat impotriva acestei clasificari, alcatuindu-si propriile retorici in aparare.

  Influenta:
  Doctrinele scolii Huayan au ajuns sa aiba un profund impact asupra atitudinilor filozofice ale Budismului Est Asiatic. Conform Wei Daoru teoria lor de interfuziune perfecta a fost “gradual acceptata de toate traditiile Budiste si eventual a permeat toate aspectele Budismului Chinez.”

  Chán chinezesc a fost profund influentat de acesta, desi Chán de asemeni s-a definit pe sine prin distingere de Huayan. Tsung-mi, al Cincilea Patriarh al scolii Huayan, de asemeni a ocupat o pozitie prominenta in istoria Chán. In timpul Song, metafizica Huayan a fost complet asimilata de scoala Chán.

  Esenta Sutraei:

  Intrarea în Tărâmul Dharma

  Învățăturile atotcuprinzătoare din Sūtra Adorarii lui Buddha dezvăluie apariția interdependentă a tuturor lucrurilor din tărâmul Dharmei. Toate lucrurile se identifică și se intrepatrund reciproc, fără obstacole. Aceste învățături trec dincolo de experiența umană a spațiului și a timpului. Prin urmare, maeștrii Huayan expun aceste învățături în tezele lor și folosesc logica pentru a explica de ce nu există obstacole între lucruri. Deși tezele sunt denumite de către cercetători drept filozofia Huayan, ele nu sunt destinate dezbaterilor filozofice, ci au intenția de a-i convinge pe studenți să creadă în tărâmul Dharmei dezvăluit de Buddha. Deoarece toate lucrurile din tărâmul Dharmei sunt în unitate, tezele Huayan sunt în unitate cu practica meditației.

  Deși unii ar putea găsi explicațiile maestrilor Huayan greu de înțeles, cei care cred în mai mult de trei dimensiuni spațiale și o dimensiune temporală s-ar putea să nu le fie greu să accepte tărâmul Dharmei fără obstacole între lucruri. A intra în acest tărâm al Dharmei înseamnă să realizezi mintea înțelepciunii, care transcende experiența umană a spațiului și a timpului. Cu toate acestea, obiectivul nu este doar să experimentezi aceste lucruri libere, ci să salvezi ființele simțitoare de suferință și să le înveți să intre în acest tărâm al Dharmei. Prin urmare, în călătoria spirituală a unuia, ar trebui să ținem cont întotdeauna că Mahāyāna se bazează pe înțelepciune și compasiune pentru toate ființele simțitoare. Susținut de mintea bodhi și de credința cuiva în învățăturile din Sūtra de Adorare a lui Buddha, trebuie să întreprindem acțiuni universal demne prin toate etapele Căii Bodhisattva.

  Cei care prețuiesc această sūtra și se conformeaza învățăturii ei sunt adevărați fii ai lui Buddha, așa cum a afirmat Bodhisattva Samantabhadra. În fasciculul 52, capitolul 37c, el spune: „Această prețioasă sūtra cade numai în mâinile adevăraților fii ai regelui Dharma, care s-au născut în familia Tathāgata și au plantat rădăcini ale bunătății pentru a dobândi aspectul unui Tathāgata. Fii Buddha, fără acești fii adevărați Buddha, această ușă Dharma va dispărea în curând. De ce? Deoarece niciun călăreț al celor două vehicule nu aude această sutra, cu atât mai puțin o acceptă, o susține, o citește și o recită, o copiază sau o expune. Numai Bodhisattva-Mahāsattva-sii poate face aceste lucruri. Prin urmare, atunci când un Bodhisattva-Mahāsattva aude această ușă Dharma, el ar trebui să simtă o mare bucurie și să o accepte cu cea mai înaltă stimă și respect. De ce? Pentru că un Bodhisattva-Mahāsattva care crede și se încântă în această sūtra va atinge în curând anuttara-samyak-saṁbodhi ”

  Ai aceasta sutra ca sa nu ma mai vrei sa ma arunci pe Gange.

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer