Intr-o carte soc care urmeaza sa apara pe piata din Franta si din care s-au publicat deja extracte, doi specialisti, Bernard Debre, urolog si fost decan al Facultatii de Medicina din Paris si Philippe Even, presedinte al Institutului Necker, sustin ca 50% din medicamentele vandute sunt inutile, iar 5% periculoase.
Carte, denumita “Ghidul a 4.000 de medicamente utile, inutile si periculoase”, face o analiza a principalelor medicamente vandute in Franta si reprezinta o “carte de informare, si nu de opinie”, sustin autorii sai, aflam din Le Figaro.
Intr-un interviu acordat, Bernard Debre califica industria farmaceutica ca fiind “cea mai profitabila, cea mai cinica, cea mai putin etica dintre toate ramurile industriei”. Celalalt autor, Philippe Even apreciaza ca, pentru a rezolva problema lipsei de bani in domeniul sanatatii si deficitul din domeniul asigurarilor, “este suficient sa fie retrase de pe piata medicamentele periculoase, inutile sau ineficiente”.
Potrivit analizei din acest ghid, “50% din medicamente sunt inutile, 20% slab tolerate, iar 5% sunt potential periculoase”. Insa, “incredibilul paradox, este ca 75% sunt suportate din bugetul asigurarilor sociale de sanatate”, afirma autorii.
Acestia apreciaza, de exemplu, ca medicamentele impotriva colesterolului ridicat, “inghitite de 3 pana la 5 milioane de francezi” si care costa Franta “2 miliarde de euro pe an” sunt “complet inutile”.
Printre extractele publicate deja din carte se numara si lista neagra a medicamentelor periculoase, care include antiinflamatoare, medicamente cardiovasculare, pilule contraceptive.
Reprezentantii industriei farmaceutice din Franta au luat imediat pozitie, publicand un comunicat in care se precizeaza ca “aceasta carte contribuie la alarmarea inutila a bolnavilor, existand riscul ca acestia sa stopeze din propria initiativa tratamentul adecvat bolilor de care sufera.”
]]>