Oamenii de știință folosesc flash-uri de lumină în creier pentru a șterge cu adevărat amintirile… la șoareci.

În mod ironic, puține lucruri rămân în memoria celor care au vizionat superproducția din 1997 „Men In Black” precum Neuralyzerul. Este un instrument fictiv care, odată îndreptat către un martor nefericit al unor fenomene supranaturale sau extraterestre, emite o explozie rapidă de lumină care șterge amintirea celor văzute.

 

 

Pare… cel puțin semi-plauzibil, nu? O ficțiune foarte bună te poate face să-ți pui în discuție convingerile și, din moment ce este dezorientant să primești o lumină intermitentă în ochi, este ușor să crezi că anumite tipuri de lumină intermitentă îți pot afecta memoria. Dar, evident, nu există nicio bază științifică pentru acest fapt. Este doar un film. Nu-i așa?

Ei bine, un studiu recent al Universității Kyoto a complicat puțin lucrurile prin cercetările efectuate pe șoareci. Descoperirile au fost publicate pe 11 noiembrie 2021, într-un articol pentru Science intitulat „Stepwise synaptic plasticity events drive the early phase of memory consolidation” – oamenii de știință au reușit să relaxeze sinapsele nou create (conexiunile neuronale responsabile de formarea amintirilor). Studiul a implicat șoareci care au învățat că, dacă intră într-o cameră întunecată anexată la habitatul lor luminos, vor primi un șoc electric. Șoarecii au învățat că vor fi electrocutați la intrare și, astfel, au devenit precauți și temători în jurul camerei întunecate. Cei cărora li s-au anulat amintirile cu ajutorul tratamentului intrau în schimb în camera întunecată fericiți, ca și cum nu ar fi fost niciodată expuși la ea.

Aceștia au obținut acest rezultat folosind o proteină derivată din anenomele marine care produce atomi de oxigen distructivi ca răspuns la expunerea la lumină. Această proteină a fost introdusă la șoareci prin intermediul unui virus inofensiv, după ce au modificat proteina pentru a reduce efectele dăunătoare ale atomilor de oxigen. În loc să deterioreze căile neuronale, acum acestea doar le relaxează, împiedicând amintirile formate recent să fie rechemate.

Noile amintiri sunt create din experiență, cum ar fi experiența șoarecilor care au intrat în camera întunecată și au primit un șoc. Aceste amintiri sunt transferate prin creier prin intermediul somnului, unde intră în memoria pe termen lung. În cazul acestui experiment, un șoarece a fost injectat cu proteina SuperNova modificată și i s-a introdus o fibră optică în creier pentru a-l stimula cu lumină. După ce a fost introdus în camera de șocuri împreună cu alți șoareci de control, acestui șoarece i s-a stimulat creierul cu lumină imediat după ce a fost șocat, astfel încât informațiile nou învățate să fie șterse. După ce a dormit și s-a întors în cameră, acesta nu a manifestat frică, așa cum au făcut ceilalți șoareci.

Oamenii de știință au încercat, de asemenea, să șteargă memoria într-un alt mod, prin aprinderea unei lumini într-o altă parte a creierului – una care evocă amintiri mai îndepărtate. La două zile după experiența de învățare, aceștia au reușit să șteargă ceea ce șoarecele învățase. După 25 de zile, însă, trecuse prea mult timp și amintirile se consolidaseră în creier.

Domeniul în care se studiază sensibilitatea la lumină a neuronilor se numește optogenetică. Studiile anterioare ale optogeneticienilor au vizat întregul creier, mai degrabă decât anumite zone specifice în care s-ar putea forma noi amintiri. Acest studiu, însă, se referă la fereastra de timp specifică în care se creează amintirile. Mai degrabă decât să existe ca un singur concept fizic în interiorul creierului, se crede că amintirile sunt de fapt rememorate prin încrucișarea mai multor căi neuronale diferite – ceea ce ar putea explica de ce anumite amintiri sunt declanșate de anumite mirosuri sau sunete.

Folosind cunoștințele derivate din experimentele anterioare, cei doisprezece autori ai acestui studiu (Akihiro Goto, Ayaka Bota, Ken Miya, Jingbo Wang, Suzune Tsukamoto, Xinzhi Jiang, Daichi Hirai, Masanori Murayama, Tomoki Matsuda, Thomas J. McHugh, Takeharu Nagai și Yasunori Hayashi) au demonstrat cu succes că formarea memoriei pe termen lung poate fi oprită sau chiar inversată într-o fereastră localizată.

Reacțiile online au comparat procedura cu ceva din Doraemon sau din Fundația SCP, au glumit „fă-mi o favoare și scăpă-mă de ultimii zece ani” și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la utilizările neplăcute ale tehnologiei. Teoretic, atâta timp cât sinapsele pentru anumite amintiri pot fi identificate și tehnica poate fi realizată în timp util, aceasta ar putea fi utilizată în tratarea persoanelor care suferă de PTSD și de alte forme de traume psihice. Deocamdată, însă, această cercetare se limitează doar la șoareci. Dacă preferați să vă îmbunătățiți memoria decât să o pierdeți, atunci poate doriți să citiți despre beneficiile cafelei… sau despre această gumă de mestecat din 2017, deși nu ne amintim dacă aceasta a avut un succes deosebit sau nu.

Sources: Science – Stepwise synaptic plasticity events drive the early phase of memory consolidationNazology, Twitter/@NazologyInfo via My Game News Flash

preluare de pe mucenicul

CategorySănătate
  1. November 13, 2022

    S-o fi inventat. Am văzut KGF 2. M-a distrat. Cel puțin la acesta aveam traducere. Apoi am văzut Megadheera. Fără traducere! Am avut răbdare până la capăt. Cel mai palpitant era când bătea el din tobă și a căzut jos sedimentul de pe pictură și ei i s-a revelat pictura ei din altă viață, anterioară.

    Ne plac filmele indiene pentru că au sentimentalism ieftin. Ne fac să ne punem problema că ce ne-am face dacă am avea o iubire care nu cunoaște împlinire viața aceasta. Și ne stoarce o lacrimă la colțul ochilor pentru că plânge reptila din noi. O știm că plânge, e totală și ce de la mai stoarce la lacrimi!
    Popa spune să nu te desfeți cu lacrmi, noi facem exact pe dos: ne dedăm la lacrimi multe uitând să punem pe Dumnezeu pe primul loc. Punem pe Shiva și pe Kali la margine de prăpastie. Plângem după arhetipuri…

    Mi s-a umplu batista de lacrimi, ba! Adu alta ! Adu și niște crackers cu unt dacă tot te-ai dus în bucătărie! Și plângem noi acolo pentru Shiva, pentru … auzi cum îl cheamă: Yashu.
    Adică Iași este orașul lui Mesia. Duh, e la mintea cocoșului!
    Și așa găsim înțelesuri ascunse și ne terfelim mintea în citirea cărților eretice. Citim cărți eretice și ne smiorcaim la ele cât se poate că alea de rugăciuni sunt seci, nici n-ai răbdare să le citești. Sunt toate virginale și neatinse, mai ceva ca moaștele.

    Eu nu înțeleg de ce lumea e supărată pe venerarea moaștelor. Oasele alea sunt parte din mintea celui care a fost.

    Dar cu pictura aceea, ea a avut un flashback și i s-a revelat și i-a venit memoria întregii vieți îndărăt și pam-pam!
    Prima versiune de film era comentată de un indian peste dialogurile lor. Hahaha, adică traducea peisajului și ce simțeau personajele. Probabil că producția bollywoodiana sau ce era, trebuia să scoată bani mulți, să și -i recupereze.
    Deci ca la India că tot mă cheamă pe mine Rodica și adică mai am scăpare de la normele creștinismului! Măcar în nume mai am scăpare că nu trebuie să fiu total sfântă. Cum ar fi să trăiesc viața total că o sfântă? Come on, să fim realiști ! Mai și idealizăm, adică ce am învățat la Bivolaru – transfigurăm.
    Și ne bucurăm de a doua tinerețe, de a treia. Bucuria gustului este o bucurie minoră, la MISA doar au orgasmul gustativ, la filmele indiene și ce dacă sunt exagerate de dă eroul sau supereroul un pumn de cade o armata! Tu nu știi să gândești sectar precum producătorul. E pentru că și-a ridicat kundalini și are puteri paranormale, bă! Vezi că nu știai? Degeaba ai citit cursurile de yoga dacă n-ai făcut legătura cu ce vezi pe ecran. Când îți iei floricele să – ți iei de- alea dietetice! Și de la untul de pe floricele se pune grăsime pe creier și nu mai vezi apoi că îți atârnă pe frunte.

    A fost aseară minune. După ce taică-meu mi-a mulțumit în felul său că i-am făcut cumpărături numindu-mă urâtă pentru că trag spre Democrați, a venit minunea. Citeam titlul la Nevada, adică chiar la Dave la Las Vegas, că au câștigat Democrații. Serios? Chiar am reușit să avem majoritatea? M-am bucurat ca un copil că e pus jos șarpele și nu mai minte. Sau dacă minte, nu mai muscă pe toată lumea. M-am bucurat.
    Ne mai și zâmbește Dumnezeu câteodată. Și ce dacă sunt și gay și blacks și alții de partea noastră și câștigăm cu toțîi odată! Bucuria e la fel de mare. E bucuria viețîi. Se numește democrație și nu despotismul unuia sau altuia care crede că stăpânește el toate sufletele din univers. Când vrea să strângă pe careva de gât să îi posede și suflarea, acela moare. Nu știe să iubească. Nu știe să vrea fericirea și pentru celălalt. Nu vrea decât să meargă după capul lui care e prost pentru că nu e instruit. Cu cât se dă mai mare și mai puternic, cu atât nația de oameni mici ca mine se bucură mai tare de orice succes. Este câștigat pe merit. Orice victorie te unge la suflet. Îți crează o stare bună, îți crește încrederea în puterea dreptății, îți ridică moralul.
    Mihai Rapcea crede că alții vor neapărat să îl tragă pe el de la ce îi place lui. Lui îi place să se ia la harță cu evreii. Asta este în capul lui fixație. Nu poate să le priceapă religia și de aceea îi urmărește și când una sau alta, pac! face ca petarda ! Băi nenică ba ! Ai fixație cu ei, ai obsesie?
    Tu știai că numele tău înseamnă moartea, că tu ceri moartea tuturor? Oprește-te! Deși ești din neam cu ei, după nume, nu ești cu ei. Tu îi harasezi pe ei, nu ei te haraseaza pe tine cu existența lor! Ești foarte împotrivă că ești rupt de la ei. Ok, am înțeles! Dar caută și tu să fii cu Dumnezeu, nu mereu să vrei ceartă cu ei! La ce îți trebuie? Tu înțelegi că e lipsit de sens să tot cerșești de la ei? Nu vei fi înapoi cu ei pe același drum, în aceeași oală. Consolează-te cu ideea, liniștește-te! Tot te uiți la Bibi Netanyahu, la Israel, la cutare, la una, la alta, tot îți sar butoanele de alarmă. Tu realizezi că îți trăiești o viață pe care ei ți-o dictează, pe care tu îi și lași să ți-o dicteze? Tu sari la toate chestiile pe care le fac ei. Tu te alertezi, noi ne uităm la ține și nimeni nu înțelege ce ai.
    Tu dintr -o dată alergi după ei, faci mare gălăgie și vrei să-i faci să zboare de parcă ar avea aripi.
    E ridicol! E ridicolă toată situația! Nu mai alerga! Domnul spune că te irosești pe eforturi care sunt inutile. Ia – ți ca tema ce este democrația, poftim! Și cum ți -ar place ție dacă ai fi într -un stat atât de amalgamat ca al nostru să faci încât să vrei să- ți aperi bucățica de fericire pe care o primești în baza ei?
    Uite vezi Far and away când își revendicau pământurile! Este o mândrie să vrei să-ți clădești o altă viață. Înțelege și americanul de rând, nu numai românul de rând! Ne spui că sunt obligate companiile să aibă angajați African Americans, Nu este adevărat aceasta! Nu se practică și știu mai bine pentru că sunt aici.
    Ce sens are să tot crezi zvonuri și știri care se vede că te chinui să le iei atât de puțin din mainstream că nu înțeleg cum încă mai ești în viață. Dacă vrei să vezi clar în față, da găina prin fundul căreia te uiți la o parte! Cam asta e!
    Mi-a plăcut că ai calitatea hrănirii. Mi-ai oferit filme indiene ca vai de ele. Am plâns și mi-a trecut. Acum sunt în post-digestie. Când vine Satana, vine cu multe tentații. Ba că să-mi iau și eu tobă, ba că îmi trebuie bijuterii, ba una, ba alta. Vine cu materialismul după ea. Deci hai să ne bucurăm de victoria democraților că e bine acum pentru noi că avem motivare pentru ce trăi!
    Toată chestia asta e că dacă nu-i oferi nebunului ce vrea, nu știi la ce să te aștepți. Nu e că ce teoretizezi tu. Istoria nu începe de la tine! Și vezi ai grijă! Nu te duce în sala de judecată să vorbești agresiv cum o fac eu că te dau aia afară !
    Te-am pupat! Pe obraz, atât! Ca la creștini! Să nu leșini, “beastie”!
    E de bucurie că au iesit democrații, adică ăia mici, mitici si mulți.

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer