un articol de Radu akka piticu gratis

În timp ce sfidãtordefericitul Daniel aghezmuia redacția Trinitas cu trafaletul, sã aplice uniform stratul de sfințenie pe perete, mi-am adus aminte de un caz foarte trist de om religios.

daniel

E vorba de Danii B. Un bãiat de care tot mai facem mișto la Nimic Nou. Vreo 18 ani, gras, coșuros, afon, cântã cântecele agramate și autotunate despre Dumnezeu.

E amuzant sã râzi de un prost care se roagã pentru tine la telefon. Dar sã trecem la lucruri serioase. Pentru asta, sã urmãrim ceva de 10 ori mai dement decât orice lucru fãcut de Danii B vreodatã.

Acuma ãsta e rahat dement. Uitați-vã în cât detaliu bolnav și-a imaginat un nebun iadul. Și a stat sã facã voci și sã caute țipete pe internet. Știu ce gândiți. La ce pula mea m-am uitat? Cine e dementul care face așa ceva? De ce?

Ei bine, el e. Aurel Binder. Aici ne explicã în 16 minute cum i s-a întors lui viața pe dos.

Cel mai probabil nu ați avut rãbdare sã urmãriți cele 16 minute, deși e una dintre cele mai revelatoare povești despre natura umanã pe care le-am vãzut vreodatã. Am sã vã fac un rezumat.

Aurel Binder trãia cu familia în Germania pânã într-o bunã zi, acum o lunã, când a fost scos din casã de protecția copilului, cu acordul soției. Și el nu înțelege ce a fãcut greșit și cum s-a întâmplat una ca asta. În ultimul timp, cei trei copii mai mari dintre cei nouã ai familiei lui au început sã se ocupe de lucruri necurate. Au început sã asculte muzicã din lume, hip-hop prin casã. Fetele au început sã se machieze. O fatã a început sã vorbeascã cu bãieți necunoscuți. Vã dați seama, lucruri grave care l-au mâhnit pe bunul om. Și i-a mustrat ca în biblie. I-a bãtut cu nuiaua, cum scrie în biblie. A fãcut orice ar putea sã facã un tatã și sã scrie și în biblie. Și drept rãsplatã l-au dat afarã cu toții și nu vor sã-l mai primeascã în familia lor.

La minutul 12 aflãm și cã el dorește foarte mult sã se întoarcã în familie. Cã îi iubește. Și nu se pricepe la chestii femeiești, gen gãtit așa cã are diaree de câteva zile. Dar asta nu e relevant. Asta e doar amuzant.

Relevant este sã înțelegem genul ãsta de idiot, cãruia de mic i s-au spus niște chestii pe care el le-a luat ca adevãruri de necontestat în jurul cãrora se construiește lumea. Din punctul lui de vedere, nu e el neadaptat la realitatea înconjurãtoare. Ci realitatea deviazã de la cum știe el cã ar trebui sã fie. Și el e un om bun, care încearcã sã o ducã pe drumul cel bun. Nu din grandomanie și nici din egoism. Ci pur și simplu așa a fost adânc programat, sã vadã programul lui ca realitate și orice deviere ca o greșealã care trebuie corectatã pentru binele realitãții.

Asta e partea tristã. Cã din punctul lui de vedere de idiot, el este un martir. Pentru el iadul e ceva real și el încearcã sã-și salveze familia. Și asta e fața cea mai scârboasã a religiei.

Nu încerc sã atac religia, ca idee aici. E o diferențã mare între a crede într-o ființã superioarã ție și a crede într-o ființã superioarã ție care o sã-ți tortureze copilul dupã moarte pentru cã a ascultat hip-hop. Prima e doar naivitate și optimism. A doua e imbecilitate purã. Iar Aurel Binder e un imbecil. Ai putea, la prima vedere sã spui cã e vina religiei cã Aurel Binder e așa cum e. Dar nu religia l-a fãcut imbecil ci invers. Imbecilitatea l-a fãcut maniac religios.

Da, religia face monștri din imbecili. Monștri cu intenții bune. Cel mai trist tip de monstru. Dar absolut orice credințã face asta din imbecil. Patriotismul transformã imbecilul în extremist xenofob. Pânã și ceva inofensiv ca fotbalul îl transformã pe imbecil în ultras violent care se bate cu jandarmii. Pentru cã imbecilul dintr-o credințã nu va înțelege idei și posibilitãți. Va înțelege principii și reguli. Și datoria de a impune acele principii și reguli oamenilor din jur.

Și așa ne întoarcem la Danii B. Bãiatul care cântã hip-hop religios și de care râdem cu toți. Dani Binder. Din Germania. La fel ca si Aurel Binder.

Ar putea fi o coincidențã de nume, ar putea fi.

Dar cel mai probabil asta a înțeles un copil din a încerca sã împace ocupațiile tinerilor de vârsta lui cu principiile unui tatã imbecil și maniac religios. Intersecția dintre viața de adolescent și cea de familie de zeloți. Și da, râdem de el. E amuzant Danii B. Dar gândiți-vã cum ați fi ajuns voi în adolescențã, nãscându-vã cu robotul ãla religios ca tatã. Cel mai probabil la fel de defecți ca Danii B.

Și ãia care spuneți cã așa-i trebuie lu nea Aurel. Bine cã l-au dat afarã din casã. Da. Bine pentru copiii ãia. Dar complet inutil pentru el. E un animal cu intenții bune complet incapabil sã își dea seama ce a fãcut greșit. Sã îl pedepsești e ca și cum ai pedepsi un câine cã se pișã la copaci. Asta e natura lui. Tot ce poți sã-l faci sã creadã e cã Dumnezeu îl pune la încercare și sã se scufunde și mai tare în fanatism religios.

Și țineți minte. Din punctul lui de vedere din care e incapabil sã iasã, e doar un om care vrea sã-și salveze familia.

]]>

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer