De-a lungul timpului, au fost foarte multe discuții și dezbateri pro și contra, dacă pogorârea Luminii la Sfântul Mormânt este un fenomen spiritual sau doar o șarlatanie menită să întrețină credința creștinilor în miracolul Învierii lui Hristos.

Sunt cunoscute desigur, toate măsurile luate de autorități, similare cu cele ale verificărilor făcute în cazul magicienilor sau mentaliștilor, pentru a se asigura că nu există trucuri ascunse, mijloace măsluite de aprindere a lumânărilor purtate de preotul care pătrunde în Sfântul Mormânt.

În cazul minunii sărbătorii Învierii, mormântul este verificat minuțios de polițiști și reprezentanți ai mai multor culte, apoi este sigilat, iar preotul care intră în Sfântul mormânt nu are la el nici un mijloc de aprindere a lumânărilor, doar lumânările. E drept, unii au speculat că este posibil ca lumânările respective să aibă îmbibate fitilele cu fosfor alb acoperit cu ceară, sau o altă substanță care să ardă la expunerea în aer liber, grecii fiind renumiți în istorie pentru secretul bine păstral al “focului grecesc”, un strămoș al napalmului, capabil să ardă și în apă.

Cu toate acestea, verificări amănunțite au fost făcute în mai mulți ani de chimiști străluciți, care nu au reușit să găsească nici o substanță inflamabilă ascunsă pe corpul, veșmintele sau lumânările purtate de preotul oficiant (să nu uităm că acțiunea se petrece în inima Israelului, unde iudaismul sionist ar avea tot interesul să decredibilizeze creștinismul pentru a elimina un adversar istoric).

Pentru noi, ca oameni moderni, cu spirit științific, minunea aprinderii din senin a lumânărilor sfidează logica fizicii și suntem mai degrabă înclinați să căutăm explicații științifice, ne-putând explica altfel decât prin miracol acest fenomen minunat. Și cum miracolul este rarisim în viețile noastre, de cele mai multe ori partea rațională învinge tăcut, și ne păstrăm un respect aparent pentru miracolul respectiv, fără a crede cu tot sufletul în minunea pogorârii luminii sfinte, dându-i mai degrabă o aparență simbolică, convenabilă pentru spiritul nostru științific.

Cu toate acestea, astăzi am observat un amănunt care m-a tulburat și m-a făcut să CRED CU ADEVĂRAT pentru prima dată că lumina respectivă se pogoară și aprinde lumânările din mâna preotului ÎN MOD MIRACULOS, PRIN PUTEREA LUI HRISTOS.

Am văzut pe blogul lui saccsiv un articol cu titlul “HRISTOS A INVIAT! Sfanta Lumina a venit si in 2021, ora 13:55” iar ora respectivă mi-a atras atenția în mod special.

Verificând apoi ora răsăritului soarelui la Ierusalim exact în ziua de 1 mai (ziua de Înviere), am fost surprins să constat că soarele a răsărit acolo exact la ora 5:54

Pentru cei ce cunosc tainele străvechiului sistem indian Swara Yoga sau modul de calcul al momentelor tatvice din Kalachakra (foarte asemănător cu cel din sistemul Kabalei) este evident faptul că Lumina Sfântă s-a pogorât și a aprins lumânările exact la momentul manifestării sub-tatvei akasha în tatva akasha, momentul în care energia spirituală este cea mai rafinată și mai pură. Acest aspect explică și de ce în primele minute, lumina respectivă este imaterială (nu arde !) și ea devine materializată (capătă calitățile focului fizic) abia după ce acel moment spiritual energetic trece.

Nu vreau să detaliez mai mult acest aspect însă cei ce cunosct secretele acestor sisteme înțeleg la ce mă refer. Pentru mine personal, faptul că lumina a venit exact la ora și minutul respectiv și nu la alt moment oarecare al zilei reprezintă o dovadă ȘTIINȚIFICĂ (ce ține de știința sistemului Swara yoga) că miracolul pogorârii Luminii este unul AUTENTIC, motiv pentru care afirm cu toată inima, în prezența Miracolului, că HRISTOS A ÎNVIAT iar Învierea Lui este la fel de actuală pentru noi, ca promisiune mântuitoare, cum a fost și pentru Apostoli în urmă cu 2000 de ani !

 1. May 1, 2021

  Mihai, amesteci apa cu uleiul, n-are nicio legatura, tu incerci sa cuprinzi Dumnezeirea cu mintea ta de om muritor si limitat, a trece credinta prin filtrul logicii sau al mintii, mereu va duce la erezii de tot felul, inclusiv acest sincretism gretos care reiese din expunerea ta. Va trebui la un moment dat sa alegi pe cine vrei sa urmezi caci nu poti sluji la doi domni. Hristos si religiile orientale nu au nimic in comun, asa cum nici inchinarea la idoli nu avea nimic in comun cu evreii din vremea Lui.

  • May 2, 2021

   Am incercat doar să dau dovadă de acribie în abordarea rațională a miracolului pogorârii Luminii, cu mijloacele pe care le am la dispoziție.
   Deja sunt mulți care în răspuns la acest articol, au început să îmi trimită dovezi (în opinia lor) ale faptului că Lumina Sfântă ar fi aprinsă de preoți

   • May 2, 2021

    Ziua incepe la 0 dimineata, adica in toiul noptii, si nu la 5 – 6 cand te trezesti tu.
    Asta o stie orice “preot” al casei.
    Deja te uiti in catalog si nu in calendar. Nu ai voie! Nu esti tu Hristosul!

    “o șarlatanie menită să întrețină credința creștinilor în miracolul Învierii lui Hristos.”
    De ce s-ar intretine credinta crestinilor? Daca e sa moara credinta, moare si fara sarlatanie.
    Pentru ca faci credinta crestina dependenta de o “sarlatanie” si nu de Scripturi care sunt citite tot timpul anului, atunci nici “miracolul” (cuvantul tau descriptiv) tau cu svara nu exista. Capoteaza odata cu credinta pe care o paraziteaza.

    Calea eroilor pe care o inchizi cu exactitate stiintifica, aceea este calea!

    Adevarat a Inviat!

 2. May 2, 2021

  Interesanta confabulatie!
  De ce sa se dea preotii respectivi drept yoghini cand ei sunt crestini?
  Ce sens ar avea sa propage o religie in hainele alteia?
  De ce Iisus insusi s-ar da yoghin daca El este evreu?
  Ce legatura au evreii de care scrie in Biblie cu speta mergand pana la David, cu “svara yoga” ta grefata pe postarea lui saccsiv aterizat direct din de dupa zabrele? Tu erai Gheorghe si saccsiv era balaurul?

  “Cu toate acestea, astăzi am observat un amănunt care m-a tulburat și m-a făcut să CRED CU ADEVĂRAT pentru prima dată că lumina respectivă se pogoară și aprinde lumânările din mâna preotului ÎN MOD MIRACULOS, PRIN PUTEREA LUI HRISTOS.”
  Adica tu daca vezi ca se aprinde, nu se aprinde.

  “iar ora respectivă mi-a atras atenția în mod special”
  Adica te-a fascinat.

  “Pentru mine personal, faptul că lumina a venit exact la ora și minutul respectiv și nu la alt moment oarecare al zilei reprezintă o dovadă ȘTIINȚIFICĂ (ce ține de știința sistemului Swara yoga)”
  Dar nu te tine nimeni sa nu cazi indarat in fascinatie.

  “Lumina Sfântă s-a pogorât și a aprins lumânările”
  Care erau acolo pentru ca unii le-au pus prevazatori inainte ca MR sa-i detecteze. Ce ne-am face fara altii slugi?

  “exact la momentul manifestării sub-tatvei akasha în tatva akasha”
  Akasha venea ca trenul si se manifesta si atunci alta akasha aparea ca doar e akasha in akasha.
  Cum sa se pogoare cand de fapt se manifesta? Este manifestare dupa manifestare sau tu nu stii ce scrii?
  Si daca este Lumina, atunci tu esti intunericul.
  “a se pogora” – A se deplasa spre un loc mai jos
  Nu pot sa ma inchin la tine. Vrei sa-mi bag mainile in ochi si sa nu stiu? Nu pot!

  “iar Învierea Lui este la fel de actuală pentru noi, ca promisiune mântuitoare”
  Cum sa fii martor la Inviere si apoi sa te intorci indiferent lasand oamenii nedumeriti ca nu observa aceasta Inviere prin sistemul svara, o Inviere care de altfel o descrii ca fiind triviala si avand loc in fiecare zi?

  Lumina aceea care se aprinde in urma rugii speciale dupa ce s-au dezbracat de haine, ei, noi, crestinii, aceea o sarbatorim si nu rasaritul soarelui sau ce ai tu pregatit a ne filozofa la cap.

  Uite anul acesta, nu s-a suprapus cu alt eveniment stiut din presa. Atat de bland este Domnul ca a ales ca si Invierea Sa sa nu deranjeze pe altii. Si totusi n-a reusit in cazul lui Mihai Rapcea din Romania. Pentru ca el are svara detectorul care este imbatabil.

  Ar cam fi timpul de mers la biserica.

 3. May 2, 2021

  Este o șarlatanie. În ziua de rusalii, când a coborât focul din cer în formă de limbi de foc, care era în văzul tuturori, a apărut deasupra capului și nu a pârjolit părul ucenicilor, Dumnezeu de ce a fâcut minunea respectivă în ascuns și nu în văzul tuturori? De ce coboară focul din cer tocmai de paștele ortodox? Ori fi ei mai sfinți decât ceilalți? Dacă nu ar fi o înșălătorie, ar lasa preotul și pe alții să intre în sfântul mormânt, ar lăsa măcar un post de TV care să transmită direct acel eveniment? De ce trebuie controlat acel preot de poliție si de niște oameni puși din mai multe culte? Să credem ce? Că totul este o mascaradă? Învierea lui Hristos nu stă în acel lucru cu focul. Invierea lui Hristos se demostrează prin faptul că milioane de oameni sunt transformați de la rău la bine. Ce altceva vrei să ți se arate, o minune făcută de niște șarlatani? Iisus este viu, indiferent dacă uni îl contestă sau nu, Iisus face minuni și în zilele noastre dar nu cum așteaptă unii dintre noi. Hristos a înviat, cu adevărat a înviat!

  • May 2, 2021

   “Dumnezeu de ce a fâcut minunea respectivă în ascuns și nu în văzul tuturori?”
   Nu stiu! Nu am ajuns asa departe. Inca imi vibreaza urechea.
   “De ce coboară focul din cer tocmai de paștele ortodox?”
   Am uitat de ce. Sa arda pe berbec?
   “Ori fi ei mai sfinți decât ceilalți?”
   Huh?
   “Dacă nu ar fi o înșălătorie, ar lasa preotul și pe alții să intre în sfântul mormânt, ar lăsa măcar un post de TV care să transmită direct acel eveniment?”
   Pe Iisus?
   “De ce trebuie controlat acel preot de poliție si de niște oameni puși din mai multe culte?”
   Pentru autenticitate?
   “Să credem ce?”
   Ca e lux?
   “Că totul este o mascaradă?”
   Ai lumina zilei daca nu-ti convine.
   “Ce altceva vrei să ți se arate, o minune făcută de niște șarlatani?”
   Absolut!

 4. May 5, 2021

  <>
  Sa spun drept, nu stiu!
  a pomeni = a aminti de unde pomelnic, amintitorul ca sa nu fim uitati.
  Este neplacut sa fii mancat de pesti si nimeni sa nu-si aduca aminte de tine. Sau sa fii de exemplu avortat si nimeni sa nu-si aduca aminte de tine sa fii scos din iad eventual.

  “Imagineaza-ti ca trebuie sa traiesti intr-un rai nesfarsit (cu aproximatie) cantand cantece de slava lui Dumnezeu! Cat ai rezista? Sa faci numai asta?”
  Pai e simplu. Daca rezist, o fac.
  – Slava Tie, Doamne, Dumnezeul nostru, Slava Tie ca mi-am adus aminte ca sunt faptura Ta!
  – Slava Tie ca mi-ai dat astazi a cunoaste cu simtirea mea diferenta intre ce inseamna eu si ce inseamna altii!
  – Slava Tie, Doamne, ca nu sunt lipita de altii ca sa stiu ca in integralitatea mea Te slavesc pe tine cu inima mea si gura mea!

  “pilaf” -Pilaf sa fie, Doamne!
  “Aceste concepte de rai, de paradis, de moartea eterna de dupa moarte sunt aberatii. Nu au nici-un suport. Si sunt combatute de logica carteziana”- Doamne, si lumina abereaza!
  “semnul infinitului” Slava Tie, Doamne, Domnul Inceputului si al Sfarsitului!
  “iadul etern, raiul si bucuria eterna”. – Slava Tie Doamne pentru compasiunea dumnezeiesca!
  “damnare in iad. Asta este o aberatie!”- Faca-se voia Ta Doamne precum in cer, asa si pe pamant!
  “Suntem parti din El”- Slava Tie Doamne ca Suntem parti din Tine!
  “Dumnezeu a suflat asupra lui Adam si Adam a prins viata.”- Amin!
  “Nu poti sa spui ca sufletul tau iti apartine”- Slava Tie, Doamne, Domn al sufletului meu!
  “Este o parte din Dumnezeu, doar ca nu e constiinta de adevarata sa natura.” – Slava Tie, Doamne, Dumnezeul nostru!
  “Asta este scopul nostru, scopul vietii, sa ne redescoperim adevarata natura, cine Suntem noi cu adevarat.”
  – Slava Tie, Doamne!
  “Care nu au logica, care nu vor sa-si foloseasca creierele.” – Slava Tie Doamne ca frica de Dumnezeu este inceputul intelepciunii!
  “Care cara cateva kile de creieri pe umeri toata viata degeaba.ca n-au chef sa-si foloseasca creierii, fac ce vor cu viata lor insa sa folosesti dogma pentru a-i tine si pe altii departe de adevar, de adevarul-adevarat, mie mi se pare o mizerie mai ales daca tu stii care e adevarul.”- Slava Tie Doamne, Cel ce ai facut cerurile si pamantul, Cel ce ai suflat viata asupra fapturii si ea a prins viata, Cel ce mereu veghezi asupra noastra si cu blandete ne inveti, Slava Tie ca ai dat pe Unicul Tau Fiu ca cel ce crede in El sa nu piara ci sa aiba viata vesnica! Slava Tie, Amin!

  “Ei ii indoapa ci dogme, cu minciuni” – Slava Tie Doamne ca ne-ai dat ochi si ne sustii cu puterea credintei sa discernem ce este trebuincios de ceea ce este netrebuincios!
  “Adica ar putea sa le dea adevarul acela care li se da calugarilor de la gura la ureche despre natura ultima.”
  Slava Tie Doamne ca si de murim si de inviem, noi tot ai tai Suntem!
  “si religiile in care nu exista nici-o separare intre fiinta respectiva si Creatorul Sau”- Si nu ne duce pe noi in ispita, Ci ne izbaveste de cel rau, Amin!
  “si natura sa ultima”- Slava Tie Doamne ca ne-ai luat coada de maimuta!
  “si scopul este topirea, intoarcerea in Dumnezeu”- Amin!
  “Va spun. Sunt f. multe elemente de logica carteziana care se pot aplica.” -Slava Tie, Dumnezeul nostru care ne-ai hranit cu mana in desert, care ne-ai dat haine curate de sarbatoare ca imbracandu-ne in ele sa-ti cantam, Glorie, Aleluia intru cei de Sus!
  “Noi cand ne vom intoarce in sanul lui Dumnezeu, noi nu vom mai avea identitate proprie.”- Slava Tie Doamne, cand ne vei intoarce, ca ingerii vom sta in Fata Ta!
  “Castigand toata cunoasterea si experienta eterna”- Slava Tie Doamne, ca Tu esti atotstiutor in veci. Amin!
  “Adica nu vorbim de pierderea unei id, ci de o expansionare a unei identitati”- Slava Tie Doamne, ca Tu esti Calea, Adevarul si Viata!
  “Degetul isi pierde constiinta de deget si constientizeaza ca e parte a unei maini. Sau a unui corp.”- Slava Tie Doamne, ca atunci cand Tu binevoiesti, orbii vad si surzii aud!
  “fiinta indumnezeita”- Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si-n vecii vecilor! Amin!
  “Nu pot sa existe 2 dumnezei, 2 finite cu aceeasi valoare”- Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si-n vecii vecilor! Amin!
  “2 infinituri, nu exista decat un infinit” Aleluia Doamne!
  “Atunci orice dualitate se anuleaza”- Amin!
  “Ca in sanul acestei infinitati pot sa existe raul etern si bine etern” – Slava Tie Doamne, Cel ce ai creat pe Adam si din coasta lui pe Eva, cel ce i-ai gonit din gradina raiului iar ei rusinati au fugit pe pamant!
  “In 1 nu pot sa existe 2.”- Slava Tie Doamne ca la ora asta 1 nu face cat doua noaptea!
  “Luati un manual de clasa a 5-a de logica si studiati-l si dupa aceea, dupa ce ati inteles f. bine principiile logicii, incercati sa le aplicati la dogmele ortodoxe.”- Slava Tie Doamne ca Tu ne dai pauza ca altfel incepeam a-mi ascuti urcehile cu ascutitoarea ca sa-l aud mai bine pe MR! Nu-i ca el nu spune cu mult har ce spune, dar nu stie sa se opreasca. Slava Tie ca e parcat si singur explica!

  “Si mergeti cu cartea de logica de clasa a 5-a la preot si intrebati-l daca logic este asa si este asa si este asa, matale ce spui?” – Slava Tie Doamne ca avem si cine ne invata!
  “Daca dogma s-ar schimba, oamenii nu ar putea s-o inteleaga” – Slava Tie Doamne, ca fara voia Ta un fir de par nu este atins din capul nostru!
  “ar exista o vatamare mai mare adusa religiozitatii si credintei” Slava intru Cei de Sus!
  “Dogma nu te salveaza” Slava Tie Doamne, ca tu binevoiesti, si imediat se implineste voia Ta!
  “Dogma iti ofera un fundament de pe care sa incepi sa studiezi si sa aprofundezi.”- Slava Tie, Sfanta Fecioara, ca Tu ai nascut pe Mesia!
  “anticlerical, sat*nic, vorbeste prin d**volul” – Slava Tie Doamne, ca Tu esti stanca si izbavirea!
  “cine stie ce intentii are si asta cu yoga lui”- Slava Tie Doamne ca ne-ai lasat liber arbitru!
  “chiar nu ma intereseaza opinia voastra” Slava Tie Doamne ca in 15 minute este o noua zi!
  “nu prea mai ai cu cine discuta la cata prostie gigantica s-ar revarsa peste aceasta planeta” Slava Tie Doamne!
  “ca nu intamplator vin peste noi toate mizeriile astea”- Slava Tie Dumnezeule, Hristosul meu dulce!
  “Suntem tratati ca oile, si vaccinati si cipati si infricosati” – Slava Tie Dumnezeule, ca la tine este scaparea mea!
  “Ci pentru faptul ca nu ne utilizam bostanele”- Slava Tie Doamne ca avem “bostane”!
  “daca suna plin, trebuie sa aiba ceva inauntru”- Slava Tie Doamne ca desi avem bostanele pline cu m*ci, Tu nu ne uiti si ne scapi cu mana Ta puternica!
  “prin logica religia nu pierde nimic”- Slava Sfintei Treimi si acum si pururea! Amin!
  “religia incearca sa explice realitatea intr-un context divin” – Ci numai Tatal stie cand va veni acel ceas. Slava Tie, Dumnezeul nostru!
  “logica face sa dezvaluie mecanismele din spate” – Slava Tie Dumnezeul nostru care pururea imparatesti in Imparatia Cerurilor iar noi aici pe pamant suntem!
  “cei care profita de pe urma credintei” – Aliluia, aliluia, aliluia!
  “atatia care au facut averi din chestia asta” – Si nu le vor putea lua cu e. Aliluia!
  “N-a zis Iisus sa nu purtati, sa nu duceti grija, …?” – Slava Tatalui si Fiului si Sf. Duh, Amin!
  “Urmeaza ei invataturile lui Cristos?” – Pomeneste-ma Doamne intru Imparatia Ta!
  “Dar asta-i alta problema. In alta zi!” –

 5. May 5, 2021

  „Poate că cei ce s-au grăbit să-l răstignească public pe preotul respectiv înainte de pronunțarea rezultatelor oricărei anchete și au cerut, neștiind ce cer, schimbarea ritualului Botezului, ar trebui să ofere acum o reacție. O reacție a bunului-simț”, spune Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
  https://www.stiripesurse.ro/bebelus-mort-botez-suceava_1771953.html
  “Medicii legiști din Suceava au stabilit că decesul unui bebeluș, în ianuarie, la 12 ore de la botez, nu are legătură cu procedura din biserică și că acesta a murit ca urmare a unei probleme cardio-respiratorii, pe fondul unei pneumonii, scrie „Monitorul de Suceava”.”
  Copilul avea o problema si “preotul” n-a stiut sa i-o rezolve. Si asta se caca pe el de ras ca n-a stiut ala de la periferie cum e la central. Ce haiul de pe lume cu Banescu asta! S-a vaccinat ca i-a fost frica.
  Neele

 6. May 5, 2021

  Motivarea pe care o inaintez in plangere este ca in ’91 am avut un avort de care imi pare nespus de rau si ca in urma unor cautari interioare am decis sa ma corectez fata de ceilalti.
  Eu simt pierderea mamei si chiar a tatalui care si-a incredintat copilul pe mana asa zisului preot si chiar am vazut inregistrarea video si am auzit comentarii legat de cantitatea neobisnuita de apa gasita in plamanii micutului dupa botez, semn ca s-a vrut cu forta inecarea acestuia in cadita in care a fost scufundat cu fata in sus facand valuri precum zbaterile unui vapor intr-un vas mic de incercari adica subliniez aici faptul ca micutul a fost plimbat prin apa precum un rechin turbat pana i-a intrat apa in plamani.
  Cu toata puterea mea vreau ca adevarul sa fie afirmat in aceasta si nu ascuns prin formulari bizare, exact cum nici eu nu ascund ceea ce am ajuns sa fac.
  Daca am gresit dezvaluind fapta mea din trecut, oricum era greseala mea si datorita ei acum pot sa vad ca nu pot rabda ca un alt copil sa moara nevinovat.

 7. May 5, 2021

  MR, eu nu te-am trimis sa citesti pe Spinoza in Saptamana Luminata.
  Nici n-am ajuns aici: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Benedictus_de_Spinoza_cover_portrait.jpg
  Subtitlu: “Engraving of Spinoza, captioned in Latin, “A Jew and an atheist””
  Exact asta ma si grabeam sa cred. “Iudeus et atheista” – unde despartirea e mai mult decat clara.
  Cat o sa ma mai las oare insultata pentru credinta? Nu sunt Iudeus alesii? Nu sunt atheista, ceilalti?
  Ma amarasti mai degraba cu un “si” care nici macar nu este “si” ci mai degraba “versus”.
  Nucleul este in Iudeus , pentru ca tot ceea ce vine dupa ei este “restul” care mai mult decat logic ca sunt ‘atheista’.
  M-am enervat. Nu mai citesc nimic. Probabil ca asta si urmareai.

 8. May 6, 2021

  Iti pot plati in stampile de lemn: set vehicole, set animale, alfabet majuscule si litere mici. Si mai am o socotitoare dar e mare si grea. Si mai vorbim. Azi ridic de la Macy un lantisor cu crucifix. Trebuie sa plec la lucru. In 20 min si nu sunt nici macar imbracata.

 9. May 6, 2021

  https://cruxnow.com/wp-content/uploads/2021/05/20210506T1200-VATICAN-SWISS-GUARD-CEREMONY-1247281-1024×683.jpg
  Eu n-am stiut de chestia asta. Hai ca le sta bine! Sa le fie intr-un ceas bun!

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer