„Trebuia să trăiești – ai trăit, din obișnuința care a devenit instinct – în ipoteza în care fiecare sunet pe care l-ai scos a fost auzit și, cu excepția întunericului, fiecare mișcare ți-a fost examinată” – George Orwell, 1984

A avut potențialul pentru dezastru

Luni, 14 decembrie 2020, dimineața devreme, Google a suferit o întrerupere majoră la nivel mondial, în timpul căreia s-au prăbușit toate serviciile sale conectate la internet, inclusiv Nest, Google Calendar, Gmail, Docs, Hangouts, Maps, Meet și YouTube.

Întreruperea a durat doar o oră, dar a fost un memento îngrozitor despre cât de dependentă a devenit lumea de tehnologiile conectate la internet pentru a face totul, de la deblocarea ușilor și reglarea temperaturii, până la accesarea documentelor de lucru, trimiterea de e-mailuri și efectuarea de apeluri telefonice.

În 2019, o întrerupere a Google a dus la faptul că utilizatorii Nest1 nu au putut accesa termostatele Nest, dispozitivele de blocare inteligente Nest și camerele de supraveghere Nest. După cum raportează Fast Company, „Aceasta a însemnat în esență că, din cauza unei întreruperi a stocării în cloud, oamenii au fost împiedicați să intre în casele lor, să își folosească AC-ul și să-și monitorizeze bebelușii”.

Bine ați venit în Matrix

La douăzeci și ceva de ani după ce filmul emblematic al fraților Wachowskis, Matrix, ne-a introdus într-o lume futuristă în care oamenii există într-o non-realitate simulată pe computer, alimentată de mașini autoritare – o lume în care alegerea dintre a exista într-o stare de vis virtuală refuzând oprimarea, sau confruntarea cu realitățile dure și dificile ale vieții, se rezumă la alegerea între o pastilă albastră sau o pastilă roșie – aflaţi pe marginea abisului unei matrice dominate tehnologic pe care noi am creat-o.

Trăim preludiul Matrix-ului cu fiecare zi ce trece, căzând în continuare sub vraja comunităților virtuale conduse de tehnologic, a realităților virtuale și a facilităților virtuale gestionate de mașini cu inteligență artificială, care avansează rapid la înlocuirea ființelor umane și, în cele din urmă, domină fiecare aspect al vieții noastre.

Science fiction-ul a devenit un fapt

În Matrix, programatorul de computer Thomas Anderson, alias hackerul Neo, este trezit dintr-un somn virtual de Morpheus, un luptător pentru libertate care caută să elibereze omenirea dintr-o stare de hibernare care durează toată viața, impusă de mașini cu inteligență artificială hiper-avansate, care se bazează pe oameni ca sursă de energie organică. Cu mintea conectată la o realitate virtuală perfect creată, puțini oameni își dau seama vreodată că trăiesc într-o lume ireală, artificială.

Lui Neo i se dă posibilitatea să aleagă: să ia pastila roșie, să se trezească și să se alăture rezistenței, sau să ia pastila albastră, să rămână adormit și să servească drept hrană pentru elita puterii.

Majoritatea oamenilor optează pentru pastila albastră.

În cazul nostru, pastila albastră – un bilet cu sens unic la o condamnare pe viață într-un lagăr electronic de concentrare – a fost acoperită cu miere pentru a-i ascunde gustul amar, ne este vândută în numele oportunității și livrată prin intermediul unui internet extrem de rapid, semnale de telefonie mobilă care nu renunță niciodată la un apel, termostate care ne mențin la temperatura perfectă fără a fi nevoie să ridicăm un deget și divertisment care poate fi transmis simultan pe televizoarele, tabletele și telefoanele noastre mobile.

Cu toate acestea, nu suntem doar dependenți de aceste tehnologii care au fost menite să ne ușureze viața. Am devenit sclavii acestora. Uitați-vă în jurul vostru. Oriunde vă întoarceți, oamenii sunt atât de dependenți de dispozitivele lor cu ecrane conectate la internet – telefoane inteligente, tablete, computere, televizoare – încât pot rămâne ore în șir cufundați într-o lume virtuală, în care interacțiunea umană este filtrată prin intermediul tehnologiei.

Aceasta nu este libertate. Aceasta nu este nici măcar progres.

Aceasta este tirania tehnologică și controlul cu pumnul de fier livrat prin intermediul statului care ne supraveghează prin giganți corporativi precum Google și Facebook, și agenții guvernamentale de spionaj, cum ar fi Agenția Națională de Securitate.

Atât de obsedați suntem, folosindu-ne de cele mai noi dintre toate tehnologiile, încât abia ne-am permis să ne gândim la ramificațiile nesăbuinței noastre, poticnindu-ne necugetat spre o lume în care dependența noastră mizerabilă de gadgeturi și dispozitive conectate la internet ne pregătește pentru un viitor în care libertatea este o iluzie.

Cu toate acestea, nu doar libertatea este în cumpănă. Omenirea însăși este în pericol. Dacă vreodată omenirea se va afla sub robia tiranilor tehnologici, vom fi doar noi înșine vinovați pentru că ne-am construit lanțurile prin propria noastră delăsare, lene și dependență abjectă de gadgeturi și dispozitive conectate la internet, care ne fac să fim complet irelevanți.

Într-adevăr, ne apropiem rapid de viziunea lui Philip K. Dick despre viitor așa cum este ea descrisă în filmul Minority Report. Acolo, agențiile de poliție rețin criminalii înainte ca aceștia să comită o crimă, mașinile fără șofer populează autostrăzile, iar datele biometrice ale persoanelor sunt scanate în mod constant și folosite pentru a le urmări mișcările, ca ținte pentru publicitate, și pentru a îi ține sub supraveghere permanentă.

Urmăriți începutul erei internetului obiectelor (IoT), în care „lucrurile” conectate la internet vă monitorizează casa, sănătatea și obiceiurile, pentru a vă menține cămara aprovizionată, utilitățile dumneavoastră reglementate și viața dumneavoastră sub control și relativ lipsită de griji.

Cuvântul cheie aici este în orice caz controlul

În viitorul nu prea îndepărtat aproape orice dispozitiv pe care îl aveți – și chiar și produse precum scaunele, la care în mod normal nu vă așteptați să vedeți tehnologia – vor fi conectate și vor „vorbi” între ele.

Până spre sfârșitul anului 2018 existau aproximativ 22 de miliarde de dispozitive conectate la internet folosite în întreaga lume… Previziunile sugerează că până în 2030, aproximativ 50 de miliarde dintre aceste dispozitive IoT (internetul obiectelor) vor fi utilizate în întreaga lume, creând o rețea masivă de dispozitive interconectate care acoperă totul, de la smartphone-uri la electrocasnice.

Pe măsură ce tehnologiile care alimentează aceste dispozitive au devenit din ce în ce mai sofisticate, ele au devenit tot mai răspândite, cuprinzând totul, de la periuțe de dinți și becuri, până la mașini, contoare inteligente și echipamente medicale.

Se estimează că 127 de noi dispozitive IoT sunt conectate la internet în fiecare secundă. Această industrie „conectată” a ajuns să fie următoarea mare schimbare a societății, un moment istoric în tehnologie și cultură, chiar acolo sus alături de Revoluția Industrială.

Între mașinile fără șofer care nu mai au deloc volan, accelerație sau pedală de frână și pastilele inteligente încorporate în cipuri de computer, senzori, camere de luat vederi și roboți, suntem pregătiți să depășim imaginația scriitorilor de science fiction precum Philip K. Dick și Isaac Asimov. (Apropo, nu există mașină fără șofer. Cineva sau ceva o va conduce, dar nu vei fi tu acela.)

Aceste tehno gadgeturi conectate la internet includ becuri inteligente care descurajează spărgătorii făcând casa să pară locuită, termostate inteligente care reglează temperatura casei în funcție de activitățile dumneavoastră, și sonerii inteligente care vă permit să vedeți cine este la ușa din față fără a părăsi confortul canapelei dumneavoastră.

Suita de produse inteligente pentru casă Nest, de la Google, a fost în fruntea industriei (produselor) „conectate”, cu facilități atât de practice din punct de vedere tehnologic, precum o încuietoare inteligentă care spune termostatului dvs. cine este acasă, ce temperaturi îi plac și când în casa dvs. nu se află nimeni; un sistem de servicii de telefonie la domiciliu care interacționează cu dispozitivele dvs. conectate pentru a învăța când veniți și când plecați, și să vă alerteze dacă copiii dumneavoastră nu vin acasă; și un sistem pentru somn care va monitoriza când veți adormi, când vă treziți, și va menține zgomotele și temperatura casei într-o stare favorabilă somnului.

Scopul acestor dispozitive conectate la internet, așa cum proclamă Nest, este de a face „casa ta o casă mai atentă și mai conștientă”. De exemplu, mașina dumneavoastră poate semnaliza dinainte că sunteți în drum spre casă, în timp ce luminile Hue se pot aprinde intermitent pentru a vă atrage atenția dacă Nest Protect simte că ceva nu este în regulă. Aparatul dumneavoastră de cafea, bazându-se pe datele provenite de la senzorii de fitness și de somn, va prepara o cană de cafea mai concentrată pentru dumneavoastră dacă ați avut o noapte agitată.

Cu toate acestea, având în vedere viteza și traiectoria la care se dezvoltă aceste tehnologii, nu va trece mult timp până când aceste dispozitive vor funcționa total independent față de creatorii lor umani, ceea ce creează un nou set de îngrijorări. După cum remarcă expertul în tehnologie Nicholas Carr, „De îndată ce permiteți roboților sau programelor software să acționeze în mod liber în lume, aceștia se vor confrunta cu situații dificile din punct de vedere etic și se vor confrunta cu alegeri dificile care nu pot fi rezolvate prin intermediul modelelor statistice. Aceasta va fi adevărat pentru mașinile cu conducere automată, dronele care zboară singure și roboții de pe câmpul de luptă, așa cum este deja adevărat, la o scară mai mică, cu aspiratoarele automate și mașinile de tuns iarba”.

De exemplu, la fel cum aspiratorul robotizat Roomba nu face distincție între un ghemotoc de praf și o insectă, dronele cu funcție de armă – pregătite să ia cu asalt masiv cerul în acest an – vor fi incapabile să facă distincția dintre un criminal care fuge și cineva care doar aleargă pe o stradă. De altfel, cum te aperi împotriva unui polițist robot – cum ar fi Androidul Atlas dezvoltat de Pentagon – care a fost programat să răspundă cu violență față de orice este perceput ca amenințare?

Mai mult decât atât, nu doar casele și dispozitivele noastre personale sunt reordonate și reinventate în această epocă a conexiunii: locurile noastre de muncă, sistemele noastre de sănătate, guvernul nostru, trupurile noastre și gândurile noastre cele mai tainice sunt conectate la o matrice asupra căreia nu avem control real.

Într-adevăr, este de așteptat ca până în 2030, să experimentăm cu toții internetul simțurilor (IoS), activat de inteligența artificială (AI), de realitatea virtuală (VR), de realitatea amplificată (AR), 5G și automatizare. Internetul simțurilor se bazează pe tehnologia conectată care interacționează cu simțurile noastre: al vederii, al vorbirii, al gustului, al mirosului și al atingerii, prin intermediul creierului ca interfață cu utilizatorul. Așa cum jurnalista Susan Fourtane explică:

„Mulți prezic că până în 2030, liniile de demarcație dintre a gândi și a face se vor estompa. 59% dintre clienți consideră că vom putea vedea traseele de pe hartă prin ochelarii VR (realitatea virtuală), gândindu-ne pur și simplu la o destinație. Până în 2030, tehnologia este setată să răspundă gândurilor noastre și chiar să le împărtășească altora. Folosirea creierului ca interfață ar putea însemna sfârșitul tastaturilor, al mouse-ului, consolelor de joc și, în cele din urmă, a interfețelor utilizatorului pentru orice dispozitiv digital. Utilizatorul doar se va gândi la comenzi și acestea se vor activa. Smartphone-urile ar putea funcționa chiar și fără ecrane tactile”.

Cu alte cuvinte, IoS (internetul simțurilor) se va baza pe faptul că tehnologia va putea fi accesată și va acționa în baza gândurilor voastre.

Fourtane prezintă câteva tendințe legate de IoS care se așteaptă să devină realitate până în 2030:

  1. Gândurile devin acțiuni: folosind creierul ca interfață, de exemplu, utilizatorii vor putea vedea traseele de pe hartă cu ochelarii VR, gândindu-se pur și simplu la o destinație.

  2. Sunetele vor deveni o extensie a realității virtuale născocite: utilizatorii vor putea imita suficient de convingător vocea oricui, păcălind chiar și pe membrii familiei.

  3. Mâncarea adevărată va deveni subordonată gusturilor imaginate. Un dispozitiv senzorial destinat gurii dumneavoastrăar putea îmbunătăți digital orice mâncați, astfel încât orice mâncare să aibă gustul ospățului preferat.

  4. Mirosurile vor deveni o proiecție a acestei realități virtuale, astfel încât vizitele virtuale, la pădure sau la țară, de exemplu, să includă experimentarea tuturor mirosurilor naturale ale acelor locuri.

  5. Atingere totală: Smartphone-urile cu ecrane vor transmite forma și textura pictogramelor digitale și a butoanelor pe care se apasă.

  6. Realitatea fuzionată: lumile jocurilor VR (realității virtuale) vor deveni greu de distins de realitatea fizică până în 2030.

Din păcate, în cursa noastră spre viitor, nu am reușit să luăm în considerare ce ar putea însemna pentru umanitatea noastră o astfel de dependență de tehnologie, ca să nu mai vorbim de libertățile noastre.

Cipurile ingerabile sau implantabile sunt un bun exemplu de cât de nepregătiți suntem din punct de vedere moral și din alte puncte de vedere, pentru a naviga pe acest teren neexplorat. Salutate ca revoluționare pentru capacitatea lor de a vă accesa, analiza și manipula trupul din interior, aceste pastile inteligente vă pot aminti să luați medicamentele, să verifice dacă aveți cancer și chiar să trimită un semnal de alertă medicului dumneavoastră pentru a-l avertiza cu privire la un atac de cord iminent.

Sigur, tehnologia ar putea salva vieți, dar asta este tot ce e nevoie să știm?

Ne-am străduit să punem toate întrebările care se cer a fi puse înainte de a dezlănțui o astfel de tehnologie minunată asupra unei populații ignorante?

De exemplu, reporterul Washington Post Ariana Eunjung Cha întreabă:

„Ce fel de avertismente ar fi necesar să primească utilizatorii cu privire la riscurile implantării tehnologiei cipului în trup, de exemplu? Cum vor fi asigurați pacienții că tehnologia nu va fi folosită pentru a-i obliga să ia medicamentele pe care nu doresc cu adevărat să le ia? Pot autoritățile de drept să obțină date care să dezvăluie ce persoane abuzează de droguri sau le vând pe piața neagră? Ceea ce a început ca un experiment voluntar, ar putea fi preschimbat într-un program guvernamental obligatoriu de identificare, care ar putea eroda libertățile civile?”

Haideți să punem altfel problema. Dacă ați fost șocați de dezvăluirile lui Edward Snowden despre modul în care agenții NSA (National Security Agency – Agenția Națională de Securitate) au folosit supravegherea pentru a spiona apelurile telefonice, e-mailurile și sms-urile cetățenilor americani, vă puteți imagina ce ar putea face agenții guvernamentali fără scrupule cu accesul la mașina dumneavoastră conectată la internet, la casă și la medicamente? Imaginați-vă ce ar putea face o echipă SWAT2 cu capacitatea de a accesa, monitoriza și controla casa dumneavoastră conectată la internet – închizându-vă înăuntru, stingând luminile, activând alarmele etc.

În timp ce președintele Trump a semnat pe 4 decembrie 2020 Legea privind îmbunătățirea securității cibernetice a Internetului obiectelor, pentru a stabili o linie de bază pentru protecția securității pentru miliarde de dispozitive IoT care inundă case și afaceri, legea face puțin pentru a proteja poporul american împotriva supravegherii corporatiste și guvernamentale. De fapt, răspunsul statului la îngrijorările legate de supravegherea guvernului a fost ridicarea la unison din umeri.

La urma urmei, cui îi pasă dacă guvernul vă poate urmări locația pe dispozitivul dumneavoastră GPS activat, atâta timp cât vă ajută să găsiți cea mai rapidă rută de la punctul A la punctul B? Cui îi pasă dacă NSA vă ascultă apelurile telefonice și vă descarcă e-mailurile, atâta timp cât puteți primi apeluri telefonice și e-mailuri din mers și puteți obține internet de mare viteză din mers? Cui îi pasă dacă guvernul vă poate monitoriza activitățile la domiciliu, interceptându-vă dispozitivele conectate la internet – termostat, apă, lumini – atâta timp cât puteți controla toate acestea cu o simplă atingere a degetului, indiferent dacă sunteți prin casă sau prin țară?

Controlul este cheia aici

După cum am clarificat în cartea mea «Battlefield America: Războiul împotriva poporului american», controlul total asupra fiecărui aspect al vieții noastre, până la gândurile noastre lăuntrice, este obiectivul oricărui regim totalitar.

George Orwell a înțeles acest aspect

Capodopera lui Orwell «1984» descrie o societate globală controlată în totalitate, în care oamenii nu au voie în niciun caz să aibă gânduri care să fie în dezacord cu statul corporativ. Nu există libertate personală, iar tehnologia avansată a devenit forța motrice din spatele unei societăți bazate pe supraveghere. Peste tot sunt informatori și camere de supraveghere. Și oamenii sunt supuși Poliției Gândirii, care se ocupă de oricine este vinovat de infracțiuni ale gândirii. Guvernul sau „Partidul” este condus de Big Brother, care apare pretutindeni pe afișe cu cuvintele: „Big Brother te urmărește”.

Nu vă înșelați: Internetul obiectelor și geamănul său, Internetul simțurilor, sunt tocmai Big Brother, deghizat.

Autor: John W. Whitehead, avocat de drept constituțional, fondator și președinte al Institutului Rutherford – tradus de anonimus.ro

Categoryinternational
  1. April 5, 2021

    Era bine daca ar participa la discutie, aici, ce i se intampla organismului care traieste in aceste campuri electrice, electronice, eterice…

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer