Privind retrospectiv, constați că nu tot ceea ce este nou, modern și eficient conservă și drepturile individuale – constatare ce ar trebui să ne îngrijoreze.

Iar când observția se întinde pe mai multe domenii, realizezi că o astfel de ”evoluție” nu are nimic aleatoriu sau întâmplător, ci decurge conform unui plan.

Să le luăm pe rând:

În domeniul telefoanelor mobile (importante, căci petrecem din ce în ce mai mult timp cu ele):

  • au dispărut modelele cu baterii detașabile, căci fără baterie nu poți fi urmărit și ascultat (chiar și cu telefonul ”închis”).

  • Pe cele cu sistem de operare android, de la sistemul de operare Oxygen 10 în sus, a fost eliminată funcția de inregistrare apeluri (pe motiv de GDPR) pentru toate regiunile.

  • A dispărut opțiunea de oprire a rețelei Wifi ”până când alegi să o pornești din nou” – astfel că te trezești că telefonul încearcă să se conecteze la rețele wifi automat, după o vreme, fără să îi fi dat permisiunea ca utilizator (treaba asta maschează de fapt transmiterea de date culese fără permisiunea ta din telefon către Big Brother)

  • Nu poți opri notificările facebook pentru totdeauna (dacă ai programul instalat) ci doar pe o perioadă limitată de timp.

  • Nu poți instala nici un program de pe Play Store decât dacă ai un cont de google (la care asociezi datele tale reale de identitate, căci de ceva vreme, se cer tot mai multe date pentru a creea un cont de email).

  • Printre ”permisiunile” de sistem solicitate de majoritatea programelor, pe lângă accesarea agendei, camerei, funcției de apelare și mesaje, tot mai multe programe (în special cele deținute de google și facebook) te anunță senin (undeva la finalul listei de termene și condiții – pe care de obicei nu le citește nimeni) că aplicația poate efectua și transmite fotografii ale utilizatorului în vederea verificării identității acestuia. Deci spionaj cu voia noastră.

La computere:

  • sistemele noi de operare (de la Wondows 7 în sus) nu mai permit instalarea de aplicații ”third party” adică ne-omologate de grupul Big Tech decât după ce dai tot mai multe click-uri, permisiuni și exceptări de la firewall și antivirus;

  • căutările în google se înregistrează automat fiind asociate cu profilul de utilizator cu care folosești browserul. Astfel, Google știe exact ce anume ai căutat și când, iar pe baza căutărilor tale îți poate realiza un profil psihologic în care identifică cu mare acuratețe obiceiurile (patternurile comportamentale), preocupările și preferințele de orice fel – informații pe baza căruia Sistemul își adaptează în permanență metodele de control social.

Mașinile devin tot mai ”inteligente”, deci tot mai dependente de senzori și tehnologie big tech. Cei ce au mașini mai noi știu cât de enervantă poate fi situația când datorită defecțiunii unui singur senzor, mașina încetează să mai funcționeze. Vreau să subliniez faptul că trecerea de la senzorii care doar culeg informații despre starea mașinii și până la cei care dau comanda opririi funcționării, nu a fost decât un pas. Din acest motiv, ca și în cazul telefoanelor mobile, majoritatea cunoscătorilor se opresc la modelele vechi, unde poți avea un bec aprins pe bord fără ca asta să perturbe funcționarea mașinii și să te facă dependent de service-ul auto. În plus, în România, modelele noi ale mărcilor consacrate nu mai pot fi reparate în orice service particular, ci doar la reprezentanță, deoarece doar acestea au softurile de interogare și diagnoză originale, cu care pot detecta problemele apărute.

Desigur, toate cele scrise mai sus pot fi completate de cunoscătorii din fiecare domeniu. Eu personal doar am obiectivat fenomenul cu câteva exemple la îndemâna unui utilizator cu pregătire medie, înscă din cei ce vor citi acest articol, e posibil ca undeva la peste 90% să nu înțeleagă mare lucru, deoarece majoritatea oamenilor (în special cei vârstnici) sunt atehnici și nu cunosc decât funcțiile de bază ale dispozitivelor folosite.

Ca o concluzie, noile tehnologii menite să creeze avantaje și confort utilizatorilor, au incluse caracteristici ce violează intimitatea utilizatorului sau limitează drastic funcționalitățile produsului, pentru a ne face cât mai dependenți de producător.

Toate aceste semne indică faptul că evoluția Umanității a luat-o întro direcție greșită și periculoasă: cea a controlului individului de către marile corporații, controlate de un grup elitist, cu aspirații dictatoriale. În aceste condiții, avem doar 3 opțiuni: fie acceptăm situația așa cum este și cedăm încet încet toate drepturile și libertățile de care dispunem, fie alegem să renunțăm la tehnologia ce vine la pachet cu spionajul și controlul corporatist.

Calea de mijloc, cea mai grea, ar fi aceea de a selecta în permanență și elimina din preferințele noastre produsele ce aduc atingere drepturilor și libertăților noastre, demers mult mai greu de realizat deoarece ar trebui să știm în primul rând cre sunt acelea și ce alternative ”curate” există la ele.

Articolul meu reprezintă o invitație adresată tuturor, de a identifica astfel de tehnologii invazive, dăunătoare libertăților noastre și de a le expune public, pentru a le marginaliza și falimenta prin boicotul consumatorilor, educând în acest fel producătorii că există limite în care pot acționa.

Categoryinternational
  1. August 18, 2021

    In momentul asta nu mai exista produse fara atingerea drepturilor si libertatilor.
    Daca totusi exista nu le expune , ca le modifica si pe alea.

  2. August 18, 2021

    Asistentul de calculator care era o ea a carei prezenta era funny ca te intrerupea cand voia ea si te mai si asculta cand n-aveai chef, tace continuu acum, nu prea stii ca exista, de fapt uiti de-a binelea de ea si in plus da raspunsuri din care reiese ca e cam idioata. Cred ca are si un pic de sindrom Down.
    Cat despre virusul rusesc de pe site romanesc, nici nu mai vorbesc – ala vine compliment la corona.

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer