Intr-o carte-eveniment, un profesor din Statele Unite ale Americii dezvaluie o serie de combinatii secrete din industria tutunului si chiar cere interzicerea vanzarii tigarilor.
Robert Proctor, profesor de istorie la Universitatea Stanford, a scos pe piata o carte in care dezvaluie ravagiile tutunului si masinatiunile din industria tabacului, intre anii 1940 si 1990. Cartea are un titlu soc “Golden Holocaust”, informeaza Le Matin.
“Tigara este cea mai ucigatoare inventie din intreaga istorie a umanitatii”, a concluzionat autorul. Acesta a estimat ca in secolul XX, tigara a ucis de sute de milioane de ori. In secolul in curs, profesorul estimeaza ca un miliard de oameni vor muri din cauza fumatului.
Studii medicale combatute prin crearea de confuzie
Cartea lui Robert Proctor dezvaluie secrete din lumea producatorilor de tigari. Astfel, autorul vorbeste de o intalnire secreta din anul 1953, dintr-un hotel din New-York. Toti marii patroni din industria tabacului au fost acolo. Scopul era de a gasi o solutie publicitara de mare efect, care sa puna in umbra studii medicale, care faceau legatura intre cancer si fumat.
Planul era de a castiga timp prin raspandirea confuziei. Si prin utilizarea tuturor mijloacelor. “Trebuie sa mentinem controversa deschisa. Ceea ce trebuie noi sa producem este indoiala”, a scris intr-o nota secreta un ofiter al unei filiale a companiei British American Tobacco.
Profesorul Proctor a estimat ca producatorii de tigari, printr-o astfel de politica publica, au castigat zece ani in fata informatiilor certe privind pericolul tutunului. Si aici face un calcul alarmant: “intre anii 1954 si 1964, a fost perioada de incertitudine in ceea ce priveste efectul negativ al fumatului asupra sanatatii. In toti acesti ani, in care informatiile ajunse la populatie au fost contradictorii si prea putin clare, in SUA au fost vandute circa 8.000 de miliarde de tigari. Aceasta reprezinta un numar de circa opt milioane de morti in deceniile urmatoare”.
Pericolul poloniului 210
O alta intriga este legata de poloniul 210. Frunzele de tutun fixeaza in mod natural acest element radioactiv, care apoi se regaseste in tigari. Industria tabacului a descoperit acest lucru in anul 1950. La inceput nu s-a facut nimic. Apoi s-au incercat diferite tehnici pentru a se scapa de acest element radioactiv pe care il descriau ca “o mica problema”.
Cercetarile se faceau in secret. A le face cunoscute era ca si cand “ai deranja un urias adormit”, scria un cadru din compania Philip Morris in 1978. “Ma indoiesc ca aceste cercetari ar trebui expuse publicului”, se mentiona in continuare.
Studiiile nu s-au incheiat cu aplicabilitate practica, asa ca producatorii de tigari au hotarat sa nu mai faca nimic impotriva poloniului 210. Date ulterioare au demonstrat ca acest element este responsabil de un caz din o suta de cancer pulmonar.
Planul Marshall si introducerea tutunului galben in Europa
O alta manevra mai putin cunoscuta este cea din 1945. Europa avea nevoie de America pentru a se redresa dupa razboi. Este vorba de planul Marshall. Un senator propune ca pe langa alimentele trimise Europei sa fie adaugate si cateva tone de tigarete din tutun galben. Acest tutun era mai putin cunoscut in Europa, unde se fuma un tutun maroniu, mai puternic, mai intepator. Cu aceasta ocazie, “blondele” s-au impus in Europa, spune Robert Proctor. Mai usoare, ele se inhaleaza mai profund si dau dependenta.
Arhive secrete
In anul 1998, a fost incheiat un acord intre producatorii de tigari si 46 dintre statele americane. Una dintre conditiile acestui acord a fost ca arhivele secrete, “documentele tabacului”, sa fie incredintate Universitatii Stanford. Robert Proctor a reusit sa aiba acces la ele si a studiat aceste arhive timp de zece ani.
In cartea sa “Golden Holocaust” ne explica cum industria a reusit sa prezinte “dependenta data de tutun ca pe o forma sublima de libertate”. Pretul acestei abile politici publicitare a fost platit in vieti omenesti. Un numar incredibil de mare de vieti omenesti.
Manipularea industriei tutunului continua
Desi cartea este scrisa pe baza unor date preluate din arhive, profesorul Proctor avertizeaza ca manevrele din industria tutunului nu tin de trecut. Aceasta industrie nu a recunoscut niciodata ca a mintit. Sau ca vizeaza si copiii. “Tigaretele fabricate astazi sunt mai daunatoare decat au fost vreodata”, sustine profesorul.
Cu exceptia Chinei, unde se consuma 40% din productia mondiala de tigari, numarul fumatorilor este in scadere. Tigarile sunt numite de Proctor “un fel de masini de ucidere lenta in masa, dezvoltate prin munca a legiuni de chimisti”.
Tinand cont de forta de distrugere, comercializarea lor ar trebui interzisa de stat. Aceasta masura ramane o utopie din foarte multe considerente, care tin de interese economice, dar chiar si de drepturile consumatorilor.
Acestia trebuie sa renunte din convingere proprie. Interzicerea tigarilor ar complica inutil situatia, incurajand contrabanda, sustin analisti ai pietei. Acestia spun ca propunerea lui Proctor de interzicere a tigarilor este “o falsa idee buna”, fara aplicabilitate practica.
“A fuma in public va fi ca si cand ai urina in public”
Insa autorul cartii este convins ca “va veni o zi in care oamenii nu vor mai fuma, sau cel putin in modul obsesiv de astazi. A fuma in public va fi perceput ca si cand ai urina in public”. Aceasta zi este asteptata de toti cei care condamna tutunul, dar trebuie sa suporte fumul de la tigarile celor din jur.
]]>