“Vive la France” au strigat, miercuri, cateva zeci de tigani din Bihor, bucurosi ca sunt vizitati de o delegatie oficiala din Lyon.
Francezii le-au adus cadou o jumatate de milion de euro pentru reintegrarea sociala a tiganilor care cersesc in strainatate. Dupa traditia romaneasca, primarul i-a intampinat pe oaspeti cu paine si sare, in timp ce romii au vrut sa fie originali: “Avem o ciocolata care ne reprezinta: autentic Rom”.
Aceasta manifestare spontana vine dupa ce consiliul din Grand-Lyon a aprobat o finantare de aproape 500.000 de euro pentru comuna bihoreana Tinca. Banii sunt folositi pentru racordarea caselor la curent. 600 de romi de aici au locuit in tabere din Lyon. De altfel, autoritatile de la Paris si Bucuresti au anuntat saptamana trecuta ca vor ajuta alte 80 de familii din Alba, Bihor, Dolj, Mehedinti si Timis, care vor accepta sa revina in Romania. Statul francez le va sprijini financiar ca sa-si deschida o firma. Miercuri, la Tinca, 60 de locuinte din colonia de romi au fost racordate la curent electric. Cum a venit lumina, au aparut si cuvintele in franceza, iar localnicii au deschis casetofoanele. A doua faza a proiectului are in vedere construirea unor sali pentru activitati extrascolare in colonie si chiar o baie publica. Chiar si asa, unii rezidenti” nu sunt siguri ca vor ramane aici. Nici primarul din Tinca nu se poate pronunta in legatura cu viitorul comunitatii, insa e sigur ca inceputul a fost bun. Pana atunci, insa, romii din Tinca au tinut sa le multumeasca si in limba lor strainilor care le-au adus curentul in case.
Sursa: Pro TV
]]>

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer