Expozitie dedicata tiganilor, la ParisFoto: Le Parisien
In mod ironic, în timp ce guvernul francez evacueaza taberele de țigani si ii trimit pe acestia inapoi in tarile din capre provin, Grand Palais din Paris dedica tiganilor un regal de arta. Expozitia “Bohemes” este organizata la Grand Palais si tablourile de Picasso, Van Dongen sau Van Gogh pot fi admirate pana pe 14 ianuarie, relateaza Business Week.
Cel mai vechi obiect, cel care da si numele expozitiei, este un tablou al lui Leonardo da Vinci care prezinta un barbat inselat de tigani.
Cuvantul “tigan” este derivat din “Egipt”, care, pentru o lunga perioada de timp, a fost considerat ca tara lor de origine. Astazi, majoritatea cercetatorilor sunt de acord ca tiganii isi au radacinile in India, explica autorul materialului. Francezii i-au nimit “Tsiganes” sau “Bohemiens”, aceasta din urma fiind o denumire care definea persoanele din sud-estul Europei. Originile misterioase ale tiganilor, limba de neinteles si stilul de viata neconventional starneau si teama. Pe de alta parte, spiritul lor liber si capacitatile lor de a ghici viitorul au fost indelung admirate. Prima parte a expozitiei de la Paris ilustreaza modul in care acesti tigani ii fascinau pe pictori, scriitori si compozitori. Picturi precum “Ghicitoarea” lui Georges de la Tour, “Tiganca” lui Frans Hals ori “Calatorii” a lui Van Gogh sunt printre vedetele expozitiei. Cea mai cunoscuta tiganca a literaturii franceze, pe de alta parte, este Carmen. Dupa ce Georges Bizet a compus o opera inspirandu-se din roman, Carmen – tiganca cu sange fierbinte – a cucerit lumea, puncteaza jurnalistii.
]]>

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer