Obama catre China: Ajunge. Purtati-va ca o economie matura!
Presedintele Barack Obama a declarat ca Statele Unite s-au saturat de practicile comerciale si monetare ale Chinei, punand tunurile pe cel mai mare rival economic al Americii. “Ajunge”, a declarat Obama la intalnirea pentru Cooperare Economica in zona Asia-Pacific, desfasurata la Honolulu, noteaza  Reuters.Folosind un limbaj dur la adresa Chinei, la o zi dupa intalnirea cu presedintele Hu Jintao, Obama a cerut Chinei sa nu mai faca “jocurile” in sistemul international si sa permita Statelor Unite si altor tari sa-si desfasoare afaceri in tara lor. “O sa continuam sa ne asiguram ca jucati dupa aceleasi reguli ca toata lumea“, a declarat Obama la summit-ul APEC. “Nu vrem sa profitati de Statele Unite“, a continuat Obama. Oficialii chinezi au raspuns acuzatiilor lui Obama, declarand ca nu se pot supune unor regulamente economice internationale pe care nu le-au semnat. Mai intai trebuie sa stim despre ce reguli vorbim“, a declarat un oficial al Ministerului de Externe chinez. “Daca regulile sunt facute de comun acord si China ia parte la luarea lor, atunci China le va respecta. Daca aceste reguli sunt facute de una, sau cateva tari, atunci China nu are obligatia sa le respecte“, a continuat acesta. Obama a insistat ca statul chinezi sa permita monedei nationale sa creasca in valoare, afirmand ca yuanul este tinut artificial la o valoare scazuta, si ca, din aceasta cauza, dauneaza companiilor americane si locurilor de munca. Discutiile aprinse dintre Statele Unite si China au contrastat cu discutiile consensuale intre liderii tarilor din zona Asia-Pacific, care au incercat sa gaseasca un plan care sa faciliteze schimburile comerciale intre tarile pe care le reprezinta si sa se protejeze de criza datoriilor suverane din Europa.
Folosind un limbaj similar celui utilizat de un tabloid german, “greci lenesi”, seful fondului suveran de investitii chinez, Jin Liquin, a declarat ca Europa sufera de “lene si indolenta”.
Daca stai sa te uiti la problemele de care sufera Europa in acest moment, acestea sunt cauzate de o societate a bunastarii careia i-a trecut timpul. Cred ca legile bunastarii in Europa sunt expirate. Legile muncii aduc lene si indolenta. Sistemul stimulentelor s-a prabusit de tot”, a declarat Jin Liquin la Al Jazeera, potrivit EUobserver.
El s-a referit la tarile in care, la 55 de ani, “oamenii se retrag fericiti sa lancezeasca pe plaja”.
Oficialul chinez a comparat etica muncii din Europa cu cea din tara sa: “Noi, in China, muncim din greu. Poporul chinez munceste din greu ca sa construiasca natiunea noastra, sa putem merge inainte. Daca tarile europene au probleme, de ce nu va investiti voi resursele in tarile atinse de criza? Ai nostri ar zice: Hei, sigur ne vom putea recupera in mod corect investitiile?
Afirmatiile lui Jin vin dupa ce tarile din Uniunea Europeana au “invitat” Compania de Investitii din China sa investeasca in Fondul de Salvare European (EFSF), adicã sã punã și ei un bãnuț nerambursabil la “cutia europeanã a milei” (in traducere) .
Dar chinezii au declarat ca nu vor veni cu bani decat daca liderii din zona euro vor avea un plan de reforme credibil.
Oficialli chinezi si-au aratat lipsa de simpatie pentru problemele politice ale europenilor, declarand ca cele 17 parlamente si guverne ale zonei euro nu au nicio scuza pentru ca nu au luat nicio masura pana acum.
]]>

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer